default-image

Στα λευκά και πάλι η Κρήτη

Κρήτη
Στα λευκά και πάλι η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από σήμερα και για τουλάχιστον μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη η Κρήτη θα βιώσει μία νέα επιδείνωση του καιρού, λόγω μεταφοράς ψυχρών αέριων μαζών από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας, οι οποίες θα διατηρήσουν το χειμερινό μοτίβο στα ανατολικά και νότια τμήματα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, για σήμερα Τρίτη αναμένονται τοπικές βροχές στα παραθαλάσσια, χιονόνερο στα πεδινά, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά. Και αυτές οι συνθήκες προβλέπονται για ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση μόνο τη δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο μετά το απόγευμα 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς στα βόρεια, τους 6-7 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και τους 10-12 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα. Για την Κρήτη η χαμηλότερη θερμοκρασία αναμένεται να είναι 7 και η υψηλότερη μέση θερμοκρασία οι 12 βαθμοί.

Έτσι, το τσουχτερό κρύο, οι ισχυροί άνεμοι, τα χιόνια στα ορεινά και οι βροχές με το χιονόνερο σε χαμηλότερο υψόμετρο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που προβλέπονται για σήμερα στην Κρήτη. Μόνο λίγες μέρες μετά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που είχαμε στο νησί μας και σε ολόκληρη τη χώρα, έχοντας χιόνια ακόμα και γύρω από τις κεντρικές πόλεις της Κρήτης, τώρα θα έχουμε ξανά κρύο, όχι όμως τόσο έντονο όπως αυτό των προηγούμενων ημερών. Η κατάσταση σαφώς θα είναι λιγότερο δύσκολη, σε σχέση με την κατάσταση που ζήσαμε κατά τις προηγούμενες μέρες.

Επόμενες μέρες

Για τις αμέσως επόμενες μέρες οι προβλέψεις αναφέρουν ότι για αύριο Τετάρτη τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα, με τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της ανατολικής Πελοποννήσου και Εύβοιας.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, όπως και στις Κυκλάδες, προβλέπεται να βιώσουμε τοπικές χιονοπτώσεις και τα χιόνια στα ορεινά θα είναι έντονα. Η σχετική πρόβλεψη αναφέρεται κυρίως στο βόρειο μέρος της Κρήτης. Οι βόρειοι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα δε θα ξεπεράσει στα ανατολικά τους 3-4 βαθμούς και τους 6-7 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα, ενώ παγετός θα εκδηλωθεί στα ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου στα βορειοανατολικά θα είναι ισχυρός.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, μεθαύριο Πέμπτη το χιονόνερο και οι χιονοπτώσεις είναι πιθανόν να συνεχιστούν σε ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται γενικά καλές καιρικές συνθήκες. Οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία και από τα βόρεια θα παρουσιάσουν εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με συνθήκες παγετού στα ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Βελτίωση από την Παρασκευή

Οι προβλέψεις αναφέρουν, επίσης, ότι ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται από το πρωί της Πέμπτης. Και η αισθητή βελτίωση του καιρού θα είναι πιο μεγάλη από την Παρασκευή μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο. Επομένως, ουσιαστικά πρόκειται για μία ακόμα εβδομάδα με δύσκολα καιρικά φαινόμενα, που θα πρέπει να μας βρουν "έτοιμους" για να τα ξεπεράσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News