default-image

Πριν αυτοκτονήσει ήταν στο Ρέθυμνο

Κρήτη
Πριν αυτοκτονήσει ήταν στο Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ραγδαίες αλλαγές, με κατεπείγοντα χαρακτήρα στη μεταναστευτική πολιτική και τις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών σηματοδοτεί η τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην Αμυγδαλέζα με δραματικό πρωταγωνιστή έναν 28χρονο Πακιστανό, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από δύο μήνες στο Ρέθυμνο. Ο Μοχάμεντ προτίμησε το θάνατο από το να παραμείνει κρατούμενος στο αποκαλούμενο «κολαστήριο της Αμυγδαλέζας», όπου εκατοντάδες αλλοδαποί στοιβάζονται επί μήνες, μέχρι να απελαθούν.

Ο νεαρός Πακιστανός είχε συλληφθεί στις 12 Δεκεμβρίου στο Ρέθυμνο, όπου ζούσε το τελευταίο διάστημα, αναζητώντας μεροκάματο και μια θέση στον ήλιο, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου και παραμονής στη χώρα. Στο διάστημα των περίπου δύο μηνών που μεσολάβησε, παρέμεινε στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης προκειμένου να απελαθεί. Την προηγούμενη Πέμπτη, στο πλαίσιο μεταγωγής, έφτασε στην Αθήνα και παρέμεινε για ένα 24ωρο στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Πέτρου Ράλλη. Το πρωί της Παρασκευής οδηγήθηκε στην Αμυγδαλέζα, όμως το σοκ για τον ίδιο φαίνεται πως ήταν αβάσταχτο.

Ο φόβος της επικείμενης απέλασης, είτε οι συνθήκες του ασφυκτικού εγκλεισμού φαίνεται πως οδήγησαν στην απόγνωση τον άτυχο μετανάστη. Ο 28χρονος κρεμάστηκε με σεντόνι από μια κουκέτα μέσα στο κοντέινερ στο οποίο θα έμενε μαζί με άλλους κρατούμενους τους επόμενους μήνες.

Το νεαρό αλλοδαπό βρήκαν νεκρό περί τις 8 μ.μ. συγκρατούμενοί του και φώναξαν τους αστυνομικούς που φρουρούν το κέντρο, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία, δεδομένου ότι από την αυτοψία και την ιατροδικαστική εξέταση δε διαπιστώθηκαν εξωτερικές κακώσεις ή άλλα στοιχεία που να οδηγούν σε διαφορετική εκδοχή. Ο θάνατος του 28χρονου προκάλεσε μεγάλη ένταση στο στρατόπεδο, με τους υπόλοιπους κρατούμενους να εξεγείρονται.

Γ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ

"Στρατόπεδα τέλος"

Στην Αμυγδαλέζα έσπευσε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο οποίος δήλωσε ντροπή για τις εικόνες που συνάντησε, κάνοντας αυτοψία στα κοντέινερ στα οποία ζουν οι κρατούμενοι.

«Στρατόπεδα τέλος», δήλωσε αμέσως μετά, προαναγγέλλοντας άμεση μετατροπή τους σε κέντρα ανοικτής φιλοξενίας.

«Οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες, και όχι μόνο στην Αμυγδαλέζα», υπογράμμισε και η Τασία Χριστοφιλοπούλου, αρμόδια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τη δέσμευση πως έρχονται άμεσα παρεμβάσεις που αλλάζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Θα προηγηθεί, όπως φαίνεται, διαχωρισμός των κρατουμένων, έτσι ώστε όσοι είναι ασθενείς να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όσοι αιτούνται πολιτικό άσυλο να απελευθερωθούν άμεσα και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας. Στα κέντρα κράτησης που έχουν δημιουργηθεί υπολογίζεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι σήμερα πάνω από 4.400 μετανάστες.

Της Έλλης Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News