default-image

Εφιάλτης η αύξηση της στάθμης του νερού στο Σφενδύλι (photos)

Κρήτη
Εφιάλτης η αύξηση της στάθμης του νερού στο Σφενδύλι (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στο χωριό Σφεντύλι το οποίο ολοένα και βυθίζεται στο Φράγμα Αποσελέμη, με τους λιγοστούς κατοίκους να είναι αποκλεισμένοι καθώς ο κεντρικός δρόμος έχει πλέον εξαφανιστεί αφού βρίσκεται κάτω από τόνους νερών.

Κάτοικοι ανησυχούν για την ίδια τους τη ζωή καθώς η πρόσβαση οχημάτων πρώτης ανάγκης είναι αδύνατη καθώς η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός χωμάτινου μονοπατιού από τον παραλίμνιο δρόμο.

Το μαρτύριο είναι μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας και με τους ίδιους να εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

Σήμερα που γιορτάζει το χωριό,  ο Άγιος Θεοδώρος ο Τίρωνας, οι κάτοικοι δεν το έβαλαν κάτω και ετοίμασαν τα πάντα για το πανηγύρι, παρά τα όποια εμπόδια.

Με τον εφιάλτη της αύξησης της στάθμης του νερού στο Φράγμα Αποσελέμη ζουν οι λιγοστοί κάτοικοι του Σφεντυλίου οι οποίοι όπως λένε δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το χωριό, την Εκκλησία και τα σπίτια τους, για τα οποία έλαβαν αποζημίωση - ψίχουλα, όπως υποστηρίζουν.

Οι ίδιοι είναι αποκλεισμένοι καθώς ο βασικός δρόμος πρόσβασης βρίσκεται κάτω από τόνους νερών και με τους ίδιους να προσπαθούν να εξυπηρετηθούν μέσω ενός χωμάτινου μονοπατιού από το ύψος του παραλίμνιου δρόμου.

Ο κ. Αργυράκης συνεχίζει να διαμένει στο χωριό με την ηλικιωμένη σύζυγο του αλλά και τη πεθερά του.

Αν και διαθέτει αυτοκίνητο, αυτό έχει εγκλωβιστεί στη πλατεία του χωριού καθώς μετά τη βύθιση του κεντρικού δρόμου δεν υπάρχει άλλο σημείο διαφυγής από τα στενά δρομάκια.

Η πρόσβαση στο Σφεντύλι γίνεται ουσιαστικά με τα πόδια καθώς ούτε ασθενοφόρο ούτε ΙΧ μπορεί να εισέλθει μέσα στο χωριό ενώ τις βροχερές μέρες η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη από το χωμάτινο μονοπάτι λόγω της λάσπης και του κινδύνου πτώσης μέσα στο φράγμα.

Και ενώ το Σφεντύλι ολοένα και βυθίζεται στο νερό υπάρχουν την ίδια ώρα οι επιτήδειοι οι οποίοι ρημάζουν το χωριό, αφαιρώντας πόρτες, παράθυρα ακόμη και κεραμίδια.

Γ. ΜΑΚΑΚΗ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News