Ειδήσεις

Μικροεγκληματίες δρουν ανενόχλητοι μες στο σκοτάδι

Στο σκοτάδι βρίσκονται εδώ και εβδομάδες οι κεντρικοί δρόμοι που περικλείουν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού κέντρου της Ιεράπετρας, εξαιτίας του έργου της υπογειοποίησης των εναέριων καλωδίων της ΔΕΗ.

Το έργο αυτό, το οποίο έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, οδήγησε στην κατάργηση του παλιού δημοτικού φωτισμού, χωρίς ωστόσο να έχει προβλεφθεί και να έχει προγραμματιστεί η αντικατάστασή του, παρά μόνον στα τμήματα εκείνα που βρίσκονται μέσα στην εργολαβία της ανάπλασης των κεντρικών δρόμων και των πεζοδρομίων της πόλης.

Οι κάτοικοι του κέντρου, οι διερχόμενοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, την ώρα που συνεχίζουν να χρεώνονται από το Δήμο με τέλη δημοτικού φωτισμού, ενώ δεν έχουν αυτή την υπηρεσία, αλλά και επειδή ένα μεγάλο τμήμα της πόλης βρίσκεται μέσα στο μαύρο σκοτάδι, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο για δράση στους διαρρήκτες, τους κλέφτες και τους ανώμαλους κάθε λογής, οι οποίοι δρουν ανενόχλητοι χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, γλιστρώντας σαν σκιές μέσα στο σκοτάδι.

«Ο κόσμος που διαμαρτύρεται έχει δίκιο. Υπήρξε κακός συντονισμός και κακή συνεννόηση όταν σχεδιάστηκε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή αυτό το έργο. Εμείς φροντίσαμε και κάναμε σχετική μελέτη, την περάσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο και την υποβάλαμε στην Περιφέρεια Κρήτης, ζητώντας σχετική χρηματοδότηση 460.000 ευρώ για να φτιάξουμε από την αρχή το δημοτικό φωτισμό που ξηλώθηκε.

Στην οδό Κύπρου και στις κάθετες οδούς αυτής, αλλά και σε όλο το εμπορικό κέντρο και στις κάθετες οδούς που καταλήγουν σε αυτό έχουμε πρόβλημα. Έχουμε κάνει αρκετές προσπάθειες και πιέζουμε την Περιφέρεια Κρήτης να μας εξασφαλίσει το κονδύλι αυτό για να φωτίσουμε ξανά το κέντρο της πόλης. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πιστεύω ότι η Περιφέρεια θα ανταποκριθεί στο αίτημά μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μανόλης Λουτσέτης.

Προσωρινή λύση

Στο μεταξύ, επιχειρείται να εξευρεθεί προσωρινή λύση, έτσι ώστε να φωτιστούν οι κεντρικοί δρόμοι και τα στενά του εμπορικού κέντρου, όπου, ενώ καταγράφονται καθημερινά περιστατικά μικροεγκληματικότητας, οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι και η πλειονότητα των καταστηματαρχών, για λόγους οικονομίας και αδιαφορίας, δεν αφήνουν αναμμένα τις νύχτες τα εξωτερικά φώτα των σπιτιών και των μαγαζιών τους, με αποτέλεσμα το κέντρο να θυμίζει τις νύχτες του χειμώνα... Τρούμπα, όπου δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους του υποκόσμου.

«Ξεκινήσαμε να τοποθετούμε κάποια φωτιστικά σώματα σε δημόσια κτήρια, καταστήματα και σπίτια που μας το επιτρέπουν οι ιδιοκτήτες τους, για να φωτίσουμε στο μέτρο του δυνατού τα πιο σκοτεινά σημεία, μέχρι να βρούμε τις 460.000 ευρώ για να εφαρμόσουμε τη μελέτη που έχουμε κάνει. Ο Δήμος Ιεράπετρας, δυστυχώς, έχει μόνο 400.000 (ΣΑΤΑ), άρα αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά στις απαιτήσεις αυτού του έργου», κατέληξε ο κ. Λουτσέτης.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια