Ειδήσεις

Σε υποχώρηση η κεντροδεξιά, ανεβαίνουν αριστερά-ακροδεξιά

Ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς, καθώς οι δημοσκοπήσεις σε 13 χώρες της ηπείρου, δείχνουν ότι οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων αλλάζουν απότομα!

Πέραν της Ελλάδας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο κέρδισε στις εκλογές, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σήμερα θα τον ψήφισε το 45.4% των ψηφοφόρων, αριστερά κόμματα προηγούνται δημοσκοπικά σε άλλες δύο χώρες, την Ισπανία και την Ιρλανδία, την ώρα που σε ακόμη τρεις χώρες, την Αυστρία, την Ολλανδία και φυσικά την Γαλλία, τα κόμματα που προηγούνται είναι ακροδεξιά, ενώ στις 6 από τις υπόλοιπες 7 χώρες, προηγούνται τα τοπικά σοσιαλιστικά ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και μόνο στην Γερμανία συνεχίζουν οι χριστιανοδημοκράτες να έχουν την πρωτιά και μάλιστα μακράν του δεύτερου.

Τα ευρήματα αυτά δεν είναι περίεργα, αφού οι δρακόντιες νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, αποδυναμώνουν τα παραδοσιακά κόμματα που τις υποστηρίζουν, παρότι στις περισσότερες χώρες η απουσία οργανωμένων σοβαρών αριστερών κομμάτων, στρέφουν τον κόσμο προς την ακροδεξιά και τους ευρωσκεπτικιστές.

Τυχόν επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αναμένεται να δώσει μια τεράστια ώθηση και στα αριστερά κόμματα σε άλλες χώρες πέραν της Ισπανίας και της Ιρλανδίας και ενδέχεται σε λίγους μήνες τα δημοσκοπικά ευρήματα να δίνουν ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ωστόσο τυχόν αποτυχία του, αναμένεται να ενισχύσει τα ακροδεξιά κόμματα παντού, κάτι που σαφώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο...

Αναλυτικά, τα κόμματα που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις στις δεκατρείς χώρες, είναι τα εξής:

- Ελλάδα: ΣΥΡΙΖΑ (45,4%)  Αριστερά

- Ισπανία: PODEMOS (28,2%) Αριστερά

- Ιρλανδία: SINN FEIN (25,0%) Αριστερά

- Πορτογαλία: PS (38,1%) Σοσιαλιστές

- Ιταλία: PD (36,9%) Σοσιαλδημοκράτες

- Ηνωμένο Βασίλειο: LABOUR PARTY (34,0%)  Σοσιαλδημοκράτες

- Δανία: SD (25,6%) Σοσιαλδημοκράτες

- Σουηδία: SAP (32,5%) Σοσιαλδημοκράτες

- Νορβηγία: AP (41,3%) Σοσιαλδημοκράτες

- Γερμανία: CDU (41,0%) Χριστιανοδημοκράτες

- Αυστρία: FPO (26,0%) Ακροδεξιά

- Γαλλία: FN (29,0%) Ακροδεξιά

- Ολλανδία: PVV (29,0%) Ακροδεξιά

Το γράφημα είναι δημιουργία του «Jo Di Graphics».

Σχόλια