default-image

Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος: Σαράντα χρόνια αρχιεροσύνης

Κρήτη
Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος: Σαράντα χρόνια αρχιεροσύνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η παρουσίαση του Τόμου της Επετηρίδας, που αφιερώθηκε φέτος στο Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κ. κ. Ειρηναίο, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 χρόνων από τη χειροτονία του ως Επίσκοπος (Φεβρουάριος 1975-Φεβρουάριος 2015).

Στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως και διευθυντής του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κ. Αμφιλόχιος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Πέτρος Ινιωτάκης, καθώς και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φοιτητών της Πατριαρχικής Ακαδημίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ενώ παρέστησαν ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμανδρίτης κ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, ο αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Διαμαντάκης, οι πανοσιολογιότατοι Ηγούμενοι της Ιεράς Μονής Αγκαράθου, Αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος και της Ιεράς Μονής Επανωσήφη Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, ηγούμενοι, ιεροκήρυκες, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές από Ιερές Μονές της μεγαλονήσου.

Επίσης, με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο βουλευτής κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος "Ελευθέριος Βενιζέλος", ο πρόεδρος των Κρητών Αττικής κ. Γεώργιος Βλατάκης, άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθηγητές πανεπιστημίου, πρόεδροι συλλόγων και φορέων και πολλοί άνθρωποι από ολόκληρη την Κρήτη.

Στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο καθηγητής της Ακαδημίας κ. Απόστολος Μπουρνέλλης, μίλησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Πατριαρχικής Ακαδημίας κ. Ανδρέας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, καθηγητής της Πατριαρχικής Ακαδημίας και ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μακάριος Γρινιεζάκης. Και οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν με γλαφυρό τρόπο στη μαρτυρία, την προσωπικότητα, το ήθος, το εκκλησιαστικό φρόνημα και τις ποιμαντικές αγωνίες του τιμωμένου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.

Εκκλησιαστικοί ύμνοι και παραδοσιακά τραγούδια από τη Χορωδία της Πατριαρχικής Ακαδημίας

Στη συνέχεια η Χορωδία της Πατριαρχικής Ακαδημίας, υπό τη διεύθυνση των κ.κ. Μιχαήλ Στρουμπάκη και Ανδρέου Γιακουμάκη, απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ.κ. Ανδρέας επέδωσε τον Τόμο της Επετηρίδας στο Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, ο οποίος έλαβε το λόγο καταληκτικώς, εκφράζοντας τις βαθύτατες ευχαριστίες του στον Θεό για το δώρο της Αρχιεροσύνης και της τεσσαρακονταετούς διακονίας του, καθώς επίσης, την ευγνωμοσύνη του στην Πατριαρχική Ανωτάτη Ακαδημία Κρήτης για την επετειακή αυτή εκδήλωση και την αφιέρωση του Τόμου της Επετηρίδας και σε όλους για την παρουσία, τη συμμετοχή και την αγάπη τους.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News