Ειδήσεις

ΚΚΕ: "Άμεση βοήθεια σε πλημμυροπαθείς"

«Στην Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη φορέων του Δήμου Ηρακλείου στις 13 Φεβρουαρίου για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες νεροποντές και την ανάγκη να παρέμβει η πολιτεία για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, τόσο για τον άμεσο χαρακτηρισμό της περιοχής ως πλημμυρόπληκτη και την αποζημίωση των πληγέντων, όσο και την εκπόνηση σχεδίου για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, καθώς και την κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος κατέθεσαν την υπ' αριθμ. 88/16-2-15 ερώτηση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην περιοχή του Δήμου Ηρακλείου. Σε συνέχεια αυτής της ερώτησης επανέρχονται με αναλυτικότερα στοιχεία για το πρόβλημα.

Ειδικότερα, αναφέρουν:

«Οι πρόσφατες έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις στην Κρήτη και ιδιαίτερα στις περιοχές "Μαλάδες", "Φοινικά", "Δρακουλιάρη", Αγ. Σύλλας" και "Γιόφυρο" του Δήμου Ηρακλείου, είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση σε πολλά σημεία του ποταμού "Γιόφυρος" προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε επιχειρήσεις, οικίες, θερμοκήπια και αγροτικές περιουσίες.

Συγκεκριμένα:

1. Πλημμύρισαν εγκαταστάσεις επαγγελματικής χρήσης (η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως ΒΙΟΠΑ και λειτουργούν 300 επιχειρήσεις με 2.000 εργαζόμενους). Το ύψος των νερών του ποταμού που εισήλθαν στις εγκαταστάσεις ξεπέρασε το 1,8 μέτρα σε πολλές περιπτώσεις. Έχουν υποβάλλει αιτήσεις μέχρι στιγμής 50 αδειοδοτημένες επιχειρήσεις ως της 30/1/2015. Σημειωτέων, οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν λόγων των βλαβών που έχουν υποστεί, οι επαγγελματίες είναι σε απόγνωση και οι εργαζόμενοι αυτών μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί, κινδυνεύουν με απόλυση, ενώ δεν μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας λόγω του Νόμου περί ομαδικών απολύσεων.

2. Ο δήμος μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 70 περίπου αιτήματα από κατοίκους της πληγήσας περιοχής από τις 120 συνολικά που κατέγραψε - ύστερα από αυτοψία - το αρμόδιο τμήματος πολιτικής προστασίας του Δήμου Ηρακλείου των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές (εσωτερικοί χώροι, υπόγεια, οικοσυσκευές, έπιπλα, κ.λ.π.).

3. Καταστράφηκαν αγροτικές περιουσίες, καλλιέργειες, θερμοκήπια στις περιοχές "Μαλάδες", "Φοινικιά", "Αγ. Σύλλας" και "Γιόφυρο".

4. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού του Ηρακλείου και ιδίως ο ηλεκρομηχανολογικός εξοπλισμός. Μία από τις συνέπειες ήταν η διακοπή της επεξεργασίας λυμάτων και απόρριψης αυτών διάμεσου του υποθαλάσσιου αγωγού του βιολογικού καθαρισμού Ηρακλείου ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων στη θάλασσα. Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου και μετά από εισήγηση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας ΠΕ Ηρακλείου για την προστασία της δημόσια υγείας, απαγορεύτηκε η κολύμβηση και η αλιεία ψαριών, εδώδιμων οστρακοειδών και εχινόδερμων (αχινών) στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου Ηρακλείου από τα Λινοπεράματα Δήμου Μαλεβιζίου έως τον Λιμένα Ηρακλείου και σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Πριν λίγες ημέρες αναστάλθηκε η απαγόρευση πλην όμως, οι αλιείς έχουν ήδη υποστεί σοβαρή οικονομική ζημιά από τη διακοπή των εργασιών τους.

Να υπενθυμίσουμε, ότι το 1994 ο ποταμός του "Γιόφυρο" με τις παραλείψεις των κρατικών και τοπικών υπηρεσιών για συστηματική φροντίδα του, τα μπαζώματα από ασυνείδητους στις παρυφές του ποταμού, τα ελάχιστα φραγμένα φρεάτια και η αλλοίωση του ανάγλυφου, δημιούργησε αρκετά προβλήματα στους κατοίκους του Γιόφυρο, όπως και το Φλεβάρη 2011 στο ύψος του κάμπου του "Αγ. Σύλλα" και τον οικισμό του "Δρακουλιάρη", με την υπερχείλιση και πάλι του ποταμού "Γιόφυρο".

Τα πλημμυρικά φαινόμενα για ακόμη μια φορά αποδεικνύουν πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η ΕΕ, που θωρακίζει την κερδοφορία των ομίλων, δεν μπορούν να οδηγήσουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς. Το ΕΣΠΑ και η συνέχειά του, το ΣΕΣ, δεν εντάσσουν και δεν εγκρίνουν τέτοια αναγκαία έργα που εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια.

Οι μεγάλες περικοπές στις χρηματοδοτήσεις των δήμων (μόλις 35.000 ευρώ προβλέπει ο ΠΥ του 2015 για το σύνολο της πολιτικής προστασίας στο δήμο Ηρακλείου), οι περιορισμοί του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για έργα υποδομής που να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, η επιλογή έργων βιτρίνας, έργα με απευθείας αναθέσεις οδήγησαν στα φαινόμενα ουσιαστικής εγκατάλειψης των τοπικών κοινοτήτων, της πόλης με μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιμετώπισης των καταστροφών. Η αγροτική οδοποιία είναι ανύπαρκτη. Κατά τη χειμερινή περίοδο ο αγρότης δεν πλησιάζει τις περιουσίες τους. Η συγκεκριμένη περιοχή ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ΒΙΟΠΑ, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός χωροθέτησης, κανένα έργο υποδομής, ενώ συνυπάρχουν κατοικίες με επιχειρήσεις, πράγμα ασυμβίβαστο.

Ανύπαρκτο το σχέδιο δήμου και περιφέρειας (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε περίπτωση καταστροφών και έντονων βροχοπτώσεων, γνωρίζοντας ότι σε πολλές περιοχές του δήμου, τα φυσικά φαινόμενα είναι μία από τις αιτίες. Η δημοτική αρχή Ηρακλείου δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια, μέσα (μηχανήματα, ανθρώπινο δυναμικό, κ.ά.).

Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων, υποδομών, έργων αντιστήριξης και προστατευτικών τοιχίων στην περιοχή κατά μήκος του ποταμού "Γιόφυρο". Δεν αρκεί η υπεράνθρωπη προσπάθεια κατοίκων και εργαζομένων του δήμου, ούτε απλά τα ξεμπαζώματα και ο καθαρισμός του ποταμού από τις καλαμιές. Απαιτείται περισσότερο προσωπικό (εργατοτεχνίτες, μηχανικοί, εργοδηγοί γεωλόγοι, κ.λπ.) με μόνιμη σχέση εργασίας, περισσότερα μηχανήματα, την στράτευση όλης της υπηρεσίας τεχνικών έργων Δήμου και περιφέρειας σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες. Το παραμύθι τις μετάθεσης ευθυνών της μιας υπηρεσίες στην άλλη, το ψευτοδίλημμα κάθε φορά για το ποιος έχει την ευθύνη ο δήμος ή η περιφέρεια είναι για να αποφύγει η πολιτεία τις ευθύνες της.

Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα νερά, που θα αφορά στην έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων συνολικά στο δήμο και κατά υδατικό διαμέρισμα με επιμέρους ενότητες τις λεκάνες απορροής των υδατορευμάτων.

Σχεδιασμός με μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που περιλαμβάνει μέτρα ορθολογικής χρήσης της γης, απελευθέρωση κρίσιμων παραρρεμάτιων περιοχών και διάνοιξη ρεμάτων, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών απορροών ή/και κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα διευθέτησης και, όπου είναι απαραίτητο, εκτροπής της ροής προς ασφαλέστερους αποδέκτες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, συνολική διαχείριση των υδρολογικής λεκάνης χειμάρρων και ρεμάτων από τα ορεινά της δημοτικής ενότητας Τεμένους μέχρι την εκβολή τους. Να χρηματοδοτηθεί και κατασκευαστεί επιτέλους το φράγμα του "Λαδούκου" και να γίνουν όλα τα υδρολογικά έργα από τις κοινότητες "Πρ. Ηλία" και "Τσαγκαράκι Μετόχι" για τη συγκράτηση των υδάτων. Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους με επικαιροποιημένα υδρολογικά στοιχεία (προϋπόθεση καθοριστικής σημασίας για το Ηράκλειο και της δραματικής επιδείνωσης των χρήσεων γης), όπως η μελέτη του ΟΑΝΑΚ από το 1995 που αφορά τα παραπάνω και να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή της.

Οι πληγέντες βρίσκονται σε απόγνωση από τις καταστροφές που έγιναν και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

1. Να κηρυχθούν και χαρακτηριστούν άμεσα οι προαναφερθείσες περιοχές ως πλημμυρόπληκτες, με την έκδοση Κ.Υ.Α. βάσει του άρθρου 36 του Ν. 2459/97 και το υπ' αριθμ. Πρωτ. 938/ΑΖ1Γ/15-4-1998 έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας.

2. Να πραγματοποιηθεί άμεσα αυτοψία από κλιμάκιο των αρμόδιων υπηρεσιών και να προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών.

3. Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων (κατοίκων, επαγγελματιών, αλιέων, αγροτών), και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

4. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Προσωρινή απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ και τα δημοτικά τέλη. Ρύθμιση των δανείων. Να επιστραφούν όσες δόσεις έχουν καταβληθεί για τον ΕΝΦΙΑ και να μην αποδοθούν οι εκκρεμότητες του 2014.

5. Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή για τους αγρότες.

6. Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την πλήρη αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας στις πληγείσες περιοχές.

7. Να υπάρξει άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προς το δήμο Ηρακλείου για την αποκατάσταση των ζημιών του Βιολογικού Καθαρισμού και την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών με άμεσα έργα για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στην επόμενη νεροποντή, αλλά και για την κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

8. Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό στο δήμο Ηρακλείου σε εργατοτεχνίτες, μηχανικούς, εργοδηγούς γεωλόγους, κ.λ.π. για την ενίσχυση των υπηρεσιών Τεχνικών, Πολιτικής Προστασίας και Πολεοδομίας».

Σχόλια