Ειδήσεις

Ερώτηση για την προστασία παιδιών από το διαδικτυακό τζόγο

Την ανάγκη περιορισμού της έκθεσης των παιδιών στο διαδικτυακό τζόγο και τη θωράκισή τους απέναντι σε διαδικτυακά παιχνίδια τονίζουν σε ερώτησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάνης και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης.

Με αφορμή πανευρωπαϊκή έρευνα που δείχνει ότι σημαντικό ποσοστό Ελληνόπουλων παίζει συστηματικά τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες αυτού του είδους δύναται να οδηγήσει σε συμπεριφορά εξάρτησης, οι δύο ευρωβουλευτές κ.κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και Θεόδωρος Ζαγοράκης ζητούν από την Επιτροπή να αναλάβει δράση με στόχο να περιοριστεί η έκθεση των παιδιών στον διαδικτυακό τζόγο καθώς και σε παιχνίδια προσομοίωσης στα κοινωνικά δίκτυα.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα της EUNET-ADB, το 7,9% των Ελληνόπουλων μεταξύ 14-17 ετών παίζει συστηματικά τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο μεταξύ επτά χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου που εξετάστηκαν. Η ίδια έρευνα μάλιστα έδειξε ότι η συμμετοχή σε τέτοιου είδους διαδικτυακές δραστηριότητες όπως είναι ο διαδικτυακός τζόγος μπορεί να οδηγήσει σε τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης συμπεριφορών εξάρτησης. Επιπλέον η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα σχετίζεται με συμπεριφορές εξάρτησης. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές φορές ο εθισμός στον διαδικτυακό τζόγο ξεκινάει μέσα από παιχνίδια προσομοίωσης στο facebook όπου ο νέος "ποντάρει" ψηφιακά ψεύτικα χρήματα ανέξοδα. Δυστυχώς το επόμενο βήμα για αρκετά από αυτά τα παιδιά είναι η εξάρτηση και η παράλληλη απώλεια χρημάτων μέσα από τα τυχερά παιχνίδια.

Δεδομένου ότι:

1. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Ρουμανία και η Ισπανία και

2. Η εξάρτηση στον διαδικτυακό τζόγο συνδέεται με αυτή των κοινωνικών δικτύων και παιχνιδιών

Ερωτάται η Επιτροπή:

Α. Τί μέτρα θα λάβει για τον περιορισμό της έκθεσης των παιδιών στον διαδικτυακό τζόγο;

Β. Θεωρεί πως πρέπει να ισχύσουν οι ίδιοι περιορισμοί για την πρόσβαση των παιδιών στον διαδικτυακό τζόγο, ακόμα και αν πρόκειται για παιχνίδια προσομοίωσης;».

Σχόλια