Ειδήσεις

Επιμονή ή υποχώρηση; Τι λένε Ηρακλειώτες

Ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά τόσο τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και την ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης. Η μεν Ελλάδα ζητά προοπτική ανάπτυξης για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Οι δε εταίροι ζητούν από την Ελλάδα να αιτηθεί παράταση του προγράμματος, που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια και λήγει τον επόμενο μήνα, με το (θεωρητικό) ενδεχόμενο, αν δεν επέλθει συμφωνία, η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Τι όμως πιστεύουν οι Κρητικοί ότι πρέπει να κάνει τώρα η Ελλάδα; Να υποχωρήσει και να δεχτεί παράταση του προγράμματος; Να μην υποχωρήσει, αλλά να πιέσει για να περάσουν οι θέσεις της; Να επιμείνει στη διαπραγμάτευση, με όποιο κόστος για τη χώρα; Ας ακούσουμε τι μας λένε οι πολίτες. Τι φοβούνται και τι ελπίζουν;

«Νομίζω ότι το ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι κάπως απομακρυσμένο. Ωστόσο, είναι μια απειλή που αιωρείται στην περιρρέουσα ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα. Πάντως, κάτι τέτοιο θα ήταν δίκοπο μαχαίρι για την οικονομία και εμάς τους ίδιους τους πολίτες. Θα οδηγήσει τη χώρα πίσω στη δραχμή και σε μια μακροχρόνια προσπάθεια επανεκκίνησής της», τόνισε ο καταστηματάρχης κ. Χάρης Αλεξάκης.

«Και οι δύο πλευρές νομίζω πως καλό θα ήταν να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Διαφορετικά, αν δεν υπήρχε αυτή η απειλή, η ευρωζώνη δε θα συζητούσε καν με την Ελλάδα. Το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη είναι το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας. Μπορεί να μην το επιθυμεί πλήρως, αλλά δεν το αποκλείει κιόλας, αφού όλοι ξέρουμε πως θα είμαστε αναγκασμένοι να συμμορφωθούμε σε ένα νέο μνημόνιο», τόνισε ο κ. Μανόλης Μυρωνάκης.

«Οι χώρες της ευρωζώνης γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει σημαντικό κόστος τόσο για τη χώρα μας όσο και για όλη την ευρωζώνη. Είναι, πιστεύω, βέβαιο ότι πιθανή αποχώρηση της χώρας μας θα ταρακουνήσει τα θεμέλια του ευρώ, και αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούν οι εταίροι μας. Για την ευρωζώνη το βασικό πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα, αλλά η επιβίωση του ευρώ», μας είπε ο κ. Σταύρος Μπετεινάκης.

Ελπίζουν σε συμβιβασμό

«Η ευρωζώνη δεν μπορεί να δεχτεί πλήρως τις θέσεις της Ελλάδας για χαλαρώσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις βασικές μεταρρυθμίσεις. Αν η ευρωζώνη υποχωρήσει, τότε και άλλες χώρες του Νότου θα ζητήσουν ανάλογη αντιμετώπιση. Η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό, αλλά προσπαθεί να κερδίσει έδαφος. Πάντως, η όλη κατάσταση είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Και αυτό διότι, έτσι όπως μας κάνανε με τα μνημόνια, δύσκολα επιβιώνουμε. Αλλά και με το να βγούμε από το ευρώ θα μας πάρει δεκαετίες μέχρι να σηκώσουμε και πάλι κεφάλι οικονομικά», δήλωσε ο κ. Κυριάκος Ζαχαράκης.

«Πιστεύω πως η Ελλάδα, μετά από αλλεπάλληλες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών, θα καταλήξει σε μια συμφωνία-συμβιβασμό, η οποία δε θα προσβάλλει τον ελληνικό λαό και παράλληλα δε θα πλήττει τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα αφήσει τη χώρα μας να κηρύξει χρεωκοπία, διότι αυτό δε συμφωνεί με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας», είπε ο Στέλιος Γερακάκης.

Τι είπαν Ηρακλειώτες

«Νομίζω ότι το ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι κάπως απομακρυσμένο. Ωστόσο, είναι μια απειλή που αιωρείται στην περιρρέουσα ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα».

Χάρης Αλεξάκης

«Και οι δύο πλευρές νομίζω πως καλό θα ήταν να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη είναι το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας».

Μανώλης Μυρωνάκης

«Οι χώρες της ευρωζώνης γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει σημαντικό κόστος τόσο για τη χώρα μας όσο και για όλη την ευρωζώνη».

Σταύρος Μπετεινάκης

«Είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Με τα μνημόνια δύσκολα επιβιώνουμε. Αλλά και αν βγούμε από το ευρώ θα μας πάρει δεκαετίες μέχρι να σηκώσουμε κεφάλι οικονομικά».

Κυριάκος Ζαχαράκης

«Πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια συμφωνία-συμβιβασμό, η οποία δε θα προσβάλλει τον ελληνικό λαό και δε θα πλήττει τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στέλιος Γερακάκης

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια