default-image

Δέκα χρόνια και 8 μήνες στους τρεις σωματέμπορους

Κρήτη
Δέκα χρόνια και 8 μήνες στους τρεις σωματέμπορους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν στο μισό μείωσε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης την ποινή κάθειρξης τριών κατηγορουμένων που κάθισαν στο εδώλιο για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό για το κακούργημα της σωματεμπορίας.

Συγκεκριμένα, ήρθαν ενώπιον του δικαστηρίου με τις κατηγορίες της σωματεμπορίας από κοινού τελεσθείσα και κατ' επάγγελμα κατά συρροή, αλλά και την υπεξαγωγή εγγράφου από κοινού και κατά συρροή.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται το 2011. Μια γυναίκα από τη Ρουμανία ξυπόλυτη και σοκαρισμένη έσπευσε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου και κατήγγειλε πως μόλις το είχε σκάσει από τα χέρια τριών συμπατριωτών της, που την ανάγκαζαν να συνευρίσκεται ερωτικά με άνδρες πάρα τη θέλησή της. Συγκεκριμένα, ανέφερε στους αστυνομικούς πως κατάφερε να ξεφύγει από τον εφιάλτη που βίωνε, όταν μετά που έκανε σεξ με άνδρα σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου βγήκε από αυτό και, όταν είδε πως δεν την επέβλεπε κανείς, έβγαλε τα παπούτσια της και άρχισε να τρέχει. Βρήκε ένα ταξί το οποίο πλήρωσε με τα χρήματα που της έδωσε ο πελάτης και έσπευσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα είπε η κοπέλα στους αστυνομικούς της Ασφάλειας, δύο άνδρες και μία γυναίκα από τη Ρουμανία, εκβιάζοντάς την πως θα κάνουν κακό στο σύζυγο και τα παιδιά της στη Ρουμανία, την ανάγκασαν να πηγαίνει με άνδρες χωρίς εκείνη να το θέλει, ενώ της κρατούσαν και την ταυτότητά της. Η ίδια ισχυρίστηκε πως ήρθε από τη Ρουμάνια στην Ελλάδα για να βρει δουλειά και να στέλνει χρήματα στην οικογένειά της. Η ταρίφα, σύμφωνα με το θύμα σωματεμπορίας, κυμαινόταν από 30-50, από τα οποία η ίδια αλλά και μία ακόμη κοπέλα δεν έπαιρναν δεκάρα.

Σύμφωνα με τη δεύτερη γυναίκα, που βίωνε την ίδια κατάσταση, εκείνη ήρθε στην Ελλάδα από το Βουκουρέστι παραπλανημένη από τους δύο κατηγορούμενους που της είπαν αρχικά ότι θα δούλευε σαν σερβιτόρα σε μπαρ. Τελικά, όπως ισχυρίζεται, της είπαν τι πραγματικά θα έκανε και εκείνη αρνήθηκε, την εκβίασαν λέγοντάς της πως θα έλεγαν στον άνδρα της ότι είναι επί χρήμασι γυνή και θα χαλούσε το σπίτι της.

Σύμφωνα με τα θύματα, τα ραντεβού για τις ερωτικές συνευρέσεις πραγματοποιούνταν είτε στο σπίτι που τις κρατούσαν εσώκλειστες, είτε σε ξενοδοχεία που τους έδιναν το νούμερο του δωματίου, είτε σε σπίτια των πελατών.

«Μου ερχόταν να μιλήσω σε πελάτες για να σωθώ, αλλά φοβόμουν ότι ήταν φίλοι τους και δεν έλεγα τίποτα», ανέφερε στην Αστυνομία η γυναίκα, που σώθηκε χάρη στην πρώτη που το έσκασε. Καμία από τις δύο δεν ήρθε στο δικαστήριο που ανέγνωσε τις καταθέσεις τους κατά την αποδεικτική διαδικασία.

Το χρονικό της σύλληψης

Μόλις λοιπόν η τρομαγμένη γυναίκα που το έσκασε είπε στους αστυνομικούς τι συνέβαινε, η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη των τριών συμπατριωτών της ξεκίνησε. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν έξω από το σπίτι που την κρατούσαν, ενώ η συμπατριώτισσά τους κατηγορούμενη σε άλλο σπίτι μέσα στο οποίο είχαν μεταφέρει τη δεύτερη γυναίκα για να την κρύψουν αφότου κατάλαβαν πως η πρώτη πήγε στην Αστυνομία.

Οι ποινές

Τελικά το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ενόχους τους τρεις Ρουμάνους και τους επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 10 ετών και 8 μηνών και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ. Πρωτόδικα τους είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 19 ετών και 8 μηνών στον καθένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν μείνει στη φυλακή για παραπάνω από τρία χρόνια, ενώ εργάζονται στις φυλακές και θα αποφυλακιστούν σύντομα και εν συνεχεία θα απελαθούν.

Αυτή τη φορά στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως κατά την κράτησή τους, μετά τη σύλληψή τους, χτυπήθηκαν από αστυνομικούς για να ομολογήσουν τα όσα εκείνοι ήθελαν. Γεγονότα όμως που δεν είχαν αναφέρει πρωτόδικα. Ωστόσο, ο πρόεδρος Εφετών δημόσια από έδρας ανέφερε πως προκύπτει κακουργηματική πράξη και συμπλήρωσε πως θα γίνει αίτημα αυτεπαγγέλτως για έρευνα προς την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου μετά από αυτές τις καταγγελίες. Ερωτώμενοι οι κατηγορούμενοι εάν επιθυμούν την ποινική δίωξη των αστυνομικών που φέρονται να τους χτύπησαν, απάντησαν «ναι», ενώ έγινε λόγος για έναν εύσωμο άνδρα με μούσι.

Νωρίτερα το δικαστήριο, μετά από αυτήν την καταγγελία των τριών κατηγορουμένων, κάλεσε για δεύτερη φορά μάρτυρα αστυνομικό που συμμετείχε στη διαδικασία της σύλληψής τους, προκειμένου οι κατηγορούμενοι να πουν εάν ήταν αυτός που τους χτύπησε. Εκείνοι όμως απάντησαν αρνητικά, τονίζοντας πως δεν είναι αυτός ο αστυνομικός που υποστηρίζουν ότι τους χτύπησε.

Υπεράσπιση: «Υπήρχαν κενά στη δικογραφία»

Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορούμενης Ρουμάνας Βαγγέλη Στρατουδάκη, κατά την ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχτηκαν όλα τα στοιχεία για τα οποία οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 19 ετών και 8 μηνών πρωτόδικα.

«Θεωρώ μεγάλη επιτυχία της υπεράσπισής μας ότι η ποινή μειώθηκε κατά 9 έτη», είπε ο κ. Στρατουδάκης.

Όπως είπε στη "Νέα Κρήτη" ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώτου κατηγορούμενου, Κωστής Σταματάκης, «προσπαθήσαμε να καταδείξουμε τα κενά της δικογραφίας, διότι οι κατηγορίες είχαν στηριχθεί μόνο στις καταγγελίες των καταγγελλουσών. Η κατηγορία μπορούσε να μετατραπεί σε άλλα συναφή άρθρα».

Ο δικηγόρος του δεύτερου κατηγορούμενου Ρουμάνου Δημήτρης Στρατάκης ανέφερε μετά το πέρας της δίκης πως «η απόφαση του Εφετείου είναι πολύ θετική, καθώς μείωσε την πρωτόδικη σχεδόν στο μισό, μετά τα στοιχεία που προέκυψαν στην κατ' έφεση δίκη».

Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News