default-image

Ο ΕΝΦΙΑ φεύγει... ο ΦΜΑΠ έρχεται

Ο ΕΝΦΙΑ φεύγει... ο ΦΜΑΠ έρχεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ένας φόρος φεύγει, ο άλλος έρχεται... Ο λόγος για τις νέες ρυθμίσεις που φαίνεται να περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με τον ΕΝΦΙΑ να μας "αποχαιρετά" και τη θέση του παίρνει ο ΦΜΑΠ (Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας), με την πρώτη κατοικία, σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά, είτε να απαλλάσσεται από τη φορολογίας, είτε να φορολογείται ελάχιστα. Ένα σχέδιο με μεγάλες αλλαγές στα φορολογικά δεδομένα, το οποίο αναμένεται εναγωνίως να έρθει σε επίσημη διαβούλευση.

Οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες, το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και των 12.000 ευρώ για το φόρο εισοδήματος φιγουράρουν στις νέες αλλαγές που έρχονται. Μεγάλοι κερδισμένοι οι χαμηλοεισοδηματίες και όσοι έχουν μικρή ακίνητη περιουσία, με το φόρο να κινείται κλιμακωτά και σύμφωνα με κριτήρια που θα ορίσει η κυβέρνηση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι δόσεις που μένουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2014 θα πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι και την τελευταία που έχει οριστεί στις 27 Φεβρουαρίου. Διαφορετικά το χρέος βεβαιώνεται.

Μάλιστα, ο νέος φόρος θα συνοδευτεί με μείωση, μέχρι τον Ιούνιο, των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 30 με 35%. Συγκεκριμένα, ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να φέρει φοροελαφρύνσεις για περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Οπότε για την πρώτη κατοικία έως 200.000 ευρώ προβλέπεται να μην πληρωθεί ούτε ένα ευρώ φόρος. Ωστόσο αλλάζει το σκηνικό για οικόπεδα, αγροτεμάχια και εξοχικά. Μάλιστα, η πρώτη κατοικία, όπως δήλωσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, θα είναι αφορολόγητη για την πλειονότητα των φορολογούμενων, με εξαίρεση όσους έχουν στην κατοχή τους πρώτη κατοικία μεγάλης αξίας.

Έτσι, κερδισμένοι των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους μια κατοικία (α' κατοικία) έως το αφορολόγητο όριο, καθώς δε θα πληρώνουν φόρο, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ πληρώνουν από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και το πρώτο ευρώ της αξίας του ακινήτου τους. Στον αντίποδα, χαμένοι αναμένεται να είναι όσοι έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, καθώς για να προκύψει διαχειρίσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα οι ανώτατοι οριακοί συντελεστές μπορεί να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα π.χ. 2% ή 3% της αξίας.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο που έχουν αρχίσει και επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών και δημοσιεύει το imerisia. gr προβλέπει:

1. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Με την πληρωμή της έκτης και τελευταίας δόσης του φόρου στις 27 Φεβρουαρίου, ο ΕΝΦΙΑ θα αποτελεί παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είχαν εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ 1,9 δισ. ευρώ και για να επιτευχθεί ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το 2014 θα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία περίπου 850 εκατ. ευρώ. Ήδη η κ. Βαλαβάνη έχει καλέσει τους φορολογούμενους να πληρώσουν τις δυο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος του μήνα.

2. Θέσπιση νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος φόρος θα έχει ατομικό αφορολόγητο όριο που θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ. Για να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, εξετάζεται το αφορολόγητο όριο να εφαρμοστεί μόνο για την πρώτη κατοικία. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί το σενάριο αυτό, τότε τα φορολογικά βάρη θα σηκώσουν όσοι διαθέτουν εκτός από πρώτη κατοικία και άλλα ακίνητα όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, δευτερεύουσες κατοικίες.

3. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φορολογική επιβάρυνση.

Με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν σήμερα:

- Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων ή 2.769.177 φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους μικρή ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Η συνολική αξία των ακινήτων που έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 63,56 δισ. ευρώ, με τη μέση αξία να φτάνει τις 22.954,80 ευρώ.

- 1.356.081 φορολογούμενοι διαθέτουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος της περιουσίας τους φτάνει τα 96,83 δισ. ευρώ ή 71.404,53 ευρώ κατά μέσο όρο.

- 881.698 φορολογούμενοι έχουν ακίνητη περιουσία από 100.000 έως 200.000 ευρώ.

Η απώλεια εσόδων που θα προκύψει με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα είναι άνω του 1 δισ. ευρώ και, όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, θα καλυφθεί από τα έσοδα που θα φέρει στα ταμεία του Δημοσίου η πάταξη της φοροδιαφυγής. Βέβαια, αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΡΙΤΑΚΗΣ

«Θετική η φοροαπαλλαγή τουλάχιστον για την α' κατοικία»

Τι λένε όμως οι λένε, όμως, οι τοπικοί παράγοντες της κτηματαγοράς, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα; «Αν και είναι πολύ νωρίς να εκφέρουμε άποψη αντικειμενική σχετικά με το φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, μπορούμε να πούμε πως είναι θετικό το ότι θα υπάρξει απαλλαγή τουλάχιστον για την πρώτη κατοικία. Όπως θετικό επίσης είναι το ότι ο νέος φόρος υπολογίζει τις αντικειμενικές αξίες μειωμένες κατά 30-35% που σημαίνει ότι θα είναι μικρότερη η αξία των ακινήτων, με βάση την οποία θα υπολογίζεται ο ΦΜΑΠ. Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι το πώς θα κυμανθούν οι συντελεστές, που είναι και το κυριότερο. Και βεβαίως το πώς θα είναι τελικά το επίσημο φορολογικό νομοσχέδιο όταν θα έρθει προς διαβούλευση. Και αν τελικά η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει επιπλέον τα ακίνητα πάνω από 200.000, για να καλύψει έτσι τις όποιες απώλειες», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης.

ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΑΥΡΑΚΗ

«Να φορολογούνται τα ακίνητα στις πραγματικές τους αξίες»

«Το αν θα είναι καλό ή κακό ό,τι ακούγεται περί αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ με έναν άλλο φόρο ακινήτων θα εξαρτηθεί από το τι φόρο θα επιβάλουν στα ακίνητα. Με το να αλλάξει όνομα ο ΕΝΦΙΑ, να εξαιρείται η πρώτη κατοικία και από την άλλη η επιβάρυνση να παραμένει ίδια, σαφώς και δεν αλλάζει τίποτα στη φορολογία ακινήτων. Με το να φορολογούνται μικρές περιουσίες, αγροτεμάχια και ακίνητα που δεν αποφέρουν τίποτα στον ιδιοκτήτη, ό,τι αλλαγή γίνει, θα είναι μια από τα ίδια. Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει ελάφρυνση στα ακίνητα. Και βέβαια να δούμε τι θεωρούν Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία. Πού θα βάλουν δηλαδή τον πήχη. Σημαντική είναι και η παράμετρος σε ποιο σημείο θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες για να φτάσουν τις εμπορικές. Είναι όμως πλέον αναγκαίο να γίνει κατανοητό πως τα ακίνητα πρέπει επιτέλους να φορολογούνται στις πραγματικές τους αξίες», ανέφερε η πρόεδρος Μεσιτών Ηρακλείου και Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυρακη.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

"Δε βλέπουμε ν' αλλάζει κάτι προς το παρόν"

«Το ζητούμενο είναι πόσα χρήματα θέλει να εισπράττει το κράτος κάθε χρόνο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων σαν φόρο επειδή κατέχουν τα ακίνητα. Είναι πολύ ρευστά τα όρια που ο καθένας θεωρεί τι είναι μεγάλη και τι μικρή ακίνητη περιουσία. Αν και υπάρχει απαλλαγή για την πρώτη κατοικία, είναι ουσιαστικά ο ίδιος φόρος. Ο παλιός δηλαδή ΕΝΦΙΑ, με κάποιο αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία. Δε βλέπουμε να αλλάζει κάτι προς το παρόν. Το θέμα είναι να καταλάβει το κράτος πως πρέπει να εισπράττει λιγότερα χρήματα από τους ιδιοκτήτες συνολικά ακινήτων. Και ότι δεν πρέπει να φορολογεί τα ακίνητα που δε δίνουν εισόδημα. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη αδικία των φόρων με οποιαδήποτε ονομασία και αν επιβάλλονται αυτοί», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτήτων Ακινήτων Νομού Ηρακλείου και δικηγόρος Κωστας Αραπογλου.

"Ανασαίνουν" οι χαμηλοεισοδηματίες...

Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών αυτήν τη στιγμή επεξεργάζεται το νέο φορολογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί, με αλλαγές και στη φορολογία εισοδήματος. Έτσι, εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως, όσοι έχουν στην κατοχή τους μία κατοικία, σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής έρθει στο φως της δημοσιότητας, δε θα πληρώνουν παρά μόνο αν ξεπερνούν το αφορολόγητο (200.000 ευρώ), ενώ το 2014 ο φόρος που πλήρωναν κυμάνθηκε από 300 μέχρι 400 ευρώ. Πάντως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, θα επιβαρυνθούν και πάλι με το τέλος επιτηδευματία των 650 ευρώ.

Όμως, και στη φορολογία εισοδήματος έρχονται τα πάνω κάτω, με τους χαμηλοεισοδηματίες να ανασαίνουν από τις νέες ρυθμίσεις που διαρρέουν, με την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, αλλά και σχέδιο ίσης μεταχείρισης βάσει εισοδήματος. Μέχρι σήμερα μισθωτός ελεύθερος επαγγελματίας και ιδιοκτήτες ακινήτων με ετήσιο εισόδημα 20.000 πλήρωναν διαφορετικούς φόρους. Στόχος τώρα να φορολογούνται όλοι για τα εισοδήματά τους από οποιαδήποτε πηγή κι αν αυτά προέρχονται.

Μικρή κινητικότητα πριν τις εκλογές

Πάντως, πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε μια μικρή κινητικότητα στην κτηματαγορά, η οποία εκδηλώθηκε εκ μέρους όσων είχαν τρομοκρατηθεί αναφορικά με τις φήμες που ήθελαν να συμβαίνουν σημεία και τέρατα με αποτέλεσμα να πέφτει τσεκούρεμα στις καταθέσεις. Έτσι, πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν τη σκέψη να επενδύσουν σε κάποιο ακίνητο τα χρήματά τους. Γι' αυτό το λόγο, όπως ανέφερε η πρόεδρος Μεσιτών Ηρακλείου και Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη, «παρουσιάστηκε ένα ενδιαφέρον το διάστημα εκείνο από όσους ήθελαν να επενδύσουν τα χρήματά τους. Γεγονός που απέδειξε την αγωνία και την ανασφάλεια που ένιωθαν οι πολίτες, όταν τους έλεγαν πως θα χάσουν τα λεφτά τους. Ωστόσο, αναφερόμαστε πάντα σε μια μικρή κίνηση που δε βοήθησε ιδιαίτερα την κτηματαγορά, καθώς όσοι προχώρησαν σε αγορά ακινήτου είχαν χαμηλό μπάτζετ. Δεν ήταν μεγάλοι οικονομικά επενδυτές. Ήταν ιδιώτες με κάποια μετρητά σε καταθέσεις τα οποία θέλησαν να τα τοποθετήσουν κάπου. Αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι συνεχίζεται αυτή η τάση. Το σκηνικό στις αγοραπωλησίες δεν έχει αλλάξει, για να είμαστε σε θέση να πούμε ότι η αγορά αναθερμαίνεται», είπε η πρόεδρος Μεσιτών Ηρακλείου και Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη.

«Από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε το διάστημα πριν τις εκλογές ελάχιστες περιπτώσεις μετουσιώθηκαν σε πράξεις. Εγώ, πάντως, θέλω να τονίσω πως δεν πρέπει εκείνος που αγοράζει το ακίνητο να κάνει κάτι εν θερμώ. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Να κάνει σχολαστικό έλεγχο και από νομικής και από πολεοδομικής πλευράς. Να συμβουλεύεται το λογιστή του και να μη δίνει προκαταβολή σε κανέναν. Να δίνει τα χρήματα μόνο όταν γίνεται το συμβόλαιο», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτήτων Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, δικηγόρος Κωστας Αραπογλου.

Την ίδια ώρα, κάνοντας μια εκτίμηση για την πορεία της κτηματαγοράς, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης τόνισε πώς «η κτηματαγορά θα κάνει πολύ καιρό για να συνέλθει», και αυτό διότι «το ακίνητο δυστυχώς στην Ελλάδα διαχρονικά χρησιμοποιήθηκε μόνο για φορολόγηση. Έπαψε να είναι η πρώτη επένδυση που είχε παλιότερα ο Έλληνας. Και θα χρειαστεί καιρός για να αποκτήσει και πάλι εμπιστοσύνη σαν επένδυση. Ευκαιρίες υπάρχουν. Όμως, χρήματα για να διατεθούν σε κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν».

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Κριτήρια για τα στεγαστικά, τροποποιήσεις για τα επιχειρηματικά

Το σχέδιό του για τα "κόκκινα" δάνεια, αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Έθνος της Κυριακής" ο Χανιώτης υπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, διαβεβαίωσε για την εφαρμογή των προγραμματικών εξαγγελιών, ενώ ψηλά στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που θα μπουν στο νέο συμβόλαιο με την Ε.Ε. είναι, όπως έκανε γνωστό, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής από τις τριγωνικές συναλλαγές των επιχειρήσεων και της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως τους προσεχείς μήνες θα συσταθεί δημόσιος φορέας που θα διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών, τα οποία βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχιας.

Μέσω του ίδιου φορέα θα αναδιαρθρωθούν στο σύνολό τους τα δάνεια. Έως ότου δημιουργηθεί ο νέος φορέας, θα κατατεθεί νόμος που θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς. Επιπλέον, για τα "κόκκινα" δάνεια των νοικοκυριών θα προβλέπεται και διαγραφή για όσους αντικειμενικά αποδεικνύεται ότι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Κύρια κατοικία

Σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ανέφερε: «Θα θέσουμε κριτήρια με βάση τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, το μηνιαίο εισόδημα και τις τραπεζικές καταθέσεις, έτσι ώστε επί της ουσίας να κλείσουμε το οποιοδήποτε θεσμικό περιθώριο για πλειστηριασμούς».

Για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων προαναγγέλλει τροποποιήσεις του νόμου με ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και δημιουργία νέων κανόνων διευθέτησης. Σημειώνει πως με τις ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια «θα γίνεται συμψηφισμός των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα μπει ένα αθροιστικό όριο για τη μηνιαία δόση, το οποίο δε θα υπερβαίνει το 40% επί των κερδών των επιχειρήσεων».

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News