Ειδήσεις

Το ΚΚΕ για την Παιδοψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ

Στην αναγκαιότητα λειτουργίας στο ΠΑΓΝΗ - όπως και σε όλα τα τριτοβάθμια νοσοκομεία - μιας σύγχρονης Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, που να ανταποκρίνεται δωρεάν στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και με την προϋπόθεση της ασφαλούς νοσηλείας των ασθενών, αναφέρονται σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης και Σταύρος Τάσσος, οι οποίοι μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν το πρόβλημα της χρηματοδότησης μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ στο οποίο είναι ενταγμένη η κλινική αλλά και την έλλειψη προσωπικού που θα προκύψει, καθώς, όπως αναφέρουν, μόνο 3 εργαζόμενοι έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία.

Στην ερώτησή τους οι τρεις βουλευτές ζητούν μεταξύ άλλων μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ η λειτουργία της κλινικής να χρηματοδοτηθεί άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναλυτικά, όπως αναφέρουν, «η αναγκαιότητα λειτουργίας Παιδοψυχιατρικής Κλινικής είναι χωρίς αμφιβολία απαραίτητη σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Η πραγματική ανάγκη για μια σύγχρονη Παιδοψυχιατρική Κλινική στο ΠΑΓΝΗ, ικανή να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και στην ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, δεν ικανοποιείται με ευκαιριακές, αποσπασματικές λύσεις με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης όπως συμβαίνει σήμερα.

Είναι η πρώτη κλινική του νοσοκομείου που έχει ενταχθεί και θα λειτουργήσει μέσω ΕΣΠΑ. Σε σύνολο 16 εργαζομένων μόνο 3 έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία. Οι υπόλοιποι, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό, έχουν προσληφθεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, με λήξη συμβάσεων σε λίγους μήνες. Δε φτάνει μόνο αυτό, η διοίκηση για να καλύψει τις βασικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στελέχωσε τις βάρδιες της κλινικής υπερωριακά μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, εμπορευματοποιώντας ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

• Να μονιμοποιούν όλοι οι εργαζόμενοι και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό ούτως ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του πληθυσμού που καλύπτει το νοσοκομείο με βάση τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε τέτοιες υπηρεσίες.

• Οι υπηρεσίες που παρέχονται ιδιαίτερα από την Παιδοψυχιατρική Κλινικά αλλά και γενικότερα από το νοσοκομείο να είναι υψηλής ποιότητας και δωρεάν για όλα τα παιδιά για εξετάσεις και θεραπείες (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, ειδική αγωγή κ.λπ.) ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα, Ελληνόπουλα ή όχι.

• Να χρηματοδοτηθεί άμεσα η λειτουργία της κλινικής αλλά και του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες λειτουργίας και ανάπτυξής του και να εξασφαλιστούν οι δωρεάν υπηρεσίες και το προσωπικό από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ».

Σχόλια