Ειδήσεις

Κηποθέατρα... τραγωδία (photos)

"Θέατρο του παραλόγου" είναι ο χαρακτηρισμός που ταιριάζει στο θέμα των επικίνδυνων - όπως έχουν καταντήσει - δημοτικών κηποθέατρων του Ηρακλείου, που, αν δε δεχτούν άμεσα σοβαρές και μεγάλες παρεμβάσεις επίλυσης των προβλημάτων τους, μπορεί το καλοκαίρι κάποια από τις παραστάσεις να εξελιχθεί σε "πράξη πραγματικού δράματος", με θύματα ανυποψίαστους θεατές ή ακόμα και καλλιτέχνες.

Αυτόν το φόβο εκφράζει η σημερινή δημοτική Αρχή. Το "αίσχος" των κηποθεάτρων αποκαλύπτεται σε όλο του το μέγεθος μέσα από το φωτογραφικό φακό της "Ν.Κ." και τον τηλεοπτικό φακό της "ΚΡΗΤΗ TV", για τις ανάγκες της δημοσιογραφικής μας έρευνας!

Εικόνες ντροπής καταγράψαμε στο μεγαλύτερο δημοτικό κηποθέατρο του Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης", με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη να παραδέχεται την επικινδυνότητά του κηποθεάτρου και να τονίζει με νόημα ότι από καθαρή τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Για τους ασυντήρητους χώρους πολιτισμού, η δημοτική Αρχή δίνει μάχη με το χρόνο ώστε να προχωρήσουν άμεσα παρεμβάσεις και τα κηποθέατρα και άλλοι δημοτικοί χώροι να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις το ερχόμενο Καλοκαίρι. Η κ. Πλεύρη αναμφισβήτητα ασκεί έντονη κριτική στην προηγούμενη δημοτική Αρχή, εμφανίζοντας τη σημερινή αποφασισμένη να μην αφήσει σε αυτό το χάλι τα δημοτικά κηποθέατρα.

Άκρως επικίνδυνη

Η κατάσταση, όπως αποκαλύπτεται από τα πλάνα και τις φωτογραφίες, είναι άκρως επικίνδυνη. Γυμνά, φθαρμένα και επικίνδυνα καλώδια, τρύπες στη σκηνή, κατεστραμμένοι πίνακες, σάπια κάγκελα, στέγη σε τμήμα του κυλικείου που κινδυνεύει με κατάρρευση και με τα προβλήματα να είναι δεκάδες σε ηλεκτρικό εξοπλισμό, υδραυλικές εγκαταστάσεις και όχι μόνο.

Απαράδεκτες εικόνες για τις οποίες η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη εκφράζει την έντονη αγανάκτησή της για τους ασυντήρητους εδώ και χρόνια χώρους πολιτισμού που εγκυμονούν κινδύνους για τους πολίτες.

Τραγική κατάσταση, την οποία κατέγραψαν και οι τεχνικές υπηρεσίες από τον περασμένο Αύγουστο, με την κυρία Πλεύρη να κάνει, όπως αναφέρει, έναν αγώνα δρόμου για τη συντήρηση των κηποθεάτρων ώστε να μην καταρρεύσει το φεστιβάλ του καλοκαιριού.

«Είναι η βούληση όλης της δημοτικής επιτροπής. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Θα τα φτιάξουμε εξαρχής, όσο και αν μας στοιχίσουν. Θα τους κάνουμε μία συντήρηση τέτοια η οποία δε θα σημαίνει ότι κοροϊδεύουμε τα μούτρα μας. Θα είναι ουσιαστική για να αντέξει στο χρόνο».

Παρόμοια είναι η εικόνα και σε άλλους δημοτικούς χώρους όπου φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν και άλλα ζητήματα για τα οποία η δημοτική Αρχή θα πάρει θέση.

Γυμνά καλώδια - Κίνδυνος-θάνατος

«Πραγματικά είναι σε δραματική κατάσταση αυτοί οι χώροι. Μόνο από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα. Με τα τριφασικά ρεύματα γυμνά, μία κατάσταση που ντρέπεσαι να την εμφανίσεις, όχι να πάρεις χρήματα για το εκμισθώσεις αυτό το πράγμα», είπε χαρακτηριστικά η αρμόδια αντιδήμαρχος και πρόσθεσε: «Τα καμαρίνια είναι σε δραματική κατάσταση. Δε δουλεύουν τα υδραυλικά συστήματα.

Οι σοβάδες πέφτουν από την οροφή. Η στέγη του κυλικείου έχει αχρηστευτεί τελείως. Η σκηνή είναι σε μια κατάσταση τέτοια που εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορούν να κάνουν μπαλέτο τα παιδάκια εκεί, πώς θα μπορέσουν να κάνουν μια παράσταση».

Η κ. Πλεύρη κάνει αναφορά και στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. «Είναι μία αίθουσα η οποία όλα τα "χωνεύει". Είναι η αίθουσα που φιλοξένησε την έκθεση των Φαγιούμ, των βυζαντινών εικόνων κ.λπ. Δεν μπορεί να έχει αυτήν τη μεταχείριση. Δεν μπορεί να έχει φωτισμό γηπέδου και να καυχόμαστε ότι την έχουμε ως εκθεσιακό χώρο».

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια