Ειδήσεις

Από το ασθενοφόρο στην καρότσα αγροτικού... με αιμορραγία

Από το αγροτικό στο ασθενοφόρο και από το ασθενοφόρο στο αγροτικό, μία γριούλα 85 χρονών έγινε πολλές φορές θύμα μιας τραγελαφικής κατάστασης στο χωριουδάκι Μάρθα του δήμου Βιάννου, όπου τουλάχιστον 40 ηλικιωμένοι βρίσκονται κάθε τόσο που θα βρέξει και θα χαλάσουν οι δρόμοι σε μια ομηρία που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

Η "Νέα Κρήτη" ανέδειξε την υπόθεση με χθεσινό της σχόλιο, ενώ σήμερα έχει και εκτενές ρεπορτάζ από τη χθεσινή επιστροφή της ηλικιωμένης γυναίκας στο χωριό και την επιβίβασή της και πάλι σε 4x4, για να περάσει τον άκρως επικίνδυνο και μισοκατεδαφισμένο δρόμο, για να αναρρώσει στο σπίτι της!

Η γυναίκα αυτή έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα μέσα στο κρύο και τα χιόνια... πάνω στην καρότσα, αλλά δεν είναι η μόνη που βιώνει την αδιαφορία των αρμοδίων, που εδώ και χρόνια δεν έχουν προχωρήσει στις απαλλοτριώσεις και στη διάνοιξη κανονικού δρόμου στη Μάρθα, που θα ενώνει το χωριό με... τον υπόλοιπο κόσμο...

Χθες, λοιπόν, το απόγευμα η γυναίκα μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο μέχρι ένα σημείο του χωριού. Είναι το σημείο στο οποίο ο δρόμος έχει κόψει και μόνο με το 4x4 μπορεί να το περάσει κάποιος, αλλά και πάλι με μεγάλη δυσκολία και τεράστια επικινδυνότητα. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο εκείνο και έκαναν το σταυρό τους μέχρι να ολοκληρωθεί άλλη μια... επιχείρηση μεταφοράς ηλικιωμένου από το νοσοκομείο στο σπίτι, γεγονός που επαναλαμβάνεται πολλές φορές μέχρι σήμερα, κυρίως το χειμώνα που χειροτερεύει η κατάσταση στον έτσι κι αλλιώς "βομβαρδισμένο" δρόμο.

Αιμορραγία στομάχου

Η 85χρονη πέρασε όλη αυτή την ταλαιπωρία παρότι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο γιος της ηλικιωμένης γυναίκας Γιώργος Ζερβάκης, είπε: «Με τις τελευταίες μεγάλες βροχοπτώσεις χάλασε αυτό το κομμάτι του δρόμου και έχει διακοπεί η πρόσβαση προς αυτή τη μεγάλη γειτονιά, όπου ζουν πάνω από 30 με 40 οικογένειες και όλοι είναι ηλικιωμένοι. Με προβλήματα υγείας, με ανθρώπους κατάκοιτους. Και έχει διακοπεί εντελώς η κυκλοφορία».

Στο ερώτημά μας τι έχει συμβεί με τη μητέρα του, ο κ. Ζερβάκης μας είπε: «Από την προηγούμενη εβδομάδα αναγκαστήκαμε και τη μεταφέραμε στο Βενιζέλειο τρεις φορές, από το σπίτι στο ασθενοφόρο με το αγροτικό και από το ασθενοφόρο στο σπίτι πάλι στην καρότσα του αγροτικού. Μιλάμε για περίπου 200 μέτρα και για μια γυναίκα που αντιμετώπισε κίνδυνο η ζωή της. Η μητέρα μου είχε αιμορραγία στομάχου και μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο, όπου και χειρουργήθηκε. Και κινδύνεψε να πεθάνει. Κι ενώ την προηγούμενη Πέμπτη τη φέραμε εδώ, πάλι με τον ίδιο τρόπο πάνω στην καρότσα αλλά και με χιόνι, αμέσως μετά, την Παρασκευή, ανέβασε πυρετό και την ξαναπήραμε και την ξαναπήγαμε στο Βενιζέλειο. Και σήμερα την ξαναφέραμε στο χωριό με τον ίδιο πάλι τρόπο. Φανταστείτε την ταλαιπωρία της, ενώ αντιμετώπιζε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα».

Αλλά εκτός από το ασθενοφόρο, δεν υπάρχει πρόσβαση για κανένα άλλο όχημα, είτε πρόκειται για σκουπιδιάρικο, είτε για πυροσβεστικό όχημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών σε μια κακιά στιγμή.

«Λοιπόν», ανέφερε ο Γιώργος Ζερβάκης, «εμείς ζητάμε από τη δημοτική Αρχή να αποκατασταθεί άμεσα αυτή η ζημιά του δρόμου και να γίνει και καινούργια διάνοιξη που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, γύρω στα 100 μέτρα από 'δω. Να επικοινωνεί η διάνοιξη αυτή με τον πάνω δρόμο, που να είναι ασφαλής και να γίνεται και η συγκοινωνία σωστά. Να μην έχουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα κάθε χειμώνα».

Πρωτοφανές! Χλωρινομπούκαλα... σήμανσης

Είναι πρωτοφανές, αλλά είναι αληθινό. Όπως μας έδειξε ο παπα-Γιάννης, ο ιερέας του χωριού, με μπουκάλια από χλωρίνη και άλλα... είδη οικιακής χρήσης προσπαθούν οι κάτοικοι να... σημάνουν τα επικίνδυνα σημεία του δρόμου, για να προειδοποιήσουν τους διερχόμενους και να μην πέσουν μέσα στον γκρεμό...

«Τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις που χρειάζονται για να ανοιχτεί ένας δρόμος σωστός παραπέρα. Μόνο λόγια ακούμε και τίποτα άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

«Μα, είναι δυνατόν να υπάρχουν μπουκάλια για να λειτουργούν σαν σήμανση προκειμένου να μη γίνει κάποιο ατύχημα εδώ;», διερωτάται ο ιερέας, που τονίζει ότι ο κίνδυνος είναι καθημερινός για όλους όσοι ζουν στην περιοχή και βέβαια για όλους όσοι τυγχάνει να την επισκεφτούν και να θελήσουν να περάσουν από το σημείο εκείνο.

Μάλιστα, ένας από τους ηλικιωμένους λέει με εμφανή την πικρία... «Έναν-έναν που θα πεθαίνει να μην τον θάβουμε. Ας τον πετάμε σε ένα πηγάδι μέσα να τελειώνουμε. Πιο εύκολο θα είναι αυτό», είπε κουνώντας το κεφάλι του με θλίψη και απογοήτευση.

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού μάς είπαν επίσης ότι όλοι οι νέοι έχουν φύγει και μένουν στο Ηράκλειο ή σε άλλες περιοχές, όπου προσέφυγαν για μια καλύτερη ζωή.

«Εμείς είμαστε εδώ εγκαταλελειμμένοι και μόνοι και δείτε πόσο παραπεταμένοι είμαστε. Δεν έχουμε καν δρόμους για να μπορούμε να μετακινούμαστε όταν το έχουμε ανάγκη. Μα είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα;», λένε χαρακτηριστικά, καλώντας τη δημοτική Αρχή και όποιον άλλο τυχόν αρμόδιο, έστω και μετά από το ρεπορτάζ της "Νέας Κρήτης" και της "ΚΡΗΤΗ TV", να δείξουν ενδιαφέρον.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια