default-image

Ουκρανία: Αποσύρονται οι κυβερνητικές δυνάμεις από το Ντεμπάλτσεβε

Κόσμος
Ουκρανία: Αποσύρονται οι κυβερνητικές δυνάμεις από το Ντεμπάλτσεβε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρονται «οργανωμένα και συντεταγμένα» από την πόλη Ντεμπάλτσεβε επιβεβαιώνει ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, καθώς σύσσωμοι Κίεβο, ΕΕ και ΗΠΑ κατηγορούν τους φιλορώσους για παραβίαση της εκεχειρίας του Μινσκ εξαιτίας της πολιορκίας της στρατηγικής σημασίας πόλης από τους υποστηριζόμενους από το Κρεμλίνο αυτονομιστές.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία προγραμματίζεται για απόψε ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας υπό το φως των εξελίξεων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ.

Επισείοντας την απειλή περαιτέρω κυρώσεων, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατηγόρησε τους φιλορώσους για παραβίαση της εκεχειρίας στο μέτωπο του Ντεμπάλτσεβε, ζήτησε τον άμεσο και πλήρη σεβασμό των συμφωνιών του Μινσκ και προειδοποίησε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει την «κατάλληλη δράση» εάν οι μάχες συνεχιστούν.

Από γερμανικής πλευράς, ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ καταδίκασε τη σφοδρή επίθεση των αυτονομιστών για την κατάληψη του Ντεμπάλτσεβε τονίζοντας ότι πρόκειται για καθαρή παραβίαση της εκεχειρίας, ωστόσο επισήμανε πως είναι νωρίς για να κηρυχθεί νεκρή η ειρηνευτική συμφωνία.

Μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης από αεροπορική βάση πριν αναχωρήσει για την ανατολική Ουκρανία, ο Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε πως ήδη το 80% των κυβερνητικών δυνάμεων έχει αποσυρθεί μαζί με τον οπλισμό του και θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάλαγγες.

Ο Ποροσένκο χαιρέτισε τις ουκρανικές δυνάμεις για την εκπλήρωση του καθήκοντός τους για την προστασία του Ντεμπάλτσεβε λέγοντας ότι κατέδειξαν «το πραγματικό πρόσωπο των συμμοριτών και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία».

Η εντολή απόσυρσης δόθηκε από τον Ποροσένκο το βράδυ της Τρίτης αφότου, όπως ο ίδιος δήλωσε, οι παρατηρητές του Διεθνούς Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εμποδίστηκαν από τους φιλορώσους να εισέλθουν στην πόλη -που αποτελεί στρατηγικό σιδηροδρομικό κόμβο της ανατολικής Ουκρανίας.

Φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές μονάδες είχαν δηλώσει νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης πως οι άνδρες τους αποσύρονται από το Ντεμπάλτσεβε.

«Η απόσυρση των δυνάμεων από το Ντεμπάλτσεβε γίνεται κατά οργανωμένο τρόπο» ανέφερε ο Σέμεν Σεμεντσένκο, βουλευτής και διοικητής της παραστρατιωτικής μονάδας Ντόνμπας, προσθέτοντας ότι «ο εχθρός προσπαθεί να κόψει τους δρόμους και να εμποδίσει την έξοδο των δυνάμεων».

Έτερος διοικητικής παραστρατιωτικής φιλοκυβερνητικής μονάδας δήλωσε πως οι δυνάμεις του αποσύρθηκαν. Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν αποσύρονται όλες οι δυνάμεις -«μόνο εκείνες που είναι περικυκλωμένες σε κατοικημένες περιοχές εντός και γύρω από την πόλη».

Δημοσιογράφοι του Associated Press καθ' οδόν προς την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση πόλη Αρτεμίβσκ μετέδωσαν επίσης ότι είδαν αρκετές δεκάδες άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων να αποσύρονται με τα όπλα τους από το Ντεμπαλτσεβε το πρωί της Τετάρτης.

Από ρωσικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε ότι η εκεχειρία τηρείται σχεδόν σε όλη την ανατολική Ουκρανία με εξαίρεση το «καζάνι» του Ντεμπάλτσεβε.

«Η εκεχειρία τηρείται στην πράξη κατά μήκος σχεδόν όλης της γραμμής του μετώπου και σε ορισμένες περιοχές υπάρχει ετοιμότητα -τουλάχιστον η πολιτοφυλακή το ανακοίνωσε δημοσίως- να αποσυρθούν τα βαρέα όπλα. Η εξαίρεση είναι το 'καζάνι' του Ντεμπάλτσεβε» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο Interfax είχε μεταδώσει επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου των αυτονομιστών DAN ότι οι αυτονομιστές έχουν αρχίσει να αποσύρουν τον βαρύ οπλισμό από περιοχές στις πρώτες γραμμές του μετώπου της ανατολικής Ουκρανίας όπου οι συγκρούσεις έχουν διακοπεί.

Μιλώντας την Τρίτη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές πρέπει να επιτρέψουν στις κυβερνητικές δυνάμεις να αποχωρήσουν με ασφάλεια από την περιοχή, αλλά το Κίεβο δεν πρέπει να εμποδίσει τα στρατεύματά του να καταθέσουν τα όπλα τους.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «αναμενόμενες» τις συγκρούσεις στο Ντεμπάλτσεβε και ανέφερε πως συνολικά έχει υπάρξει σημαντική μείωση στις μάχες μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που υπεγράφη στο Μινσκ.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News