default-image

Λιγότεροι καπνιστές λόγω... συσκευασίας

Κόσμος
Λιγότεροι καπνιστές λόγω... συσκευασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προώθηση πιο απλών τυποποιημένων συσκευασιών αντί των συνηθισμένων πακέτων για τσιγάρα θα εμποδίσει περισσότερους μη καπνιστές να ξεκινήσουν το κάπνισμα, σύμφωνα με μια συλλογή επιστημονικών μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Addiction».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά καπνιστών μπορούν να μειωθούν αισθητά, παρόλο που τα δείγματα από την κυκλοφορία των τυποποιημένων συσκευασιών είναι πολύ πρόσφατα.

Πριν από δύο χρόνια, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που εισήγαγε τις τυποποιημένες συσκευασίες τσιγάρων, ύστερα από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Η νομοθεσία επέβαλε την πώληση των τσιγάρων σε απλά πράσινα πακέτα, όπου οι προειδοποιήσεις και οι εικόνες για τους κινδύνους του καπνίσματος εμφανίζονταν σε μεγαλύτερο μέγεθος. Οι αντιδράσεις από την πλευρά της βιομηχανίας καπνού ήταν έντονες. Ο αριθμός των καπνιστών στους δημόσιους χώρους, ωστόσο, μειώθηκε εμφανώς και πολύ λίγοι καπνιστές άφηναν το πακέτο με τα τσιγάρα τους σε κοινή θέα.

Η Βρετανία ετοιμάζεται να γίνει η δεύτερη χώρα που θα εφαρμόσει την αντικαπνιστική αυτή τακτική, αφού η κυβέρνηση υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα τη θέσπιση νομοθεσίας για την τυποποίηση των πακέτων, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2016. «Ακόμη και αν οι απλές συσκευασίες δεν επηρεάσουν τους ήδη καπνιστές, η προοπτική να αποτραπεί από το κάπνισμα ένας στους είκοσι νέους στη Βρετανία είναι σημαντική, αφού θα σωθούν περίπου δύο χιλιάδες ζωές το χρόνο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουέστ, αρχισυντάκτης του περιοδικού.

Πάντως, οι εταιρείες καπνού συνεχίζουν να μάχονται ενάντια στη νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι οι τυποποιημένες συσκευασίες θα ενθαρρύνουν την παράνομη διακίνηση καπνού και τσιγάρων, ενώ δημιουργούν ζήτημα παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων της εκάστοτε επωνυμίας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News