Ειδήσεις

1ο φεστιβάλ μαθητικών ταινιών "Camera On"

Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού παρουσιάζουν το 1ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών 2015 «CAMERA ON».

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον Κοινωνικό Χώρο (Μονής Αγκαράθου 9) από Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου ως Σάββατο 21 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30-21:30. Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν εκατό μαθητικές ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, σποτ με κοινωνικά μηνύματα κ.ά. που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο σχολικών δράσεων. Τον συντονισμό του Φεστιβάλ έχει η Αγγελική Ζαχαράτου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου.

Η είσοδος, όπως σε όλες τις δράσεις του Κοινωνικού Χώρου, είναι ελεύθερη. Συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το "Φαγητό με την αγάπη μας" είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Σαν ένα χάρτινο καραβάκι (8:07), ταινία μικρού μήκους, 2014, Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Σκηνοθεσία/Σενάριο: Αντώνης Καγιαλής.

Το βίντεο έγινε με αφορμή την ρίψη των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο, και παρουσιάζει την καταστροφή μιας Ελλάδας όπως μέχρι τώρα την γνωρίζαμε, μιας Ελλάδας δίχως θάλασσα, δίχως ψάρια, δίχως διασκέδαση, βυθισμένη στην ανεργία και στο «σκοτάδι».

Εκεί που έπεσε ο σπόρος (10:00), ταινία μικρού μήκους, 2014, 4o Δημοτικό Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού, Σενάριο/Προσαρμογή κειμένων:  Μαρία Χαλκιαδάκη, Τεχνική Καθοδήγηση: Γεωργία Δασκαλάκη, Κινητική Προετοιμασία:  Μάνθος Σουμελίδης,  Κάμερα/Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κοντούλη.

Το σενάριο της ταινίας προέκυψε από τη μελέτη της ιστορίας των Ινδών αγροτών που υπό την προτροπή εταιρείας σπόρων, δέχτηκαν να χρησιμοποιήσουν γενετικά τροποποιημένους σπόρους στις καλλιέργειες τους. Το γεγονός αυτό κόστισε τελικά τις περιουσίες και τις ζωές τους.

Οι μεγαλύτερες αλήθειες γράφονται στους τοίχους (2:23),  σποτ, 2013-2014,  Γενικό Λύκειο Γαζίου, Συντονισμός: Φουκαράκη Χρυσούλα

2ο βραβείο στο διαγωνισμό βίντεο που διοργανώθηκε στο ΓΕΛ Γαζίου στο πλαίσιο του μαθήματος «Πολυμέσα-δίκτυα» της Γ΄Λυκείου.

Σημασία έχει να παραμένεις Άνθρωπος, (4:15), ταινία μικρού μήκους, 2014, Γενικό Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού, Συντονισμός: Λακιωτάκη Πολύμνια.

Στo πλαίσιο των ενδιαφερόντων των μαθητών για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με την κρίση αξιών, ετοιμάσαμε μια μικρή παράσταση «θεάτρου δρόμου» και την παρουσιάσαμε σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου.

Δεν λες κουβέντα (4:00),  video-clip, 2015, Γενικό Λύκειο Αγ. Βαρβάρας, Συντονισμός: Σπουρδαλάκη Πηνελόπη.

Δημιουργία ενός video-clip για το τραγούδι της Σωτηρίας Μπέλλου: «Δεν λες κουβέντα».

Από ΄να τίποτα γίνεται ο Παράδεισος (10:00), ταινία μικρού μήκους, 2013, 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Συντονισμός: Άννα Σφακιανάκη, Μαρία Φίλη (αγγλική μετάφραση).

Δύο αδέλφια, ο Ορέστης και η Ιφιγένεια παγιδεύονται στην οικονομική κρίση μετά την απόλυση της μητέρας τους. Ο Ορέστης, μετά το πρώτο σοκ, νιώθει να ωριμάζει και αναλαμβάνει το δυσάρεστο έργο να ενημερώσει τη μικρή του αδερφή για τα νέα δεδομένα. Η μικρούλα που ζει στον κόσμο των παραμυθιών θα τον ξαφνιάσει με τη στάση της…

Αναμνήσεις από έναν κόσμο που αλλάζει (10:56), βιντεογραφία, 2011-2012, 4ο  Γενικό  Λύκειο Ηρακλείου, Συντονισμός: Κοκκινάκης Κωνσταντίνος.

Οπτικοακουστική προσέγγιση των αναμνήσεων μαθητών από το σχολείο που σε λίγο αφήνουν.

Μελωδία χρωμάτων (4:00), video-clip, 2012, Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, Συντονισμός: Σφακιανάκης Μανόλης.

Με τη μορφή video-clip, αποτυπώνονται σκηνές νεανικής ζωής, κίνησης, χορού, μουσικής, ζωγραφικής, δίνοντας ένα σύντομο στίγμα του καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου.

School Is Fun! (Only For Kids) (7:08), stop motion animation, 2014, 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Συντονισμός: Τζωρμπατζάκης Αλέξης, Κατσιρντάκη Αικατερίνη, Μανέτα Παναγιώτα, Σωτηριάδου Δομηνίκη, Παχίδου Αγγελική.

Stop motion βίντεο που γύρισε η φωτογραφική ομάδα του 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο "Focus On Europe" από το 2012 έως το 2014. Το βίντεο συμβολίζει τις εμπειρίες που αποκόμισαν και αποκομίζουν ακόμη οι μαθητές από τη συμμετοχή τους σε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, κάτι που μπορεί να αλλάξει την σχολική τους καθημερινότητα. Συνολικά τραβήχτηκαν πάνω από 1800 φωτογραφίες προκειμένου να δημιουργηθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Μαθητικές στιγμές (17:00), ταινία μικρού μήκους, 2013, Γυμνάσιο Ν. Αλικαρνασσού, Συντονισμός: Φασουλάκη Χρυσούλα, Οικονομάκη Μαρία, Ξεκαρδάκη Μαρία.

Η ταινία δημιουργήθηκε στα πλαίσια συμμετοχής του σχολείου στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους και διαπραγματεύεται τις σχέσεις καθηγητών - μαθητών και μαθητών μεταξύ τους  όπως  αναβιώνουν στη μνήμη  μαθητή 13 χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο.

Summer is coming (00:45), spot, 2014, 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Σκηνοθεσία/μοντάζ: Νεονάκης Γιώργος, Συντονισμός: Αγριμάκη Ανεζίνη.

Βίντεο με θέμα το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Το παλιό μας σχολείο (2:34), ταινία μικρού μήκους, 2013-2014, Γενικό Λύκειο Γαζίου, Συντονισμός: Κορακάκη Ελένη.

Πρόγραμμα e-twinning με τίτλο "See you in Lab"κάνουν μια ξενάγηση στο παλιό κτήριο του Λυκείου Γαζίου. Η ξενάγηση γίνεται στα Γαλλικά και στα Αγγλικά.

Συνέντευξη από μία κάτοικο του χωριού Νιπιδιτού για τα σχολικά της χρόνια (3:50), ιστορικό ντοκιμαντέρ, 2014, Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, Συντονιστής: Στρατάκης Αντώνιος.

Λιτή και ουσιαστική συνέντευξη την οποία πήρε από τη συνονόματη και συνεπώνυμη γιαγιά της η μαθήτρια του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου, εκτελώντας χρέη δημοσιογράφου και ιστορικού συνάμα. Συμμετοχή στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό του ΕΚΕΔΙΣΥ για τις μαθητικές αναμνήσεις -2014 και βράβευση με τα βραβεία «Καλύτερης σκηνοθεσίας και μαρτυρίας».

Η Μόμο και οι άνθρωποι με τα γκρι (3:27), παραμύθι, 2012-2013, Λύκειο Πόμπιας, Συντονισμός: Φραγκιαδουλάκη Δέσποινα.

Μια αλληγορική ιστορία για τη σημασία του χρόνου στη ζωή των ανθρώπων, πού τον αφιερώνουν και πώς περνάει χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία (3:12), παραμύθι, 2011-2012, Λύκειο Πόμπιας, Συντονισμός: Φραγκιαδουλάκη Δέσποινα.

Μια αλληγορική ιστορία για το πώς οι άνθρωποι φοράνε μια μάσκα και κρύβουν τον πραγματικό μας εαυτό και δεν εκφράζουν τα πραγματικά τους συναισθήματα.

Το μικρό σπίτι στο χωράφι (10:00), ταινία μικρού μήκους, 2013, Kαλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, Συντονισμός: Σφακιανάκης Μανόλης.

Είναι μία παρωδία ταινιών τρόμου, με εμφανή κωμικά στοιχεία μέσα σε μια ατμόσφαιρα φόβου. Δύο φίλοι περιπλανώνται  στην εξοχή και βρίσκουν τυχαία σε μια παλιά παράγκα που αποφασίζουν να την κάνουν στέκι τους, αλλά…

Χαμένος στο όνειρο (10:00), ταινία μικρού μήκους, 2013, 1ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, Συντονισμός: Αλεβυζάκη Μελετία, Χαχλάκης Στέργιος.

Κάνε check-in στη ζωή σου όχι στο διαδίκτυο (3:00), σποτ, 2014, Γενικό Λύκειο Πανόρμου, Συντονισμός: Βουζαξάκης Γεώργιος

Ο εθισμός στο διαδίκτυο και στα κινητά τηλέφωνα. Παρουσιάζει την αντίθεση ανάμεσα σε παρέες παιδιών που ζουν-συζητούν-διασκεδάζουν και σε παρέες παιδιών που ασχολούνται μόνο με το κινητό τους και δεν αλληλεπιδρούν. Δημιουργήθηκε από την Β΄ Λυκείου στα πλαίσια προγράμματος αγωγής υγείας για τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Ο ήρωάς μου (05:00), ταινία μικρού μήκους, 2015, Γυμνάσιο Μελεσών, Συντονισμός: Αποστολάκη Ειρήνη

Κίνδυνοι στο διαδίκτυο.

Σκέφτομαι πριν δημοσιεύσω! (03:00), 2015, ταινία μικρού μήκους, 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Συντονισμός: Διαμαντοπούλου Ευαγγελία, Τζωρμπατζάκης Αλέξης.

Η συμμετοχή του 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου στον Μαθητικός Διαγωνισμό αφίσας ή βίντεο «Σκέφτομαι πριν δημοσιεύσω!» της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Οι μαθητές δείχνουν ευφάνταστα πόσο επικίνδυνη είναι η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στον πραγματικό αλλά και στον ψηφιακό κόσμο. Η εργασία αυτή έγινε στα πλαίσια του μαθήματος Βιωματική Δράση της Α' Γυμνασίου.

Ο επισκέπτης (7:00), ταινία μικρού μήκους-Μυστηρίου, 2012, Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, Συντονισμός: Σφακιανάκης Μανόλης.

Ένα παράξενο 13χρονο αγόρι γνωρίζεται με ένα κορίτσι της ηλικίας του και περνούν μία ολόκληρη μέρα παρέα, με κέφι και χαρά. Όταν το κορίτσι επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά, τα πράγματα αλλάζουν τροπή...

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος εποίει (Τα χρόνια της Κρήτης) (30:11), ντοκιμαντέρ, 2014, 11ο Γενικό Λύκειο & Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, Συντονισμός:  Μαλανδράκη Κλεάνθη, Ζωγραφιστού Άννα, Κοκκινιγένη Μαρία, Μαρκάκη Μαρία, Περακάκη Ξένια (11ο ΓΕΛ), Βοσκάκης Γρηγόρης (Μ.Σ.Η.)

Ντοκιμαντέρ με τρία μέρη. Στο πρώτο παρουσιάζεται η βιογραφία του Δ.Θ., στο δεύτερο επιχειρείται μια αναφορά στο ιστορικο-πολιτικό συγκείμενο της εποχής με σκοπό να καταδειχθούν οι επιδράσεις με τις οποίες διαμορφώθηκε το καλλιτεχνικό προφίλ του μεγάλου δημιουργού. Στο τρίτο παρουσιάζονται κάποια από τα έργα που χρονολογούνται στην περίοδο της παραμονής του στην Κρήτη.

Η ζωή και το έργο του Ναπολέοντα Φ. Σουκατζίδη (1909-1944) (10:00), ντοκιμαντέρ, 2013, Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, Συντονιστής: Στρατάκης Αντώνιος.

Η  ζωή  και το έργο του τοπικού ήρωα του Αρκαλοχωρίου Ναπολέοντα Σουκατζίδη (Προύσα 1909-Χαϊδάρι 1944), ο οποίος εκτός των άλλων σφράγισε την περίοδο της Αντίστασης με τον ηρωικό του θάνατο την Πρωτομαγιά του 1944.

Το αίτημα της Ένωσης στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) (30:00), ντοκιμαντέρ, 2013, 5ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, Συντονισμός: Ψαρομήλιγκος Νικόλαος.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στον αγώνα των Κρητικών για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Αρχικά, γίνεται μια σύντομη παρουσίαση των κρητικών επαναστάσεων στη διάρκεια του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια, το ντοκιμαντέρ επικεντρώνει στην παρουσίαση και προβολή του αιτήματος για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα την περίοδο του καθεστώτος της αυτονομίας, δηλαδή εστιάζει στην περίοδο από το 1899 μέχρι το 1912.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Εκδόσεις Αγάπη (5:00), ταινία μικρού μήκους, 2014, Γενικό Λύκειο Αρχανών, Συντονισμός: Ξενικάκη Ιωάννα

Ένας συγγραφέας προσπαθεί να γράψει για την αγάπη.

Περιμένοντας τον Καβάφη (22:23), ντοκιμαντέρ, 2014, 3Ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Συντονισμός: Νικολιδάκη Ελένη, Πανακάκη Κυριακή. Βιογραφία Κ.Π. Καβάφη.

Stop motion animation, (00:51), animation, 2015, 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Σκηνοθεσία/μοντάζ: Νεονάκης Γιώργος, Συντονισμός: Αγριμάκη Ανεζίνη animation με πλαστελίνη.

Όσο μπορούμε… (12:00), ταινία μικρού μήκους, 2014, 3Ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Συντονισμός:  Νικολιδάκη Ελένη, Πανακάκη Κυριακή.

ΠαρΟδύσσεια (18:00), ταινία μικρού μήκους, 2012-2013, 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Συντονισμός: Κοκκινάκης Κων/νος, Αλεβυζάκη Μελετία.

Μία παρωδία της Οδύσσειας που αποκαλύπτει την παρωδία της σύγχρονης Ελλάδας.

Η φτώχεια είναι εδώ. Εμείς; (3:00), σποτ, 2014, Γενικό Λύκειο Πανόρμου, Συντονισμός: Βουζαξάκης Γεώργιος

Αφορά την φτώχεια στην Ελλάδα σήμερα. Παρουσιάζει δυο κοπέλες που πετάνε φαγητά στα σκουπίδια ενώ 2 άλλες κοπέλες ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια. Δημιουργήθηκε από την Α΄ Λυκείου στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας με θέμα την διαφήμιση.

Η πιο θανατηφόρα μορφή βίας είναι η φτώχεια (2:45),  σποτ, 2014,  Γενικό Λύκειο Γαζίου, Συντονισμός: Φουκαράκη Χρυσούλα

1ο βραβείο στο διαγωνισμό βίντεο που διοργανώθηκε στο ΓΕΛ Γαζίου στο πλαίσιο του μαθήματος «Πολυμέσα-δίκτυα» της Γ΄Λυκείου και συμμετοχή στο 4ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, Ηράκλειο, Απρίλιος 2014.

 Άννα (13:00), ταινία μικρού μήκους-Μεταφυσικό θρίλερ, 2013, Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, Συντονισμός: Σφακιανάκης Μανόλης

Ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι φτάνει στο νέο σχολείο της. Οι συμμαθητές της δυσκολεύουν τη ζωή αλλά αυτό που πραγματικά την πνίγει είναι οι εφιάλτες από το παρελθόν της που έρχονται να στοιχειώσουν το μυαλό και την καθημερινότητά της.

Ο ξένος (8:00), ταινία μικρού μήκους-Κοινωνικό δράμα, 2012, Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, Συντονισμός: Σφακιανάκης Μανόλης

Είναι ένα σχόλιο πάνω στην ρατσιστική συμπεριφορά μαθητών απέναντι σε άλλους, ξένους συμμαθητές τους. Παρουσιάζεται με τη μορφή που είχαν οι ασπρόμαυρες ταινίες του βωβού κινηματογράφου.

Πρόσφυγες (2:16), σποτ, 2005, 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Συντονισμός: Λινάρδου Αγγελική, Πολίτου Μαρία, Τσαμάνδουρας Ζαχαρίας

Οι Ξένοι (20:00), Ταινία μικρού μήκους, 2008-2009, 8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Συντονισμός: Κοκκινάκης Κων/νος, Γιαννακουδάκη Μαίρη, Δρετάκη Βαρβάρα, Κακούτης Ηλίας.

Ταινία μαθητών για την μετανάστευση και τα παιδιά των φαναριών.

Περδικοαηδονοφιλίες (5:47), δραματοποιημένο παραμύθι, 2009-2010, Γυμνάσιο Ν. Αλικαρνασσού, Συντονισμός: Καρτσωνάκη Στέλλα.

Το παραμύθι  γράφτηκε από τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου στο πλαίσιο διαθεματικής εργασίας με θέμα το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αφορμή αποτέλεσε το παραμύθι «το πιο γλυκό ψωμί» από τα Νεοελληνικά κείμενα της Α΄ Γυμνασίου.

Γεροντικές Ανησυχίες (6:25), ταινία μικρού μήκους, 2001-2002, Γενικό Λύκειο Γαζίου, Συντονισμός: Φουκαράκη Χρυσούλα, Παπαδογιαννάκη Αρετή

Συμμετοχή και βραβείο (μια από τις 3 τιμητικές διακρίσεις  για την Κρήτη) στο 2ο Φεστιβάλ Mαθητικών Ταινιών «Xαμηλές Πτήσεις» που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μια γιαγιά αποφασίζει να τελειώσει το Λύκειο, ενώ αυτό βρίσκεται υπό κατάληψη. Την έκπληξη ακολουθεί ο ενθουσιασμός, καθώς η γιαγιά εξελίσσεται σε φίλο και σύντροφο των παιδιών σε όλες τους τις δραστηριότητες. Μια σατιρική ματιά στο ρατσισμό και τα προβλήματα του σχολείου.

Αct (5:55), ταινία μικρού μήκους από τους FilManiacs, 2015, Γυμνάσιο Μελεσών, Συντονισμός: Αποστολάκη Ειρήνη

Ταινία με θέμα την ενδοσχολική βία και το πώς αυτή αντιμετωπίζεται.

Γιατί… (9:04), ταινία μικρού μήκους, 2014, 1Ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού, Συντονισμός: Μελεσσανάκη Μαρία

Το σενάριο της ταινίας αφορά έναν μαθητή τον Χάνς ο οποίος μεταναστεύει με την οικογένεια του στην Κρήτη από την Γερμανία. Ο Χάνς καταφέρνει να γίνει αγαπητός από το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμαθητών του, οι οποίοι τον προσκαλούν το απόγευμα στο πάρκο της γειτονιάς. Εκείνος πηγαίνει νωρίτερα και συναντά εκεί τους νταήδες της τάξης.. Η ταινία πήρε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Α (6-12 ετών) στην 14η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας -CAMERA ZIZANIO στον Πύργο.

The wall (03:32), ταινία μικρού μήκους, 2014, Γυμνάσιο Μελεσών, Συντονισμός: Αποστολάκη Ειρήνη

Δημιουργικό βίντεο με ευφάνταστο μοντάζ.

Πάμε Κρήτη  (5:00), απόσπασμα από ντοκιμαντέρ, 2012, 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Συντονισμός: Τσαμάνδουρας Ζαχαρίας

«Το μυστήριο της Κρήτης είναι βαθύ - όποιος πατήσει στο νησί τούτο νοιώθει μυστηριώδη δύναμη, ζεστή, αγαθή, να διακλαδίζεται στις φλέβες του και την ψυχή του να μεγαλώνει» (Νίκος Καζαντζάκης, Αναφορά στον Γκρέκο).

Ηράκλειο. Μια πόλη μέσα από το χτες και το σήμερα (4:38), βίντεο, 2012, 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Συντονισμός: Τσαγκατάκη Καλλιόπη.

Η προβολή της πόλης μέσα από φωτογραφίες μαθητών.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και το Ενετικό Ηράκλειο (3:42), ταινία μήκους, 2014, Γενικό Λύκειο Γαζίου, Συντονισμός: Παραδεισανού Καλλιόπη.

Συμμετοχή στη δράση «ΜΑ…ΘΗΤΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΟΜΗΝΙΚΟ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟ»- Δίκτυο Greco.

El greco (03:00) animation, 2014, 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Σκηνοθεσία/μοντάζ: Νεονάκης Γιώργος, Συντονισμός: Αγριμάκη Ανεζίνη.

Δημιουργική παρέμβαση στα έργα του El Greco.

Μια αρυτίδωτη πνοή  (4:33), ταινία μικρού μήκους, 2014, 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Συντονισμός: Πανοπούλου Μαρία

Ταινία Μικρού μήκους με θέμα τον El Greco.

Ανακύκλωση (1:38), σποτ, 2013, 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Συντονισμός: Λουλάκη Μαρία, Καμπάκης Εμμανουήλ, Μαθιουδάκης Δημήτριος.

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Πως εξοικονομούμε ενέργεια στο σχολείο μας» οι συμμετέχοντες μαθητές δημιούργησαν το βιντεάκι αυτό για ένα διεθνή διαγωνισμό με θέμα την ανακύκλωση (γλώσσα ταινίας αγγλικά).

Και γαζώνει και μπαλώνει η γιαγιά το παντελόνι (8:45), ταινία μικρού μήκους, 2013, Γυμνάσιο Μελεσών, Συντονισμός: Αποστολάκη Ειρήνη. Το πως «ανακύκλωναν» οι προηγούμενες γενιές.

Ανακυκλώστε (3:55), σποτ, 2013-2014, Γενικό Λύκειο Γαζίου, Συντονισμός: Κορακάκη Ελένη

Μαθητές τις Α΄ Λυκείου που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Chain Reaction  με θέμα: «Αόρατα άρα και ασφαλή;» δημιούργησαν βίντεο με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα οφέλη της ανακύκλωσης.

Μεσογειακή διατροφή ... Εμείς προτείνουμε κρητική κουζίνα (6:00), απόσπασμα από Ντοκιμαντέρ, 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Συντονισμός: Τσαμάνδουρας Ζαχαρίας.

Η φωτογραφική ομάδα του 7ου Γυμνασίου «Μαγειρεύει , φωτογραφίζει και προωθεί την Κρητική κουζίνα». Το video είναι προϊόν μοντάζ, εργασίας συνολικού χρόνου 38'. Το υλικό που χρησιμοποιήσαμε είναι από το βιβλίο "Κρητική διατροφή και υγεία-ανάδειξη πολιτισμού", προϊόν περίληψης εργασιών 189 μαθητών, αποτέλεσμα σύμπραξης 10 σχολείων.

Κύπρος (10:00), συνέντευξη, 2015, 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Συντονισμός: Νικολιδάκη Ελένη, Πανακάκη Κυριακή, Μπουραντά Κλεάνθη.

Συνέντευξη-Μαρτυρία.

Αρχαία Ολυμπία (6:00), ταινία μικρού μήκους, 2014, Γενικό Λύκειο Αρχανών, Συντονισμός: Ξενικάκη Ιωάννα

Σύντομη αναφορά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Μινωική τελετή (3:00), θεατρικό δρώμενο, 2013, Γενικό Λύκειο Γαζίου, Συντονισμός: Καλαϊτζάκη Ειρήνη, Ντιντάκη Χριστίνα

Αναπαράσταση τελετής προσφορών των Μινωϊτών.

Παναγία Καμαριανή Μια εικόνα… Μια ιστορία... (9:50), ντοκιμαντέρ, 2013, Γυμνάσιο Ν. Αλικαρνασσού, Συντονισμός: Πετσίτη Νίκη

Συμμετοχή σε διαγωνισμό του αθηναϊκού περιοδικού «Νέα  Παιδεία». Η ιστορία της εικόνας της Παναγίας της Καμαριανής της Ν. Αλικαρνασσού.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Έρως στο τέλος (4:00), ταινία μικρού μήκους-Κωμωδία, 2012, Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, Συντονισμός: Σφακιανάκης Μανόλης

Μία μέρα στο πάρκο. Ένας μικροαπετώνας λούστρος κλέβει προσωπικά αντικείμενα (κοσμήματα) από τους ανύποπτους πελάτες του. Ένας υπαίθριος πωλητής μπαλονιών αναλαμβάνει να παρηγορήσει μία γυναίκα-θύμα του λούστρου. Με τη μορφή μικρού μήκους ταινίας του βωβού κινηματογράφου.

Ένας σταυρός, μια ιστορία (7:33), ντοκιμαντέρ, 2013, Γενικό Λύκειο Γουβών, Συντονισμός: Μαυρίδη Μαρία

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη μάχη του Κοψά (ύψωμα Κοψάς, Ανώπολη Ηρακλείου) κατά τη Μάχη της Κρήτης.

Πανελλήνιες (1:48), spot, 2013-2014, Γενικό Λύκειο Γαζίου, Συντονισμός: Φουκαράκη Χρυσούλα

3ο βραβείο στο διαγωνισμό βίντεο που διοργανώθηκε στο σχολείο μας στα πλαίσια του μαθήματος «Πολυμέσα-δίκτυα» της Γ' Λυκείου και συμμετοχή στο παρουσίαση ΓΕΛ Γαζίου στο 4ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στο Ηράκλειο.

Pretty μαλλιά (1:49), spot, 2013-2014, Γενικό Λύκειο Γαζίου, Συντονισμός: Φουκαράκη Χρυσούλα

Συμμετοχή στο διαγωνισμό βίντεο που διοργανώθηκε στο σχολείο μας στα πλαίσια του μαθήματος «Πολυμέσα-δίκτυα» της Γ' Λυκείου.

Αθλητικό παπούτσι (1:50), spot, 2012, Λύκειο Χάρακα, Συντονισμός: Ματαλιωτάκη Δήμητρα

Αθλητής τρέχει με ένα μοναδικό αθλητικό παπούτσι!

Παπούτσι (1:50), spot, 2012, Λύκειο Χάρακα, Συντονισμός: Ματαλιωτάκη Δήμητρα

Παπούτσι για όλες τις ηλικίες.

Καλλυντικά (00:34), spot, 2012, Λύκειο Χάρακα, Συντονισμός: Ματαλιωτάκη Δήμητρα

Καλλυντικά από μια οικοτεχνία.

Φυτικά καλλυντικά (1:50), spot, 2012, Λύκειο Χάρακα, Συντονισμός: Ματαλιωτάκη Δήμητρα

Καλλυντικά από τη φύση.

Αναψυκτικό (1:50), spot, 2012, Λύκειο Χάρακα, Συντονισμός: Ματαλιωτάκη Δήμητρα

Δυναμωτικό ρόφημα.

Σοκολάτα (1:23), spot, 2012, Λύκειο Χάρακα, Συντονισμός: Ματαλιωτάκη Δήμητρα

Μια νέα σοκολάτα με ρακί!

Μπισκότα (1:48), spot, 2012, Λύκειο Χάρακα, Συντονισμός: Ματαλιωτάκη Δήμητρα

Μοναδικό μπισκότο για μαθητές!

Πεταλούδα (Butterfly) (8:00), ταινία μικρού μήκους, 2013, Γενικό Λύκειο Γουβών, Συντονισμός: Πρωτογεράκη Νίκη,  Μαυρίδη Μαρία.

 Η ταινία καταγράφει συναισθηματικές καταστάσεις, σε μια σύνθεση από φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Generations (0:51), spot, 2011-2012, Γενικό Λύκειο Γαζίου, Συντονισμός: Κορακάκη Ελένη

Στo πλαίσιo του Ευρωπαϊκού προγράμματος «generations» μαθητές της Β΄ Λυκείου επισκέφτηκαν το ΚΑΠΗ Γαζίου. Το βίντεο αυτό παρουσιάζει την συνεργασία μαθητών και ανθρώπων τρίτης ηλικίας.

Generations Gazi 2013 (2:03), spot, 2012-2013, Γενικό Λύκειο Γαζίου, Συντονισμός: Κορακάκη Ελένη, Φουκαράκη Χρυσούλα

Στο πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «generations» μαθητές της Α΄ Λυκείου επισκέφτηκαν το ΚΑΠΗ Γαζίου. Η δράση πραγματοποιήθηκε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών. Στόχος της ήταν η πραγματοποίηση  δια-γενεολογικού διαλόγου.

Το νερό της ζωής (09:00), ντοκιμαντέρ, 2012, Σκηνοθεσία: Κερούλης Εμμανουήλ

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο παραμύθι των αδελφών Grimm και την ομορφιά των ιαματικών πηγών της Λέσβου!

Tόσο πολύ, τόσο λίγο (4:25), ταινία μικρού μήκους, 2014, Γυμνάσιο & Λύκειο Καστελλόριζου, Σκηνοθεσία: Φωτεινή Δρυμώνη, Ιωάννα Γιαννακού, Ραφαήλ Μοντίνι

Συμμετοχή της ταινίας στο Διεθνές Πρόγραμμα "Ask the flask".

Xωρίς τέλος (9:13), ταινία μικρού μήκους, 2013, Γυμνάσιο Μελεσών, Συντονισμός: Αποστολάκη Ειρήνη

Ταινία μυθοπλασίας με θέμα τους υγροβιότοπους.

Αόρατα άρα ασφαλή (3:31), 2013-2014, ταινία μικρού μήκους, Γενικό Λύκειο Γαζίου, Συντονισμός: Κορακάκη Ελένη

Μαθητές τις Α΄ Λυκείου που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Chain Reaction»  με θέμα «Αόρατα άρα και ασφαλή;» παρουσιάζουν την πορεία του προγράμματος κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Αν δεν (4:58), ταινία μικρού μήκους, 2014, Γυμνάσιο Μελεσών, Συντονισμός: Αποστολάκη Ειρήνη

Η χρήση αλκοόλ και η οδήγηση στην εφηβεία με την παρότρυνση των ενηλίκων...

Άσφαλτος, ασφάλεια ή ανασφάλεια. Προτεραιότητα στη ζωή και στη δημιουργία (2.57), ταινία μικρού μήκους, 2009-2010, Γυμνάσιο Ν. Αλικαρνασσού, Συντονισμός: Καρτσωνάκη Στέλλα, Ζιάραγκα Σουζάνα

Η ταινία δημιουργήθηκε στα πλαίσια προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Η ζωή δεν είναι παιχνίδι (03:00), spot, 2014, Γενικό Λύκειο Γουβών, Συντονισμός: Γεωργουλάκης Εμμανουήλ

Διαφημιστικό spot για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, με την οπτική των μαθητών.

Ο μοτοσικλετιστής (15:00), ταινία μικρού μήκους, 2006-2007, 7ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Συντονισμός: Κοκκινάκης Κων/νος

Οπτικοακουστική προσέγγιση του ποίηματος της Μαρίας Κέντρου Αγαθοπούλου «ο μοτοσικλετιστής» που απέσπασε το 1ο Βραβείο στην Camera Zizanio-Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας 2007 στην κατηγορία Β (παιδιά από 13 έως 16 ετών).

Η Μουσική της Ανεκτικότητας (21:23), ταινία μικρού μήκους, 2013-2014, Γενικό Λύκειο Γαζίου, Συντονισμός: Παραδεισανού Καλλιόπη

Ένα βίντεο ενάντια στο ρατσισμό στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος.

Αναφορά στον El Greco (10:32), ταινία μικρού μήκους, 2013-2014, Γενικό Λύκειο Γαζίου, Συντονισμός: Παραδεισανού Καλλιόπη

Διάλογος Λογοτεχνίας-Τέχνης, Ν.Καζαντζάκη -El Greco.

Λάμπει μέσα μου (09:00), ντοκιμαντέρ, 2012, Σκηνοθεσία: Κερούλης Εμμανουήλ

Αναζήτηση του Οδυσσέα Ελύτη στον τόπο καταγωγής του μέσα από τα μάτια ενός Σύριου που ζει στην Ελλάδα και θέλει να μεταφράσει την ποίηση του Ελύτη στα Αραβικά.

Michael Angelo (3:55), ταινία μικρού μήκους, 2013, Γενικό Λύκειο Γουβών, Συντονισμός: Μαυρίδη Μαρία, Χρηστάκη Ελίνα

Tο έργο του Μιχαήλ Αγγέλου.

Στα βήματα του Greco (A΄Μέρος) (16:43), ντοκιμαντέρ, 2013-2014, 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Συντονισμός: Καλοψικάκη Ευαγγελία, Χρονάκη Μαρία

Ακολουθώντας τον Greco από τον Χάνδακα μέχρι το Τολέδο.

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ο Βαφτισιμιός (83:00), ταινία μεγάλου μήκους, 2013, Λύκειο Πόμπιας, Συντονισμός: Παναγιωτόπουλος Στέφανος

Βασισμένη στην ομώνυμη Νουβέλα του Λ. Τολστόι, η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες ενός έφηβου στην προσπάθειά του να γνωρίσει το νονό του. Το σενάριο, η σκηνοθεσία, οι διάλογοι και τα εφέ αποτελούν την πρώτη κινηματογραφική απόπειρα των μαθητών και καθηγητή.

Αντισύλληψη (00:30), spot, 2014, Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, Συντονισμός: Καραμαλάκης Εμμανουήλ

Σποτάκι για την αντισύλληψη στο πλαίσιο της ερυνητικής εργασίας της Α΄Λυκείου με θέμα: Αρχή πορεία και τέλος της ζωής: βιοηθική προσέγγιση.

Άμβλωση το δικαίωμα στη ζωή! (17:32), δημοσιογραφική εκπομπή, 2014, Πρότυπο Γενικό Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, Συντονισμός: Κασσωτάκη Ειρήνη

Η άμβλωση είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, τα αίτιά της διφορούμενα όπως άλλωστε και οι επιπτώσεις της, μια ωστόσο είναι η κυριότερη: η κατάθλιψη. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα η γυναίκα υποστηρίζεται και ψυχολογικά και ιατρικά αλλά και θεολογικά..

Ευθανασία (11:19), ταινία μικρού μήκος, 2014, Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, Συντονισμός: Καραμαλάκης Εμμανουήλ

Σποτάκι στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας της Α΄Λυκείου με θέμα: Αρχή πορεία και τέλος της ζωής: βιοηθική προσέγγιση.

Παιδική εκμετάλλευση (3:52), δημοσιογραφική εκπομπή, 2014, Πρότυπο Γενικό Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, Συντονισμός: Κασσωτάκη Ειρήνη

Η καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών και η κακοποίηση τους με διάφορους τρόπους. Αναζητήσαμε τρόπους υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, αλλά και ερευνήσαμε τους τρόπους και το βάθος της εκμετάλλευσης τους. Συζητήσαμε με Νομικούς Συμβούλους, το πώς μπορούν να προστατευτούν αυτά τα παιδιά αλλά και γενικότερα την νομοθεσία που καλύπτει αυτό το θέμα.

Στη θέση του (5:00), ταινία μικρού μήκους, 2014, Γυμνάσιο Μελεσών, Συντονισμός: Αποστολάκη Ειρήνη

Αφιερωμένο στα άτομα που για το απλό και το αυτονόητο της κάθε μέρας πρέπει να βάλουν ψυχή και τεράστια προσπάθεια. Στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Spot κατά του καπνίσματος (03:00), 2014, 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Σκηνοθεσία/μοντάζ: Νεονάκης Γιώργος, Συντονισμός: Αγριμάκη Ανεζίνη

Βίντεο με θέμα το κάπνισμα.

Τσιγάρο; Δεν Γουστάρω... (4:51), ταινία μικρού μήκους, 2014, 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου,  Συντονισμός: Τζωρμπατζάκης Αλέξης

Η πρώτη συμμετοχή του 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου στον 2ο μαθητικό διαγωνισμό κατά του καπνίσματος.

Τσιγάρο; Δεν Γουστάρω... (3:04), Ταινία μικρού μήκους, 2014, 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Συντονισμός: Τζωρμπατζάκης Αλέξης

Η δεύτερη συμμετοχή του 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου στον 2ο μαθητικό διαγωνισμό κατά του καπνίσματος.

Βότανα: Ιδιότητες και χρήσεις μέσα στο χρόνο (7:00) Συνέντευξη, 2014, Πρότυπο Γενικό Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, Συντονισμός: Κασσωτάκη Ειρήνη

Τα βότανα και η χρησιμότητά τους στη ζωή των Κρητικών της μινωικής εποχής αλλά και των ημερών μας. Πιο συγκεκριμένα, οι χρήσεις των βοτάνων στην ιατρική και στον καλλωπισμό. Πώς χρησιμοποιούνταν τα βότανα τότε, και κατά πόσο έχει διατηρηθεί η σημαντικότητά τους στη ζωή των ανθρώπων σήμερα που η ζωή μας έχει διευκολυνθεί τόσο πολύ;

Το Φαράγγι της Αγίας Μαρίνας (15:00), ντοκιμαντέρ, 2015, Γυμνάσιο Αγ. Δέκα, Συντονισμός: Φραγκιαδάκης Ιωάννης

Οι μαθητές στα πλαίσια του μαθ. της Οικιακής οικονομίας (ενότητα Φυσικό Περιβάλλον) ανακαλύπτουν το Φαράγγι  της Αγίας Μαρίνας και προτείνουν στο Δήμο την αξιοποίηση του.

Διαθέτω άπασαν την περιουσίαν μου… (15:00), ντοκιμαντέρ, 2013, Σενάριο/Σκηνοθεσία: Σφακιανάκης Μανόλης

Δραματοποιημένο ιστορικό ντοκιμαντέρ για τρεις σημαντικούς ευεργέτες της πόλης του Ηρακλείου: τον Πανανό Θεοδουλάκη, τον Γερωνυμάκη, τον Καπετανάκη.

Σχόλια