Ειδήσεις

Επιστολή Jourova σε Μαριά για δανειολήπτες ελβετικού φράγκου

Επιστολή στον αντιπρόεδρο των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Aντιμνημονιακοί Πολίτες ευρωβουλευτή καθηγητή, Νότη Μαριά απέστειλε η επίτροπος κ. Jourova σε σχέση με την ερώτηση (Ε-6878/201) που είχε καταθέσει ο Έλληνας ευρωβουλευτής ήδη από τις 12/09/2014 με την οποία ζητούσε την προστασία των Ελλήνων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Δεδομένου ότι είχαν παρέλθει δύο μήνες από το πέρας της προθεσμίας απάντησης και τέσσερις μήνες από την ημερομηνία κατάθεσής της ερώτησης και ενόψει του γεγονότος ότι υπήρξε αλλαγή ισοτιμίας ευρώ/ελβετικού φράγκου με αποτέλεσμα την περαιτέρω ζημιά των Ελλήνων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, ο Νότης Μαριάς απέστειλε επιστολή στις 16/01/2015 στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την οποία του ζητούσε να επιληφθεί αρμοδίως για την άμεση απάντηση της Επιτροπής στην ως άνω ερώτησή του και τη συνακόλουθη λήψη μέτρων υπέρ των Ελλήνων δανειοληπτών.

Στην επιστολή της η κ. Jourova προς το Νότη Μαριά αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. βουλευτή,

Ο πρόεδρος Junker μου ζήτησε να απαντήσω στην επιστολή σας, της 16ης Ιανουαρίου 2015, με την οποία ζητάτε να πληροφορηθείτε για την πορεία της απάντησης στη γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση σας Ε-6878/201 σχετικά με την προστασία των δανειοληπτών που έχουν συνάψει συμβάσεις με ελληνικές τράπεζες για ενυπόθηκα δάνεια σε ελβετικά φράγκα.

Πρέπει να σας ζητήσω συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης στην ερώτηση σας, η oποία οφείλεται στην αλλαγή της Επιτροπής και τον καθορισμό των εσωτερικών ροών εργασίας του νέου σώματος. Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή καταβάλλει κάθε προσπάθεια τήρησης των προθεσμιών που προβλέπονται στον κανονισμό του Κοινοβουλίου, μολονότι δεν δημεύεται νομικώς από αυτόν.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι η απάντηση της Επιτροπής έχει πλέον ολοκληρωθεί. Σας διαβιβάζω συνημμένο αντίγραφο της απάντησης, η οποία διαβιβάζεται επίσης στο Κοινοβούλιο μέσω των συνήθων οδών.

Με τιμή,

Vera Jourova».

Όπως αναφέραμε και σε προγενέστερο δελτίο Τύπου στις 13/02/2014, με την απάντηση της κ. Jourova στην ερώτηση του Νότη Μαριά ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση των Ελλήνων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Σχόλια