Ειδήσεις

ΕΚΑΒ Κρήτης: Ούτε μία πρόσληψη από το 2010

Σε χειρότερη μοίρα από ότι πριν λίγα χρόνια βρίσκεται σήμερα το παράρτημα του ΕΚΑΒ Κρήτης, όπως διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο... γνώριμος από τα παλιά "νέος" πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου, περιοδεύοντας από χθες στο νησί.

Το μόνο πράγμα που παραμένει σταθερό μετά από πέντε χρόνια είναι, όπως αναφέρει, η υψηλή ποιότητα του έμψυχου δυναμικού.

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι σε χειρότερο σημείο απ' ό,τι την άφησα», τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στη "Νέα Κρήτη". Κι αυτό γιατί, όπως διευκρινίζει, «από τη μια τα ασθενοφόρα εξακολουθούν να είναι ίδια σε αριθμό και σε ποιότητα με αυτά τα οποία είχα αφήσει. Που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, από το 2010 μέχρι και σήμερα, τα ασθενοφόρα έχουν πολύ περισσότερα χιλιόμετρα. Αφετέρου, το προσωπικό είναι λιγότερο σε αριθμό γιατί δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη».

Την πενταετία 2005 μέχρι και 2010, όπως είπε, έγιναν περίπου 1.000 προσλήψεις, ενώ την τελευταία πενταετία δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη.

«Αν σκεφτούμε και τις συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού, μιλάμε για λιγότερο προσωπικό του ΕΚΑΒ. Τα πράγματα στο μεταξύ δυσκολεύουν περισσότερο εάν προσθέσουμε και το γεγονός ότι πλέον το ΕΚΑΒ έχει πάρει τις αρμοδιότητες και των νοσοκομείων. Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια αυτό που χαρακτηρίζει την υπηρεσία του ΕΚΑΒ είναι το φιλότιμο, η ευσυνειδησία, ο επαγγελματισμός και η υπευθυνότητα των πληρωμάτων, τα οποία πραγματικά κι εδώ στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα ξεπερνάνε τους εαυτούς τους 24 ώρες το 24ωρο και παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προνοσοκομειακής φροντίδας», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαευσταθίου επισήμανε την ανάγκη που υπάρχει για στελέχωση του ΕΚΑΒ στην Κρήτη με νέα ασθενοφόρα, αλλά και με αντικατάσταση κάποιων λόγω παλαιότητας, και την ανάγκη από την άλλη ενίσχυσης προσωπικού.

«Έχουμε κάποιες προτάσεις, με μελέτες πολύ συγκεκριμένες, που αναφέρουν ότι θα πρέπει να ανοιχτούν κάποιοι καινούργιοι τομείς σε κομβικά σημεία, για να βελτιώσουμε και τους χρόνους μας και την κάλυψη. Γιατί υπάρχουν περιοχές που δεν υπάρχουν καθόλου τομείς του ΕΚΑΒ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όμως πριν να έρθει η πρόσληψη του προσωπικού, όπου η προκήρυξη βρίσκεται σε εξέλιξη. Όταν θα γίνει αυτό θα γίνουν κάποιες μεταθέσεις και μετακινήσεις και υπάρχει η δέσμευση επίσης στην επόμενη πρόσληψη προσωπικού, η οποία θα ζητηθεί από το υπουργείο, να υπάρχει κανονικός σχεδιασμός. Θα ζητηθούν νέα άτομα για να αναπτυχθούν καινούργιοι τομείς στην Κρήτη».

Κατέγραψε ελλείψεις και προβλήματα στην Κρήτη

Κατά την επίσκεψη του κ. Παπαευσταθίου στην Κρήτη να σημειωθεί ότι δόθηκαν σαφείς οδηγίες, σε επίπεδο τόσο του διευθυντή, όσο και των τομέων, για τη μέγιστη αξιοποίηση του προσωπικού όσον αφορά στην καλύτερη οργάνωση και διαχείριση.

Ο κ. Παπαευσταθίου, αν και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος την περίοδο 2005-2006 επί υπουργίας Νικήτα Κακλαμάνη και το διάστημα 2007 τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου από τον τότε υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2010, ήρθε ο ίδιος σε επαφή με όλα τα πληρώματα του ΕΚΑΒ του νησιού για να καταγράψει προβλήματα και ελλείψεις. Επιπλέον ήρθε σε επαφή με όλους εκείνους τους φορείς και υπηρεσίες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται με το ΕΚΑΒ σε ό,τι αφορά την αλυσίδα διάσωσης, γιατί μην ξεχνάμε ότι κύριος στόχος του ΕΚΑΒ είναι η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα.

Από Χανιά, Ρέθυμνο και Μοίρες, που περιόδευσε προχθές, βρέθηκε χθες σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο και Τζερμιάδο. Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως εξάλλου είχε συναντήσεις τέτοιου είδους και με πολλούς δημάρχους των περιοχών που επισκέφτηκε.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια