Ειδήσεις

Τα κόκκινα δάνεια στο τραπέζι κυβέρνησης επιχειρηματιών

Τις προτάσεις τους αναμένεται να καταθέσουν προς το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εντός της εβδομάδος , μέσω των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων οι παραγωγικοί φορείς του Ηρακλείου και με το αίτημα να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, πριν η κυβέρνηση λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο οικονομολόγος, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης , θέτοντας και κόκκινες γραμμές στο προσχέδιο νόμου του οικονομικού επιτελείου για το θέμα.

Βάσει του προσχεδίου δημόσιος φορέας θα διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών, τα οποία βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και θα συσταθεί με νόμο τους προσεχείς μήνες.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών , Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, αναφέρει μεταξύ άλλων πως στόχος του νέου πλαισίου μέσω του οποίου θα προβλέπεται ακόμη και η διαγραφή χρέους για νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους αλλά και η επιμήκυνση του δανείων και η μείωση των επιτοκίων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, είναι ο «απεγκλωβισμός» νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η άμεση διευθέτηση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια.
Σημειώνεται ότι σήμερα εκκρεμούν στα Ειρηνοδικεία της χώρας 100.000 και πλέον υποθέσεις δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη, η δικάσιμος για αρκετές εκ των οποίων έχει ορισθεί το 2028.
Εν τω μεταξύ, αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι αυτή την ώρα αν στην προωθούμενη ρύθμιση (σ.σ. αυτή που θα «κατέβει» τον Απρίλιο για τα «κόκκινα» δάνεια των φυσικών προσώπων), θα συμπεριληφθεί και η ρύθμιση και για τα «κόκκινα» δάνεια και των νομικών προσώπων. Δεν αποκλείεται η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους να σπάσει στα δύο. Δηλαδή η πρώτη ρύθμιση που θα πάει στη Βουλή, πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο να αφορά τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Σε ότι αφορά την προστασία από τους πλειστηριασμούς, η Κυβέρνηση πρόκειται να «κατεβάσει» μέσα στην εβδομάδα σχετική «μεταβατική» ρύθμιση μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα δάνεια των φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς θα αφορά σχεδόν στο σύνολο των δανειοληπτών που το δάνειό τους βρίσκεται στο «κόκκινο».


Βασικός πυλώνας της ρύθμισης του υπουργείου αποτελεί η σύσταση δημόσιου φορέα για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, μια ιδέα η οποία είχε βρει κατά το παρελθόν ευήκοα ώτα από την Κομισιόν, αλλά όχι από το ΔΝΤ.


Στόχος της Κυβέρνησης είναι η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου φορέα να γίνει από το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, ενώ σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου για το πρώτο «κύμα» διαχείρισης κόκκινων δανείων θα απαιτηθούν περί τα 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο φορέας θα αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια από τις εμπορικές τράπεζες με «έκπτωση» (discount) και εν συνεχεία ο δανειολήπτης, αν δεν εμπίπτει στην κατηγορία αυτών που βρίσκονται κάτω ή στα όρια της φτώχειας, θα συνεχίζει να αποπληρώνει το υπόλοιπο μέρος του δανείου επωφελούμενος μικρότερης μηνιαίας δόσης, μεταφοράς κάποιου τμήματος του δανείου σε βάθος 10-15ετίας και χαμηλότερου επιτοκίου.

Μ.Αλιφιεράκης: Πολλές οι εκκρεμότητες για τα κόκκινα δάνεια
Καταρχήν θετικό το προσχέδιο του υπουργείου οικονομικών για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων αλλά με πολλά θέματα ανοικτά δηλώνει στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μανόλης Αλιφιεράκης καθώς δεν απαντά σε ένα βασικό ερώτημα που λέει ποιος θα πληρώσει τελικά το μάρμαρο αυτών των ρυθμίσεων.

Σε εκκρεμότητα για τον ίδιο ακόμα η σύσταση του φορέα διαχείρισης των δανείων αυτών, οι βελτιώσεις της ρύθμισης των δανείων και  οι χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις που βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης, με τις επιχειρήσεις την ίδια ώρα να στενάζουν υπό το βάρος της κρίσης.


Σχόλια