default-image

Εσωτερικές αντιδράσεις-Γιούνκερ "φρενάρουν" Αβραμόπουλο

Ελλάδα
Εσωτερικές αντιδράσεις-Γιούνκερ "φρενάρουν" Αβραμόπουλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη και το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα προτείνει η κυβέρνηση, φαίνεται να βρίσκεται... στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές!

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ φαίνεται να έχει ήδη επισημάνει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι είναι αρνητικά διακείμενος σε αλλαγή του προσώπου του Δημήτρη Αβραμόπουλου, διότι κάτι τέτοιο θα άλλαζε τις "ευαίσθητες" ισορροπίες στην Κομισιόν και την αναλογία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Σε συνδυασμό και με τις έντονες αντιδράσεις από πολλές πλευρές εντός του ΣΥΡΙΖΑ (αντιδράσεις που προέρχονται απ' όλες τις πτέρυγες - αριστερή πλατφόρμα, πασοκογενεις αλλά ακόμη και από την πλειοψηφική τάση των προεδρικών), η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα για "πολιτικό ματ" (που θα συνιστούσε η επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου) έχει "φρενάρει".

Ενδεικτική της "περίεργης" κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι η αναβολή του διαγγέλματος του πρωθυπουργού,τη στιγμή που από πολλές πλευρές και χωρίς καμία διάψευση, είχε μεταδοθεί ότι επίκεινται ανακοίνωσης και ότι επικρατέστερος είναι ο επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο πυρετός των διαβουλεύσεων ξεκίνησε χθες το απόγευμα, αφού στο μεταξύ είχε συνεδριάσει σε φορτισμένο κλίμα το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ.Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος αφού παρέμεινε μέσα επί μιάμιση ώρα, βγήκε από το Μαξίμου και έδωσε τον τόνο λέγοντας «δεν βλέπω να έχουμε ανακοινώσεις σήμερα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραμάτισαν η σχεδόν καθολική αντίδραση  των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπως και η μετάβαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος, σύμφωνα με έγκυρες πηγές εδώ και εβδομάδες είχε εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή του στην υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου κυρίως για το στίγμα που αυτή θα έδινε προς τα έξω, ενώ γενικότερη ήταν η δυσφορία για το γεγονός ότι ουδείς εδώ και εβδομάδες δεν διέψευσε τα απανωτά δημοσιεύματα που τον ήθελαν ακλόνητο φαβορί.

Στο μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα το συνεργείο της ΝΕΡΙΤ είχε περάσει από την πίσω πόρτα του Μαξίμου, εν αναμονή  διαγγέλματος  του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο  δεν έγινε ποτέ.

Λίγο αργότερα, και αφού είχαν μεσολαβήσει τρεις και πλέον ώρες έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία μακράς διάρκειας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία εντέλει δεν αφορούσε μόνο τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του eurogroup. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν  πως τη συνομιλία των δυο αντρών απασχόλησε και το θέμα Αβραμόπουμου, χωρίς να γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενό της.

Σε κάθε περίπτωση, η αρνητική προδιάθεση Γιούνκερ έναντι μίας ανατροπής στους συσχετισμούς και στην διάρθρωση της Επιτροπής, ανάμεσα στους επιτρόπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος μάλλον επέδρασε καταλυτικά. Συνυπολογίζοντας δε και τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βρυξελλών στην παρούσα φάση, δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να μελετά εναλλακτικά σενάρια εν όψει της ανακοίνωσης που υποψηφίου που προαναγγέλθηκε για την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News