default-image

Το 'στρωσε και στην παραλία της Ιεράπετρας

Λασίθι
Το 'στρωσε και στην παραλία της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξημέρωσε άσπρη μέρα στη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης την Ιεράπετρα, με τις μεταμεσονύκτιες χιονοπτώσεις να μετατρέπονται σε χιονοστρώσεις, νωρίς το πρωί της Πέμπτης με τους Ιεραπετρίτες να αντικρίζουν το λευκό τοπίο ακόμη και στην παραλιακή ζώνη δίπλα στο κύμα του Λιβυκού πελάγους.

Οι χιονοπτώσεις στην παραλιακή ζώνη τις Ιεράπετρας επιβεβαιώνουν την περιοδικότητα αυτών των φαινόμενων καθώς όλοι θυμούνται ανάλογες εικόνες με χιονόστρωση στο παραλιακό μέτωπο της Νύμφης του Λιβυκού πελάγους, σε υψόμετρο μηδέν, πριν από 11 χρόνια, το χειμώνα του 2004.

Το χιόνι που δεν ξεπέρασε τους δύο πόντους στρώθηκε σε επιλεγμένες υπήνεμες περιοχές και επιφάνειες και έλιωσε λίγες ώρες αργότερα χωρίς να σταματήσει μέχρι αργά το βράδυ να χιονίζει στα ορεινά.

Έντρομοι οι παραγωγοί κηπευτικών στα Δυτικά της Ιεράπετρας  μέχρι το Μύρτο αλλά και μέχρι την Ψαρή Φοράδα Βιάννου, είδαν το χιόνι να στρώνεται πάνω στα θερμοκήπια τους, και τη θερμοκρασία σε ορισμένα σημεία να κατεβαίνει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου ακόμα και μέσα στα θερμοκήπια.

Αναμφισβήτητα το 48ωρο που πέρασε ήταν το πιο κρύο της τελευταίας 20ετίας με την αισθητή θερμοκρασία τα ξημερώματα να φτάνει τους -5 βαθμούς Κελσίου, άσχετα αν η πραγματική θερμοκρασία ήταν μηδέν η λίγο πιο πάνω από το μηδέν.

Οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών υπό κάλυψη φοβούνται ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα εμφανιστούν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών πάρα πολλά προβλήματα στις ευαίσθητες στο κρύο καλλιέργειες τους.

Ξημέρωσε άσπρη μέρα στην Ιεράπετρα.

Πανηγυρίζουν οι χιονόφιλοι

«Το τι χιόνι έριξε δεν περιγράφεται... Όχι μόνο εδώ στου Ζωγράφου, αλλά παντού στην Αττική, ακόμη και στα νησιά του Σαρωνικού! Και σκεφτείτε... Όλα αυτά, εξαιτίας μιας trough (τραφ)...», γράφουν στη σελίδα τους (meteoclub.gr) πανηγυρίζοντας για τις επιτυχείς προβλέψεις τους οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι και συμφωνούν οι χιονόφιλοι.

Trough (τραφ η αυλώνας) ονομάζεται η διαταραχή της ατμόσφαιρας, που ονομάζεται και σφήνα χαμηλών πιέσεων ή ύφεσης. Στους χάρτες φαίνεται σαν γλώσσα ισοβαρών (πιέσεων) και πολλές φορές μία μεγάλη γλώσσα (long wave trough) περικλείει στις περιφερειακές ισοβαρείς και άλλες μικρότερες δευτερεύουσες και αβαθέστερες υφέσεις (short wave trough). Η ύπαρξη μίας trough σχετίζεται με την κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα και έχει άμεση σχέση με την ύπαρξη μεσημβρινής κυκλοφορίας.

Χιόνι στην παραθαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας.

«Φανταστείτε η ψυχρή λίμνη να ήταν εντός Αιγαίου... Θα μιλάγαμε για ιστορικές καταστάσεις... Συμβιβαζόμαστε και είμαστε υπερ-ευτυχισμένοι όμως και με τις υπέροχες εικόνες του παρόντος! Μαγικές οι χιονοστρωμένες επιφάνειες, με 2-4 εκατοστά χιόνι... Τρομερή η αίσθηση της παγωνιάς, στη θέα του λευκού επισκέπτη που έμεινε συντροφιά στις γειτονιές μέχρι το πρωί... Απολαύστε το ξημέρωμα που έρχεται!», έγραφαν χθες από την Αθήνα στη σελίδα τους οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News