Ειδήσεις

Γερμανικός Τύπος: 18 εναντίον ενός στην Ευρωζώνη

Ανησυχία προκαλεί στους Γερμανούς σχολιαστές η αποτυχία του χθεσινού Eurogroup. Τα δημοσιεύματα δίνουν την εικόνα ότι η Ελλάδα έχει απομονωθεί πλήρως στην Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα ζητεί χρήματα χωρίς αντάλλαγμα», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Suddeutsche Zeitung του Μονάχου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα τουλάχιστον δύο πράγματα: να αναγνωρίσει η κυβέρνηση Τσίπρα την υποχρέωση αποπληρωμής δανείων που έχουν ήδη εκταμιευθεί και να δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σε ανταπόδοση, το Eurogroup θα μπορούσε να αποδεχθεί την αντικατάσταση ορισμένων μεταρρυθμίσεων από άλλες».

«Σχεδόν ξεδιάντροπη» χαρακτηρίζει η εφημερίδα του Μονάχου την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους. Και τη σχολιάζει ως εξής: «Και γιατί να εγγυηθούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια χωρίς αντάλλαγμα, όταν η Αθήνα δεν αναγνωρίζει ούτε καν την υποχρέωση να αποπληρώσει τα δάνεια που ήδη έλαβε; Με το σχέδιο περί μορατόριουμ ο Βαρουφάκης έχει απολέσει το κύρος του σοβαρού διαπραγματευτή για τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών».

Ακόμη πιο επικριτικό για τον υπουργό Οικονομικών είναι το σχόλιο της Rheinische Post του Ντίσελντορφ: «Με την εμφάνισή του στις Βρυξέλλες απέδειξε ότι δεν έχει ιδέα ούτε από αγορές, αλλά ούτε και από πολιτική. Με συμπεριφορά ανάγωγη οδήγησε σε ναυάγιο μία υπουργική σύνοδο που απέβλεπε στη σωτηρία της χώρας του».

Και ο αρθρογράφος, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, συμπληρώνει: «Ο Βαρουφάκης θέλει περισσότερα, χωρίς να λέει τί ακριβώς. Η διεθνής πολιτική είναι και πολιτική ισχύος. Λειτουργεί μόνο εάν οι εμπλεκόμενοι συμπεριφέρονται με ορθολογισμό. Με διαπραγματευτές παράλογους όπως η Ελλάδα, δεν νοείται διαπραγμάτευση».

«Επαναστάτες σε έκσταση» είναι ο τίτλος άρθρου της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο επισημαίνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει ευγενή ιδανικά και λογικά επιχειρήματα, αλλά «η διαπραγματευτική τακτική της στο θέμα του προγράμματος βοήθειας είναι εσφαλμένη. Αντιδρά αδιάφορα και ύπουλα». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη το τελευταίο διάστημα κάνουν λόγο για «πόζα, ισχυρογνωμοσύνη και ελλιπή γνώση λεπτομερειών από τους δύο πολιτικούς».

Τελεσίγραφο προς την Αθήνα;

Eurogroup: Τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή - Βαρουφάκης: Θέλουμε έντιμη συμφωνία

«Οι Βρυξέλλες απευθύνουν τελευταίο τελεσίγραφο προς την Ελλάδα», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Kolner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας. Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες επισημαίνει: «Η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από την Ευρωζώνη. Μετά από μία χαοτική συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έθεσαν στην Αθήνα ένα τελεσίγραφο. Η νέα κυβέρνηση υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει χρόνο μέχρι την Παρασκευή για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου».

Στο σχόλιό της η εφημερίδα επισημαίνει: «Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εξαρτάται τώρα από τη συμπεριφορά των καταθετών. Εάν κάνουν έφοδο στις τράπεζες, η Ελλάδα μάλλον δεν θα μπορεί να σωθεί. Να περιμένουμε μία αθέλητη έξοδο από το ευρώ, λόγω κακού crisis-management; Το σίγουρο είναι ότι τον λογαριασμό θα τον πλήρωναν οι ίδιοι οι Έλληνες».

«Το Eurogroup απευθύνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine. Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ για «απόλυτη συναίνεση» των υπολοίπων 18 χωρών της Ευρωζώνης απέναντι στην Αθήνα, ενώ παραθέτει και την εκτίμηση του Μαλτέζου υπουργού Οικονομικών ότι, αν δεν παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης η Ελλάδα απειλείται με «καταστροφή».

Σενάρια εξόδου από το ευρώ

«Πόκερ για την Ελλάδα» βλέπει η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου και προσπαθεί να διερευνήσει τις πρακτικές πτυχές της υπόθεσης, για παράδειγμα το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων η εφημερίδα προτείνει στους αναγνώστες της να μην κάνουν ακόμη την κράτησή τους για τις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να επωφεληθούν σε μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.

«Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδωθούν και η Ελλάδα βρεθεί σύντομα εκτός ευρώ, τότε οι τιμές θα μειωθούν αισθητά για όσους πληρώνουν με ευρώ. Είναι σίγουρο ότι η δραχμή θα υποτιμηθεί και μάλιστα πολύ. Δεν είναι βέβαιο ότι οι tour operators θα μετακυλίσουν τη διαφορά τιμής στους πελάτες τους, αλλά τουλάχιστον μερικοί από αυτούς μάλλον θα το προσπαθήσουν ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό. Όσοι κάνουν κράτηση απευθείας στο ξενοδοχείο τους σίγουρα θα επωφεληθούν, αφού οι ξενοδόχοι θα υπολογίζουν τα κόστη τους με το νέο νόμισμα. Πάντως οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων δεν πρόκειται να αλλάξουν, καθώς τα κόστη των εταιρειών υπολογίζονται σε δολάρια ή σε ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Ποιος ευθύνεται για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα;» είναι ο τίτλος άρθρου στο μπλογκ τής εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit στο οποίο τίθενται τα ερωτήματα: «Γιατί αποσύρθηκε το προσχέδιο του Μοσκοβισί και υπό την πίεση τίνος;». Σε άρθρο της εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Πρόγραμμα ενάντια στη θέληση των Ελλήνων ψηφοφόρων» επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τηρούν σκληρή στάση και σπρώχνουν την Ελλάδα όλο και περισσότερο στη γωνία. «Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το τρέχον πρόγραμμα. Ένα αδιέξοδο για τον Τσίπρα», γράφει η συντάκτρια.

Bild: "Ο Βαρουφάκης τίναξε στον αέρα τη συνεδρίαση!"

Για την "Bild", o Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι αυτός που χρεώνεται την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Και μάλιστα, πρώτα τινάζει στον αέρα την συμφωνία για την διάσωση της χώρας του και εν συνεχεία υποστηρίζει ότι είναι έτοιμος για συμβιβασμό. «O Έλληνας υπουργός Οικονομικών τίναξε στον αέρα την συνεδρίαση για την διάσωση της χώρας του κι έπειτα δηλώνει έτοιμος για συμβιβασμό», γράφει στον υπότιτλό της η γερμανική εφημερίδα. «H Ελλάδα απέρριψε την πρόταση του Eurogroup και τώρα οι Έλληνες παίζουν πόκερ», προσθέτει η εφημερίδα. 

«Φτάνει τώρα, Έλληνες!» είναι ο τίτλος άλλου άρθρου της εφημερίδας, όπου επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν περιμένει να την διώξουν από την Ευρωζώνη, διώχνει η ίδια τον εαυτό της, ενώ υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πάει καλύτερα χωρίς την Ελλάδα στο ευρώ. Σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι «η χώρα απειλείται με χρεοκοπία και οι Έλληνες τζογάρουν» ενώ τονίζεται ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αφήνει το Eurogroup για το θέμα της χώρας του να διαλυθεί και μετά δηλώνει έτοιμος για συμβιβασμό».

Σχόλια