default-image

Γαλάζιες διεργασίες

Ελλάδα
Γαλάζιες διεργασίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα ιταλικά δείπνα του αείμνηστου Μιλτιάδη Έβερτ, λίγο πριν διαδεχθεί το 1993 τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην προεδρία, και το μυστικό δείπνο του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, που έφερε τον Κώστα Καραμανλή στο "τιμόνι" το 1997, προς νέα δρομολογούμενη αλλαγή, πάλι μέσω μυστικών δείπνων και παρασκηνιακών ζυμώσεων, στο "γαλάζιο" προεδρικό θώκο;

Για αλλαγή αρχηγού είναι μάλλον... πρόωρο να συζητά κανείς, δεδομένων και των αντικρουόμενων θέσεων, απόψεων και "θέλω" που αποτυπώνονται στο "γαλάζιο στρατόπεδο". Όμως ο αναβρασμός και οι ενδείξεις... ταραχώδους εσωκομματικής εσωστρέφειας, στην οποία επιχειρούν να βάλουν "στοπ" στελέχη όπως ο Μανόλης Κεφαλογιάννης και η Όλγα Κεφαλογιάννη, έχουν ήδη κάνει γερά την εμφάνισή τους. Άλλωστε, το γαϊτανάκι των εξελίξεων, που φέρνει άπαντες σε θέσεις μάχης ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κ.Ο. της Ν.Δ. την ερχόμενη Πέμπτη, έχει στηθεί εδώ και μέρες, με ευρωπαϊκό φόντο. Συγκεκριμένα, με φόντο το επίμαχο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά των χειρισμών της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Η συνυπογραφή Σαμαρά στο ψήφισμα στάθηκε αφορμή ώστε αρκετά κορυφαία "γαλάζια" στελέχη να ασκήσουν σφοδρή κριτική και να ξεθάψουν, εν μέσω μιας ταραγμένης μετεκλογικής περιόδου για τη Ν.Δ., το εσωκομματικό "τόμαχοκ του πολέμου". Φαινομενικά για το ψήφισμα του ΕΛΚ, αλλά επί της ουσίας, με αντικείμενο ριζικές αλλαγές, ακόμα και αλλαγή αρχηγού στη γαλάζια παράταξη.

Τα "πυρά" κορυφαίων στελεχών για το ψήφισμα, όπως ο Νίκος Δένδιας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Σιούφας και ο Γιάννης Μιχελάκης, κάθε άλλο παρά απαρατήρητα μπορούν να περάσουν σε μια τέτοια συγκυρία εσωστρέφειας και εσωτερικών, παρασκηνιακών και μη ζυμώσεων στους κόλπους της Ν.Δ. Ζυμώσεις που ξεκίνησαν με το περίφημο μυστικό δείπνο που οργάνωσε η Μαριέττα Γιαννάκου, και οι οποίες θα έχουν συνέχεια και με νέα δείπνα εντός της εβδομάδας.

Σε θέσεις μάχης

Ενόψει συνέχειας δείπνων, συναντήσεων και της συνεδρίασης Κ.Ο. του κόμματος, είναι φανερό τη στιγμή αυτή πως διαμορφώνονται πολλά διαφορετικά μπλοκ μέσα στη Ν.Δ.:

Το μπλοκ των καθαρά καραμανλικών, που ορέγονται επιστροφή Κώστα Καραμανλή, το μπλοκ των αμφισβητιών του Αντώνη Σαμαρά, που συνθέτουν στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πάντως δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να διεκδικήσει, εφόσον τεθεί θέμα, την ηγεσία του κόμματος, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εμφανίζεται ανοιχτός στη διεκδίκηση της ηγεσίας.

Το μπλοκ των φανατικών υποστηρικτών Σαμαρά, με στελέχη όπως η Μισέλ Ασημακοπούλου ή ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που αποτελούν "σαμαρικές" μεταγραφές στο κόμμα.

Μεταξύ των μπλοκ αυτών υπάρχει το "πυροσβεστικό" μπλοκ. Εδώ προκύπτει έντονο κρητικό άρωμα, αφού μιλάμε για στελέχη όπως ο Μανόλης και η Όλγα Κεφαλογιάννη που, αν και έχουν επίσης προβληματιστεί με το εκλογικό αποτέλεσμα και τις τρέχουσες πολιτικές ισορροπίες και δεδομένα για τη Ν.Δ., σπεύδουν να βάλουν ανάχωμα στο δρόμο της έντονης εσωστρέφειας και διάσπασης που φαίνεται ότι παίρνει πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

"Πυροσβεστική" παρέμβαση

«Η δήλωση του ΕΛΚ δεν πρέπει να γίνεται όπλο εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη Ν.Δ.», τόνισε, σε μια "πυροσβεστική" παρέμβασή της, η πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η ίδια αναγνώρισε, πάντως, ότι η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε προβληματικά σημεία, ωστόσο διαμήνυσε πως δε θα πρέπει να αξιοποιείται στη λογική της εσωκομματικής έριδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει στο κόμμα μας να δημιουργούνται συνιστώσες και φράξιες. Η εσωστρέφεια δε μας έχει κάνει καλό, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν. Το κόμμα στις εκλογές υπέστη ήττα, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία και πολιτική ωριμότητα, την οποία κάποιοι και πολλοί δεν την έχουν».

Για το αν πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας, είπε ότι «αυτή τη στιγμή» δεν έχει τεθεί ζήτημα και ότι αυτή τη στιγμή το εθνικό θέμα είναι περισσότερο σημαντικό.

Όσο για τις κινήσεις και τα όσα αναφέρονται για τον Κώστα Καραμανλή, η Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε λάθος τη συζήτηση για το τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός. «Δε χρειάζεται κανείς να ερμηνεύει τις κινήσεις του», είπε χαρακτηριστικά.

Εντείνονται οι διεργασίες

Μπορεί λοιπόν κάποια στελέχη όπως ο Μανόλης Κεφαλογιάννης και η Όλγα Κεφαλογιάννη να τοποθετούνται υπέρ των ψύχραιμων, νηφάλιων κινήσεων και κατά της καλλιέργειας διασπαστικού κλίματος, τα αντίπαλα μπλοκ ωστόσο παρασκηνιακά εμμένουν στις διεργασίες.

Για του λόγου το αληθές, με το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη συνεδρίαση της γαλάζιας Κ.Ο., την Πέμπτη, προγραμματίζονται δύο αντίθετα "ραντεβού". Το ένα ραντεβού που φαίνεται να έχει ήδη προγραμματιστεί είναι για αύριο, ως συνέχεια του μυστικού δείπνου που έγινε την περασμένη Τετάρτη με πρωτοβουλία της Μαριέττας Γιαννάκου και με τη συμμετοχή των 20 κορυφαίων στελεχών που προσανατολίζονται στο να θέσουν θέμα ηγεσίας.

Το έτερο ραντεβού προγραμματίζεται για σήμερα ή αύριο από το αντίπαλο "στρατόπεδο", με πρωτοβουλία των κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη.

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Δε δείχνει "ζεστός" ο Καραμανλής

Όσο για τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, τηρεί απόλυτη σιγή ιχθύος. Είναι προφανές πως περιμένει να δει πώς θα κινηθούν οι εσωκομματικοί αμφισβητίες, προτάσσοντας παράλληλα εύλογα την κρισιμότητα της τρέχουσας συγκυρίας για την Ελλάδα και όχι για τα εσωκομματικά του κόμματος. Που μπορούν, όπως λέει το περιβάλλον Σαμαρά, να περιμένουν από τη στιγμή που τρέχουν σημαντικές εθνικές εξελίξεις...

Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί και ο Κώστας Καραμανλής. Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού έχει επιστρέψει στο εσωκομματικό προσκήνιο, όχι όμως με δική του πρωτοβουλία ή θέληση, αλλά με πρωτοβουλία άλλων γαλάζιων στελεχών που τον προτρέπουν, τον παροτρύνουν και του ζητούν να ενεργοποιηθεί ξανά δυνατά. Σενάριο πάντως στο οποίο ο ίδιος δε δείχνει "ζεστός" σε αυτή τη χρονική στιγμή...

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ασπίδα προστασίας γύρω από τον Σαμαρά

Ο επικεφαλής της ευρωβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. δε δίστασε μάλιστα, με έναυσμα τη θυελλώδη συζήτηση γύρω από το ψήφισμα του ΕΛΚ, αλλά με ουσιαστικό αντικείμενο τη συζήτηση περί ενδεχόμενης διαδοχής, να υψώσει ασπίδα προστασίας γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά.

«Κάποιοι για να "γρατζουνίσουν" τον Σαμαρά διακινδυνεύουν να τραυματίσουν τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΕΛΚ και να οδηγήσουν την παράταξή μας στην εσωστρέφεια», ανέφερε με νόημα σε σχετική ανακοίνωσή του ο Μανόλης Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας: «Το ΕΛΚ χαιρέτισε την πρόοδο που έγινε με τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας των τελευταίων 2,5 χρόνων, πράγμα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει αναγνωρίσει ακόμα. Ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνημένα με την προηγούμενη κυβέρνηση, που οδήγησαν σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Ζήτησε δηλαδή το αυτονόητο: Να τηρηθούν όλα εκείνα (πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις και κυρίως ανάπτυξη) που χαιρέτισαν οι πάντες σε όλο τον κόσμο, εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ.

Προέχει όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, εντός και εκτός Ελλάδος, να διαφυλάξουν το μέλλον της πατρίδας μας. Όλα τα άλλα, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι ανάξια σχολιασμού»...

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News