default-image

Ας διαγραφούν τα παλιά χρέη στην ΑΤΕ

Κρήτη
Ας διαγραφούν τα παλιά χρέη στην ΑΤΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ό,τι δεν έκαναν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια και οι συγκυβερνήσεις των κομμάτων των τελευταίων χρόνων, ελπίζουν τώρα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να δουν να το κάνει πράξη η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., διαγράφοντας επιτέλους τα χρέη τους στην πρώην ΑΤΕ και τις βεβαιωμένες οφειλές μαζί με τις προσαυξήσεις στις κατά τόπους Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της χώρας, που αποτελούν το αποτέλεσμα εκείνων των οφειλών, αν και, όπως λένε, και πάλι "κρατούν μικρό καλάθι".

Σε κάθε περίπτωση, η "Νέα Κρήτη" επαναφέρει για πολλοστή φορά τη σοβαρή αυτή υπόθεση, που στηρίζεται σε μια κατά κοινή ομολογία τεράστια αδικία σε βάρος χιλιάδων ανθρώπων που, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης τους στο νόμο για τα πανωτόκια το 2004, εντούτοις έπεσαν θύματα εγκυκλίων και πολιτικών παρερμηνειών και μέχρι σήμερα βρίσκονται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού!

Προεκλογικά, για μια ακόμη φορά είχε δοθεί η εντύπωση ότι το κράτος θα διέγραφε τα χρέη αυτά, με εντολή μάλιστα Αντώνη Σαμαρά, που ενώ διέρρευσε ότι δόθηκε η εντολή στον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών, ούτε και τότε υλοποιήθηκε στην πράξη.

Πιο αναλυτικά, η υπόθεση αφορά στην παράγραφο 5 του άρθρου 39 του Νόμου 3259/2004, που προβλέπει τη διαγραφή των πανωτοκιών που είχαν επιβληθεί επί σειρά ετών σε βάρος αγροτών δανειοληπτών από την πρώην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος. Κατά τη διάταξη αυτή συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «το συνολικό ύψος της οφειλής των αγροτών δε δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατά περίπτωση ληφθέντος κεφαλαίου ή, προκειμένου περί αλληλόχρεων λογαριασμών, το διπλάσιο του ποσού της οφειλής όπως διαμορφώθηκε κατά την τελευταία εκταμίευση. Για δε τις περιπτώσεις που η ΑΤΕ δεν έχει επαρκή στοιχεία για τη ανεύρεση του αρχικού κεφαλαίου, η συνολική οφειλή δε δύναται να υπερβαίνει ποσοστό 150% του ποσού της οφειλής, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην τελευταία προ του έτους 1990 ρύθμιση».

«Είναι αδικία»

Χθες, ο πρώην διευθυντής του Β' Καταστήματος Ηρακλείου της (πρώην) Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος Κωστής Παπαδάκης, που από τη θέση αυτή είχε ασχοληθεί με τις χιλιάδες των αιτήσεων για την υπαγωγή στο νόμο για τα πανωτόκια, δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Εάν η νέα κυβέρνηση θελήσει να βοηθήσει όντως τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, μες στα "κόκκινα δάνεια" θα πρέπει να συμπεριλάβει οπωσδήποτε και τα δάνεια αυτά, που όταν έγινε η περίφημη ρύθμιση των πανωτοκιών, λόγω κακής διατύπωσης των εγκυκλίων, ορισμένα δεν μπήκαν στη ρύθμιση. Αν δεν μπουν και αυτά μέσα, θα είναι μια μεγάλη αδικία».

Ο κ. Παπαδάκης προσθέτει στο σημείο αυτό ότι αυτή η αδικία αφορά πολύ κόσμο. «Και ελπίζω ότι αυτή τη φορά δε θα γίνει αυτό που κατά καιρούς οι διάφορες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έκαναν, με εξαγγελίες μέσα από τις οποίες ουσιαστικά ενέπαιζαν τον κόσμο. Να μην επαναληφθεί και από τη νέα κυβέρνηση αυτός ο εμπαιγμός στο μεγάλο αυτό ποσοστό των αγροτών. Διότι τα τελευταία χρόνια κατ' επανάληψη γίνονταν εξαγγελίες χωρίς να υλοποιούνται».

Καταλήγοντας, ο πρώην διευθυντής της ΑΤΕ βεβαιώνει ότι «είναι άνθρωποι που έχουν πληρώσει πολλές φορές πάνω από το διπλάσιο το αρχικό τους κεφάλαιο και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη τι έχουν πάρει και τι έχουν πληρώσει, κι εφόσον είναι έτσι, το υπόλοιπο πρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να διαγραφεί. Πέραν αυτών που υπάρχουν στην τράπεζα, όσες οφειλές έχουν βεβαιωθεί στις εφορίες πρέπει και αυτές να διαγραφούν, γιατί δεν αποτελούν άλλη κατηγορία χρεών. Αποτελούν την ίδια κατηγορία που, λόγω παρέλευσης δύο χρόνων απλήρωτων δόσεων, μεταφέρθηκαν στις εφορίες».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News