default-image

Σκληρή στάση από Γερμανία, αναμονή για την ελληνική πρόταση

Ελλάδα
Σκληρή στάση από Γερμανία, αναμονή για την ελληνική πρόταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την Γερμανία να συνεχίζει την απολύτως αδιάλλακτη στάση της και την Ελλάδα να κάνει ένα σημαντικό βήμα δίχως να παραβιάζει τις "κόκκινες γραμμές" της, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το θέμα της επέκτασης (ή... του προγράμματος-γέφυρας) μέχρι το καλοκαίρι που θα δώσει μια προσωρινή λύση και "αέρα" και στα δύο μέρη προκειμένου να συζητήσουν την οριστική συμφωνία.

"Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος για επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος" τελεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο Λετονός επίτροπος ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γούνκερ και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, αναζητώντας την πιθανότητα μιας κοινής βάσης για παράταση του ισχύοντος προγράμματος της Ελλάδας.

Όπως είπε ο Β. Ντομπρόβσκις, η παράταση του ελληνικού προγράμματος είναι σημαντική, γιατί επιτρέπει την απεμπλοκή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα και δίνει χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση και στους εταίρους της να διαπραγματευτούν επί της ουσίας του προγράμματος.

Σύμφωνα με μία ευρωπαϊκή πηγή το αίτημα αυτό θα απασχολήσει την αυριανή ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ ενώ πριν απ' όλα θα πρέπει να σταλεί στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Euroworking group πρώτα

Η εξέταση του αιτήματος από την ομάδα εργασίας δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει αυτόματα ένα συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, διευκρίνισε πάντως η πηγή αυτή. Τα μέλη του συμβουλίου ενδέχεται να συναντηθούν ή να συνομιλήσουν τηλεφωνικά την Παρασκευή για το ζήτημα της Ελλάδας, εάν η ελληνική κυβέρνηση υποβάλει μια πρόταση που εγκρίνουν.

«Πρόκειται εν πρώτοις να δούμε το έγγραφο της Ελλάδας και το τι ζητεί. Μόνο αφού συμβεί αυτό θα είμαστε σε θέση να κάνουμε σχόλια», διευκρίνισε πριν από λίγο ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για τη θεματική ενότητα Ευρώ και Κοινωνικός Διάλογος, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με μία ευρωπαϊκή πηγή το αίτημα αυτό θα απασχολήσει την αυριανή ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ ενώ πριν απ' όλα θα πρέπει να σταλεί στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το ελληνικό αίτημα παράτασης αναμένεται να εξεταστεί από τον Ντάισελμπλουμ και τους τρεις θεσμούς που επιβλέπουν το τρέχον πρόγραμμα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) πριν εγκριθεί εν συνεχεία από την ευρωζώνη.

«Όλα εξαρτώνται από το τι σημαίνει "πρόγραμμα χρηματοδότησης". Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις. «Θα εξαρτηθεί ακριβώς από την λογική και την ουσία της διατύπωσης που θα χρησιμοποιηθεί», επέμεινε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Αυτό το οποίο είναι σαφές για το Γιούρογκρουπ είναι πως η οδός προς τα μπρος είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας με ευελιξία ώστε να συζητηθούν οι όροι» οι οποίο συνδέονται με αυτό, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μια παράταση είναι σημαντική ώστε να εκταμιευθούν τα κεφάλαια (σ.σ. του προγράμματος που απομένουν) και να δοθεί περισσότερος χρόνος για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη», υπενθύμισε ο ίδιος.

Τι λένε οι δανειστές

Από νωρίς σήμερα το πρωί εταίροι και ελληνική κυβέρνηση αντάλλαξαν πυρά για τι πρέπει να περιέχει το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Γιούνκερ: Να τηρηθούν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας

Αμετακίνητος δείχνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα διεθνή προγράμματα βοήθειας για τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας.

Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος τελεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι είναι αναγκαία η υποβολή αιτήματος παράτασης από την Ελλάδα, τόσο για την εκταμίευση των χρημάτων που η χώρα έχει λαμβάνειν από τους δανειστές, όσο και για την εκπόνηση μιας νέας συμφωνίας.

Μιλώντας για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, το χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο» για τα δεδομένα της Ελλάδας και της Ευρώπης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ασφαλώς πρέπει να τεθεί προς συζήτηση. Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι ουδείς απαιτεί από τη νέα κυβέρνηση να πράξει τα ίδια με την προηγούμενη, ούτε να εφαρμόσει υποχρεωτικές πολιτικές. Αν η Ελλάδα ζητήσει αλλαγές για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, πολιτικών πάταξης της φοροδιαφυγής και μεγαλύτερης δικαιοσύνης, θα υπάρξει ελαστικότητα από πλευράς Ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης, διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας επί της ουσίας το αίτημα της Αθήνας για παράταση. Ο κ. Σόιμπλε φρόντισε να διατηρήσει τη σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να καταθέσει αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό ZDF, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης. Το ζήτημα δεν είναι η παράταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά αν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί ή όχι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News