default-image

Στενάζουν οι πολύτεκνοι

Κρήτη
Στενάζουν οι πολύτεκνοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάδες είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας οι πολύτεκνες οικογένειες του Ηρακλείου. Η ισόβια σύνταξη για την πολύτεκνη μητέρα και τα πολυτεκνικά επιδόματα που ξαφνικά κόπηκαν "μαχαίρι", η ανεργία που μαστίζει τους γονείς μιας πολύτεκνης οικογένειας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναθρέψουν τα παιδιά τους, προσφέροντάς τους αυτό που ονειρεύτηκαν γι' αυτά, να τα σπουδάσουν και να τα αποκαταστήσουν επαγγελματικά και προσωπικά, είναι ορισμένα από τα συσσωρευμένα προβλήματα των πολυτέκνων.

Την ίδια ώρα, δε δίνονται κίνητρα στα νέα ζευγάρια ή ακόμα και στα παιδιά πολυμελών οικογενειών ώστε να γίνουν και αυτά με τη σειρά του πολύτεκνα, με συνέπεια η χώρα μας αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί ήδη και ασφαλιστικό θέμα.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να αναφερθούν και όλα εκείνα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των μνηνονιακών πολιτικών, τα οποία θα επιχειρήσει να επιλύσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου, όπως αυτό θα σχηματιστεί μέσα από την εκλογική διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε χθες. Να σημειωθεί ότι υπήρξε αρκετά μεγάλη συμμετοχή από πλευράς των περίπου 9.000 εγγεγραμμένων πολύτεκνων οικογενειών σε όλο το νομό, οι οποίες, ακριβώς λόγω της σοβαρότητας των ζητημάτων που τους ταλανίζουν, έδωσαν δυναμικό "παρών" στην κάλπη που είχε στηθεί στα γραφεία του συλλόγου, στην οδό Στεργιογιάννη, τόσο την Κυριακή όσο και χθες Δευτέρα.

Εμείς, παρακολουθώντας την εκλογική διαδικασία, συνομιλήσαμε με αρκετούς γονείς πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίοι ειδικά τα τελευταία χρόνια δίνουν πραγματικό αγώνα για να επιβιώσουν. Στις δηλώσεις τους αναφέρονται στο τι περιμένουν από το νέο συμβούλιο του συλλόγου, αλλά κυρίως από τη νέα κυβέρνηση. Οι απαντήσεις τους έχουν πραγματικά εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς περιγράφουν ακριβώς τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί, όπως λένε.

«ΙΣΟΒΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ»

Τι ζητούν από τη νέα κυβέρνηση

«Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να ξαναδώσει την ισόβια σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα. Γιατί είναι τα παιδιά της άνεργα. Γιατί κλαίνε κάθε μέρα οι ίδιες οι μητέρες και στεναχωριούνται. Με αυτή την ελπίδα ζούμε όλοι οι πολύτεκνοι», μας είπε ο κ. Γιάννης Παρασύρης.

«Η πρώτη προτεραιότητα για εμάς τους πολύτεκνους είναι η φορολογία, που δεν μπορούμε να τη βαστάξουμε. Εγώ παίρνω 400 ευρώ σύνταξη. Δεν έχω κανένα άλλο εισόδημα και συντηρώ με αυτά τα λεφτά την οικογένειά μου. Λένε πως θα την ανεβάσουν στα 700 ευρώ και περιμένουμε να το δούμε στην πράξη», τόνισε ο κ. Κώστας Ξυλούρης.

«Αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι όλα αυτά που μας πήρανε πίσω. Δηλαδή την ισόβια σύνταξη, τα επιδόματα, τις μεταγραφές των φοιτητών και πάρα πολλά ακόμη, τα οποία παλεύουμε συνεχώς και ελπίζουμε ότι θα επανέλθουν. Έχουμε κάνει ήδη και αγωγές για τις ισόβιες συντάξεις και αισιοδοξούμε ότι η νέα κυβέρνηση θα δει με θετικό μάτι όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε η κ. Ελένη Κομνηνού-Βιδάκη.

«Βρισκόμαστε οικονομικά στη χειρότερη κατάσταση που ήμασταν ποτέ. Δεν έχουμε δυνάμεις να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Το ότι τα πολυτεκνικά επιδόματα έχουν κοπεί είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να το καταλάβει επιτέλους η Πολιτεία», τόνισε από την πλευρά της η κ. Ελένη Ψυχαράκη.

«Θεωρώ πως πρέπει να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας, που να προφυλάσσει τις πολύτεκνες οικογένειες. Δίνουμε χρόνο χάριτος στην κυβέρνηση αυτή για να δούμε τι μπορεί να κάνει. Ο κόσμος δείχνει ανοχή και συμπαράσταση σε μια κυβέρνηση μετά από πάρα πολλά χρόνια», είπε ο κ. Μαρίνος Τζανάκης.

Δώστε κίνητρα στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενοι στο δημογραφικό πρόβλημα και στο ότι, αν δε δοθούν κίνητρα στα νέα ζευγάρια να κάνουν πολλά παιδιά, θα καταντήσουμε μια χώρα γερόντων, οι πολύτεκνοι είπαν:

«Έχω πέντε παιδιά και 12 εγγόνια. Τα νέα παιδιά καλά κάνουν και δεν κάνουν παιδιά, αφού αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να τα ταΐσουν. Πρέπει όμως το κράτος να κάνει κάτι για την υπογεννητικότητα που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Σταυρός Γαρύπας.

«Η χώρα δεν είναι μόνο τα γεωγραφικά σύνορα, αλλά και το έμψυχο υλικό της. Αν όμως η Πολιτεία θέλει να λέγεται ελληνική, πρέπει να δίνει προνόμια στους Έλληνες και κυρίως στους πολυτέκνους, οι οποίοι έχουν και περισσότερες ανάγκες. Κατά τη γνώμη μου, οι πολύτεκνοι θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στις θέσεις εργασίας που είναι κρατικές», είπε ο κ. Γιώργος Φασουλάκης.

«Εγώ έχω τέσσερα παιδιά. Αν πω στα δικά μου παιδιά να κάνουν τέσσερα ή και παραπάνω παιδιά, θα το αρνηθούν. Δυστυχώς το κράτος και οι πολιτικοί δε δίνουν κανένα βοήθημα ώστε να παρακινήσουν τα νέα ζευγάρια να κάνουν πολλά παιδιά. Κοιτάνε ακόμα και αυτό το κομμάτι ψωμί που έχουμε να μας το πάρουν. Πώς λοιπόν να μεγαλώσεις παιδιά τη σήμερον ημέρα όταν δεν έχεις ούτε εσύ ο ίδιος να φας; Ο πατέρας μου έκανε 8 παιδιά. Και όλα μου τα αδέλφια γίνανε και εκείνα πολύτεκνα.

Μεγαλώσαμε με ό,τι μπορούσαν ο πατέρας και η μάνα μας να μας προσφέρουν. Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει να βοηθήσουν τους πολύτεκνους. Το πακέτο είναι μεγάλο, αλλά αυτοί μας δίνουν σκουπίδια και τρώμε», τόνισε ο κ. Νίκος Μπικάκης.

«Έφερα στη ζωή πέντε παιδιά και με το μεροκάματο τα σπούδασα, τα πάντρεψα και έκαναν και αυτά οικογένεια. Έτρεχα από τις 5 το πρωί για να δουλέψω και να προσφέρω ένα πιάτο φαγητό στα παιδιά μου. Για να μπορέσουν τα νέα παιδιά να κάνουν οικογένειες, οφείλει το κράτος να τους παραχωρήσει εργασία, παιδεία, υγεία. Βλέπεις όλο μνημόσυνα και μηδενικούς γάμους στις εφημερίδες. Αλλά ποιος θα στηρίξει την Ελλάδα; Οι Έλληνες», ανέφερε ο κ. Γιάννης Λαγογιάννης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News