default-image

Δίωξη για τις επιθέσεις στην Κοπεγχάγη

Κόσμος
Δίωξη για τις επιθέσεις στην Κοπεγχάγη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατηγορίες για συνέργεια σχετικά με τις δύο φονικές επιθέσεις που έγιναν το Σάββατο στην Κοπεγχάγη, απήγγειλε σε βάρος δύο ατόμων που συνελήφθησαν την Κυριακή η αστυνομία της Δανίας.

"Οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι βοήθησαν μέσω της παροχής συμβουλών και με ενέργειές τους τον δράστη στο Κρουνττόντεν και στο Κρίσταλγκεϊντ", σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας η οποία αναφέρεται στον τόπο των δύο επιθέσεων.

Ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά το πρωί της Κυριακής ήταν 22 ετών με «πλούσιο βιογραφικό» σε εγκλήματα ενώ είχε αποφυλακιστεί πριν από δύο εβδομάδες, μετά την έκτιση ποινής για επίθεση.

Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Δανίας, ο ένοπλος, που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Δανία άνοιξε πυρ στη συναγωγή και σε πολιτιστικό κέντρο είχε εμπνευστεί από τις επιθέσεις που έγιναν πριν από ένα μήνα στο Παρίσι. Μάλιστα τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το όνομά του είναι Ομαρ ελ-Χουσέιν.

Ο ένοπλος εισέβαλε το απόγευμα του Σαββάτου σε ένα καφέ της πρωτεύουσας όπου πραγματοποιείτο εκδήλωση με θέμα την ελευθερία του λόγου και ομιλητή τον Σουηδό καλλιτέχνη Λαρς Βιλκς, ο οποίος είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής του επειδή είχε φιλοτεχνήσει σατιρικά σκίτσα όπου ο προφήτης Μωάμεθ απεικονιζόταν ως σκύλος.

Ο Βιλκς δεν τραυματίστηκε, αλλά νεκρός έπεσε ένας 55χρονος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ με το όνομα Φιν Νοργκαρντ ενώ τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Στη συνέχεια, ο ίδιος δράστης επιτέθηκε σε συναγωγή σκοτώνοντας τον φρουρό ασφαλείας και τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς. Λίγες ώρες αργότερα, σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, ο ύποπτος σκοτώθηκε.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ χαρακτήρισε "τρομοκρατικές ενέργειες" τις επιθέσεις στην Κοπεγχάγη.

"Η Δανία επλήγη σήμερα από μία ενέργεια κυνικής βίας. Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολιτική επίθεση και, κατά συνέπεια, για τρομοκρατική ενέργεια", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Δανίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ "εξέφρασε στην πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη δοκιμασία αυτή", σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News