Ειδήσεις

Ένας Καλαματιανός για πρόεδρος

Για άλλη μία φορά χθες το απόγευμα όσοι στοιχημάτιζαν για την από βήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ "κυβίστηση" του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τόσο στο "τελεσίγραφο" της ευρωζώνης (λέγε με Βερολίνο), όσο και στη επιλογή ως αναμενόμενου του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλου, έμειναν... άγαλμα ή για να είμαστε και πολιτικώς ορθοί με την επικαιρότητα έμειναν "Παυλόπουλοι" (όπως ακίνητος είχε μείνει ο Προκόπης, όταν ο Κασιδιάρης στο στούντιο χαστούκιζε την Κανέλλη).

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, που γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα, όπου τελείωσε και το λύκειο, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και υπουργός των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας και επόμενος πρόεδρος της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας. «Δεν έχω κανένα δικαίωμα να φοβάμαι κάτι που θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός», είχε δηλώσει πριν τις εκλογές ο Προκόπης Παυλόπουλος. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπήρξε επικεφαλής της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ένας από τους εκφραστές της κεντροδεξιάς, καραμανλικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει διαφωνήσει δημοσίως με πολλές επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, με κορυφαία την ομιλία του στη Βουλή για την αντισυνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ και την "απαλλοτρίωση" του στενού πυρήνα της ατομική ιδιοκτησία για τον Έλληνα. Με το βιβλίο του "Το δημόσιο δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης" είχε ταχθεί κατά του ¨μνημονίου, το οποίο όμως έχει προσυπογράψει. Επίσης, είχε αντιταχθεί στην εκ των υστέρων αυστηροποίηση των όρων του Προεδρικού Διατάγματος για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και είχε διαφωνήσει δημόσια με το κλείσιμο της ΕΡΤ (ωστόσο στη συνέχεια ψήφισε τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ). Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών, είχε δώσει εντολή στην Αστυνομία να κρατήσει ήπια στάση για να μην υπάρξει άλλος νεκρός, φερόταν να είχε αποκρούσει εισηγήσεις για τη χρήση ακόμη και στρατού, γεγονός για το οποίο απολαμβάνει τη συμπάθεια κόσμου της Αριστεράς, αλλά και έχει δεχτεί επικρίσεις από όσους τον κατηγόρησαν για αναποφασιστικότητα.

Μία άτυχη στιγμή του για την οποία έχει σχολιαστεί ήταν το ότι δεν αντέδρασε όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης χαστούκισε σε ζωντανή σύνδεση τη Λιάνα Κανέλλη.

Κίνηση-ματ

Η επιλογή Παυλόπουλου, με όρους Αριστεράς, τον κόσμο της δεν τον ενθουσίασε, αυτό φάνηκε και στο χλιαρό χειροκρότημα από αρκετούς βουλευτές την ώρα της αναγγελίας του ονόματος. Με όρους όμως στρατηγικής βάθους για τον πρωθυπουργό είναι "ματ". Φαντάζει ως κίνηση Ανδρέα, την ώρα που όλοι ανέμεναν Καραμανλή, είπε Σαρτζετάκη ή Κώστα Καραμανλή, την ώρα που ο Απόστολος Κακλαμάνης φάνταζε το φαβορί είπε Παπούλια.

Η επιλογή Παυλόπουλου συνιστά αφενός μεν ευθέως άνοιγμα στη λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ., αφετέρου δε διευκολύνει την επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών στη Ν.Δ. με επίδικο φυσικά τη θέση του Αντώνη Σαμαρά στη ηγεσία. Η λεγόμενη καθαρή κεντροδεξιά καραμανλική πτέρυγα αποκτά και θεσμικά ειδικό βάρος στο εσωτερικό της Ν.Δ. και αυτή θα πρέπει να είναι που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος για την ηγεσία. Είναι προφανές ότι, ανεξάρτητα πλέον από τη στάση της ηγεσίας της Ν.Δ., που αναγκαστικά λέει το "ναι" στη υπερψήφιση του ιστορικού της στελέχους, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα είχε και τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ.

Ο Τσίπρας ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα και στον Γιούνκερ ότι δεν αλλοιώνει τους συσχετισμούς και τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων του, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν τα μοίρασε από τον Οκτώβριο, κρατώντας στις Βρυξέλλες τον Δ. Αβραμόπουλο, αφήνοντας δίαυλο ορθάνοιχτο προς τον Γιούνκερ στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα που βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Η αναβλητικότητα ως μούδιασμα επί μέρες του Αντώνη Σαμαρά να ανοίξει το όλο θέμα, προσποιούμενος ότι δεν τρέχει τίποτα και ότι παραμένει αδιαμφισβήτητος αρχηγός που μάλιστα ασχολείται με το αντιπολιτευτικό λόγο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται ότι τον προσπερνάει σε επίπεδο εξελίξεων.

Αν μελετάς στοιχειωδώς την ιστορία, θα καταληφθείς από σκεπτικισμό για την ικανότητα των ανθρώπων να διαχειρίζονται στοχευμένα τη μοίρα τους. Ως φαίνεται, το στενό επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού κατελήφθη από το "σύνδρομο του αόρατου γορίλα (Invisible Gorilla)". Προσηλωμένοι με υπερπροσοχή στις κινήσεις της δικής τους "ομάδας", διέφυγε της προσοχής τους ο "γορίλας" που πέρασε μπροστά από τα μάτια τους.

Καμία υποχώρηση: Το κρίσιμο θέμα είναι οι διαπραγματεύσεις

Αν όμως αυτά συμβαίνουν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, το κρίσιμο και κορυφαίο θέμα αυτή τη στιγμή είναι η οριακή φάση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές μας. Ο πρωθυπουργός, παρά τα "θρυλούμενα" και χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας, δεν έδειξε καμία διάθεση για υποχώρηση στα "τελεσίγραφα" των "κομιστών" για λογαριασμό του Βερολίνου. Επέμεινε ότι η λαϊκή εντολή είναι σαφέστατη, τα όρια μία έντιμης συμφωνίας συμβιβασμού διακριτά για λύση και όχι ρήξη, οριοθετώντας ότι επιστροφή σε μνημονιακές πολιτικές και μέτρα, τρόικα και συνέχεια της λιτότητας μέχρι "πνιγμού" των Ελλήνων δεν μπορεί πλέον να υπάρξει. Δεν έριξε καθόλου τους τόνους έναντι της Γερμανίας και μπορεί να "άδειασε" το σκίτσο της "Αυγής" με τη "ναζιστική" περιβολή του Σόιμπλε, όμως στον ίδιο τον Σόιμπλε απάντησε ζητώντας του να μην κουνάει το δάχτυλο στον ελληνικό λαό επειδή περπατάει πλέον όχι σκυφτός αλλά με περηφάνια και αξιοπρέπεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του φαίνεται να έστειλε το μήνυμα προς τα έξω, ότι ναι μεν η πολιτική είναι η τέχνη του συμβιβασμού, τον οποίο είναι έτοιμος να κάνει, όμως ο συμβιβασμός αυτός δεν μπορεί να είναι «άνευ όρων», δηλαδή απλά υποταγή.

Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια