Ειδήσεις

Κούρεμα, εκπτώσεις και δόση από 20 ευρώ για ληξιπρόθεσμα

Κούρεμα έως 50% υπό προϋπόθεσεις, δόση από 20 ευρώ (υπό όρους και... από 10 ευρώ) και πολλές ακόμη ευεργετικές για τους οφειλέτες ρυθμίσεις, περιλαμβάνει το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους κ. Μάρδα και Στρατούλη σχετικά με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μεταξύ των βασικότερων σημείων της νέας ρύθμισης είναι η δυνατότητα για "κούρεμα" κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως 31.12.2013, εφόσον αυτές εξοφληθούν εφάπαξ ή τμηματικά με ελάχιστη δόση τα 200 ευρώ.

Από τη διάταξη αυτή, εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Για τα χρέη έως 31.12.2014 προβλέπονται μεγάλες μειώσεις των προσαυξήσεων και 100 δόσεις.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μειώνεται η ελάχιστη δόση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων στα 20 ευρώ (10 ευρώ υπό προϋποθέσεις) από 50 ευρώ που ίσχυε.

Όπως είπε η κυρία Βαλαβάνη, για όσους οφειλέτες χρωστούν χρήματα σε δύο ή περισσότερες ΔΟΥ το ποσό της ελάχιστης δόσης ορίζεται ακόμη χαμηλότερα στα 10 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Όλοι οι οφειλέτες θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Όλοι οι περιορισμοί που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων θα καταργηθούν.

Αυτό σημαίνει ότι:

Θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και όσοι οφείλουν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ. Έτσι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις με χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές σε έως 100 δόσεις.

Όσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, αντί μέχρι 72 που προβλέπει η ισχύουσα ρύθμιση.

Αίρεται ο περιορισμός που προβλέπει ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η εξόφληση του 50% της οφειλής σε περίπτωση κατασχέσεων.

Επιπλέον, με τη νέα ρύθμιση:

Εκπτώσεις: Θα προβλέπονται μεγαλύτερες εκπτώσεις στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβαρύνουν την οφειλή. Σε όσους επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή θα διαγράφονται πρόστιμα, τόκοι και προσαυξήσεις. Για 100 δόσεις το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων και για 50 δόσεις τη μείωση κατά 70% των προσαυξήσεων. Σήμερα για τις 100 δόσεις η διαγραφή των προσαυξήσεων περιορίζεται σε 20%.

Μηνιαία δόση: Μειώνεται το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης των 50 ευρώ. Παράλληλα το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Επιτόκιο: Μείωση του ετήσιου τόκου 4,56% που επιβαρύνει τη ρυθμισμένη οφειλή στα επίπεδα του 3%-3,5%.

Εξωδικαστική επίλυση: Στην έδρα κάθε περιφέρειας συστήνεται πενταμελής επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, στην οποία θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για διαφορές σε ποσά άνω των 20.000 ευρώ.

Αυτόφωρο: Καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως διαρκούς και εισάγεται η «αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής» ως νέος λόγος για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη. Σημειώνεται ότι η μη πληρωμή χρέους 5.000 ευρώ και άνω για διάστημα άνω των 4 μηνών αποτελεί διαρκές αυτόφωρο που σημαίνει σύλληψη, εφόσον εντοπιστεί ο οφειλέτης από τις Αρχές. Η κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίες θα αφορά μικροοφειλέτες.

Κατασχέσεις: Κατάργηση μιας σειράς ρυθμίσεων που προβλέπουν κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων με κατεπείγουσα και εξαιρετική διαδικασία.

ΣΔΟΕ-Τελωνεία: Το ΣΔΟΕ θα αποκτήσει τη δυνατότητα βεβαίωσης των φόρων και προστίμων που προκύπτουν από τους ελέγχους. Επίσης δημιουργείται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας.

Σχόλια