default-image

Παλαϊνές καντάδες στα Μάλια

Πολιτισμός
Παλαϊνές καντάδες στα Μάλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη χρονιά φέτος, η χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Μαλίων με επικεφαλής το μαέστρο κ. Νίκο Αντωνακάκη, συμβάλλοντας στο πνεύμα της αποκριάς, αναβίωσε το έθιμο της παλιάς καντάδας, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

Ευχάριστες, νοσταλγικές, παλαιές μελωδίες πλημμύρισαν τα σοκάκια του παραδοσιακού χωριού στα Μάλια. Ήχοι, κιθάρες, ακορντεόν και μελωδικές φωνές από τη χορωδία, παρέσυραν κατοίκους και καταστηματάρχες που έγιναν ένα με τους μουσικούς σε ένα μαγικό ταξίδι με παλιά ακούσματα.

Στις γειτονιές ακούστηκαν οι γλυκιές μελωδίες της καντάδας, ένα ιδιόμορφο είδος λαϊκού τραγουδιού με μια χαρακτηριστική μελωδική και ευχάριστη δομή. Τραγούδια που μιλούσαν για τα όμορφα και ξένοιαστα χρόνια της εφηβείας, για χρόνους περασμένους, για έρωτα, για αγάπες. Ένα μελωδικό ταξίδι σε άλλες εποχές και αξίες, ανακαλύπτοντας καινούριες ρίζες από την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Στόχος της Χορωδίας ήταν να θυμηθούν τις καντάδες οι παλιοί και να τις ξαναζήσουν αλλά και να τις μάθουν οι νεώτεροι. Είναι και αυτός ένας τρόπος να αντιστέκεσαι, σαν αποφασίζεις να ανακαλείς στις μνήμες των άλλων γεγονότα και εικόνες που η θύμησή τους αφήνει να βγει ένας αναστεναγμός, να κυλήσει ίσως κάποιο δάκρυ. Κι αυτό το έντονο συναίσθημα το βίωσαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Πλήθος κόσμου αναστέναξε αναπολώντας τα περασμένα, και σιγοτραγούδησαν μαζί με τους χορωδούς παλιά γνωστά τραγούδια, άλλοι πάλι χειροκροτούσαν πάνω από τα μπαλκόνια γι'αυτή την πρωτοβουλία των Μαλιωτών.

Όλοι με ένα χαμόγελο νοσταλγίας στα χείλη χειροκροτούσαν τους κανταδόρους, ενώ ο κόσμος υποδέχτηκε με χαρά το παραδοσιακό έθιμο που ζέστανε γλυκά την παγωμένη από το πέρασμα της κακοκαιρίας, ατμόσφαιρα.

Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους κανταδόρους με κεράσματα όπως ρακί με ξηρούς καρπούς, ζητώντας τους να επαναλάβουν και άλλη φορά την περιήγηση στις γειτονιές τους.

Η πόλη μας έγινε μελωδική με ένα πελώριο κύμα μουσικής και ευθυμίας, αλλά και πολύ νοσταλγικό, ανακαλύπτοντας καινούριες ρίζες από την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τέλος το θερμό χειροκρότημα του κόσμου και τα «μπράβο είστε υπέροχοι», «να το επαναλάβετε και άλλη φορά», «μας κάνατε να γυρίσουμε πίσω στα νεανικά μας χρόνια», «να είστε καλά…», ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τη Χορωδία και τους κανταδόρους της. Μετά το τέλος της καντάδας, ακολούθησε κέρασμα από τις γυναίκες του συλλόγου στο Παρθεναγωγείο Μαλίων, μακαρόνια με ανθότυρο, διαφόρων ειδών πίτες, σουβλάκια, άφθονο κρασί με μουσική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News