default-image

Πόσα χρόνια επιμένουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Γυναίκα & παιδί
Πόσα χρόνια επιμένουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εξάψεις και τα άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να ταλαιπωρήσουν τη γυναίκα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' όσο πίστευαν μέχρι τώρα οι γιατροί.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA, το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, πάνω από το 50% των γυναικών που άρχισαν να εκδηλώνουν τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης βιώνουν τις ενοχλήσεις για 7 χρόνια ή και περισσότερο.

Όπως τονίζουν οι ερευνήτριες Gloria Richard-Davis από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας και JoAnn E. Manson από το νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital, παρά την αυξημένη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται τα αγγειοκινητικά συμπτώματα (εξάψεις, εφίδρωση κ.α.) σε γυναίκες μέσης ηλικίας, δεν έχει μελετηθεί εκτενώς η υποκείμενη αιτιολογία και η διάρκεια των συμπτωμάτων αυτών.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 1.449 γυναικών που εκδήλωναν συχνά αγγειοκινητικά συμπτώματα. Τα ερευνητικά στοιχεία κάλυπταν διάστημα 17 ετών (Φεβρουάριος 1996-Απρίλιο 2013).

Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, τα αγγειοκινητικά συμπτώματα είχαν διάρκεια 7,4 έτη για την πλειονότητα των γυναικών. Οι γυναίκες που βρίσκονταν σε προ-εμμηνοπαυσιακό ή περι-εμμηνοπαυσιακό στάδιο εκδήλωσαν συμπτώματα για διάστημα 11,4 ετών περίπου. Στις γυναίκες που βρίσκονταν σε μετα-εμμηνοπαυσιακό στάδιο και είχαν εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα σε μεγαλύτερη ηλικία η διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν μικρότερη, περίπου 3,4 χρόνια.

Οι ερευνητές εντόπισαν σταθερές συσχετίσεις ανάμεσα στην εθνικότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων, ενώ παρατηρήθηκε επίσης ότι ορισμένες γυναίκες είχαν μεγαλύτερη ροπή προς ορισμένα συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, άγχος κ.α.

Τα ευρήματα των ερευνητών καταδεικνύουν την ανάγκη για εξατομικευμένη προσέγγιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Πηγή: ikypros.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News