default-image

Θύμα bullying ο φοιτητής

Κρήτη
Θύμα bullying ο φοιτητής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από την εξαφάνιση του 20χρονου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο δευτεροετής φοιτητής από το Ρέθυμνο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου από το οικοτροφείο που βρίσκεται στο χώρο της σχολής.

Με την υπόθεση ασχολήθηκε η εκπομπή "Φως στο Τούνελ" και η δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη. Αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν σοκαριστικό: Ο Βαγγέλης, ευαίσθητος και ήσυχος νέος, ήταν θύμα bullying. Μάλιστα, οι καταγγελίες που έφταναν η μία μετά την άλλη υποδείκνυαν ως υπεύθυνη των βασάνων του φοιτητή μία ομάδα Κρητικών που τον είχε στοχοποιήσει. Τη λέξη «καπετάνιοι» χρησιμοποίησε ο θείος του αγνοούμενου νέου για να τους περιγράψει...

Οι καταγγελίες αυτές έχουν σοκάρει την κοινή γνώμη της Κρήτης, που θα περίμενε, ειδικά όταν τα παιδιά της ξενιτεύονται, να αλληλοϋποστηρίζονται αντί να σπαράσσονται. Θα περίμενε οι νέοι Κρητικοί να φέρονται σαν τους παλιούς: Να βοηθάνε και να προστατεύουν τον πιο αδύναμο, αντί να τον εκφοβίζουν και να τον κατατρέχουν.

Πριν από αρκετούς μήνες τα πράγματα είχαν φτάσει σε σημείο τέτοιο ώστε ο Βαγγέλης χρειάστηκε να αλλάξει δωμάτιο, γεγονός για το οποίο ενημέρωσε τη μητέρα του φοιτητή μια κυρία από τη σχολή. Οι γονείς είχαν ησυχάσει, θεωρώντας ότι το πράγμα δεν είχε συνέχεια. Όπως φαίνεται, όμως, είχε... Τις ημέρες των εκλογών καταγγέλθηκε μεταξύ άλλων ότι είχαν δέσει τον αγνοούμενο φοιτητή σε μια καρέκλα, ενώ ο θείος του 20χρονου έκανε λόγο για γεγονός που «κουκουλώθηκε» από τους ιθύνοντες της Γαλακτοκομικής Σχολής κατόπιν "άνωθεν" παρέμβασης.

Το γεγονός ότι ο Βαγγέλης ήταν θύμα bullying φαίνεται πως ήταν κοινό μυστικό μέσα στο χώρο της σχολής. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες οι συγγενείς του αγνοούμενου παιδιού έμαθαν πράγματα που τους σόκαραν. Η μητέρα του Βαγγέλη δήλωσε χαρακτηριστικά στην Αγγελική Νικολούλη: «Προσπαθήστε να βρείτε το Βαγγέλη μου, είναι καλό παιδί και δεν του αξίζει να υποφέρει»...

Η ίδια, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί της, απάντησε αρνητικά.

Όπως είπε, την τελευταία φορά που μίλησε με το γιο της στο τηλέφωνο δεν αντιλήφθηκε να τον απασχολεί κάτι. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχε πρόβλημα και απλώς να μην της το είχε πει, καθώς, παρά την καλή μεταξύ τους σχέση, ο Βαγγέλης ήταν κλειστό παιδί. Η μητέρα θα μπορούσε να καταλάβει ότι κάτι τον απασχολούσε αν ο διάλογός τους δεν είχε γίνει απ' το τηλέφωνο και μπορούσε να τον κοιτάζει στα μάτια.

Το γεγονός ότι την ημέρα που χάθηκε είχε πάρει τους βαθμούς του εξαμήνου που δεν ήταν ιδιαίτερα καλοί, σύμφωνα με το θείο του, δε δικαιολογεί την εξαφάνισή του. Η μητέρα του ποτέ δεν πίεζε τα παιδιά της να πάρουν καλούς βαθμούς και η ίδια απέκλεισε το συγκεκριμένο λόγο σαν αιτία του χαμού του παιδιού της. Σε ερώτηση αν αντιμετώπιζε προβλήματα με άλλους φοιτητές απάντησε: «Δεν ξέρω αν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα με κάποιο άτομο. Οι συμφοιτητές του γνωρίζουν περισσότερα...».

Η εξαφάνιση

Την εξαφάνιση εντόπισε η μητέρα του Βαγγέλη όταν το απόγευμα της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου τον καλούσε στο κινητό και δεν απαντούσε. Το γεγονός την ανησύχησε γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, το κινητό του «ήταν η προέκταση του χεριού του, δεν το άφηνε ποτέ...».

Οι συγγενείς κινητοποιήθηκαν αμέσως και την επομένη το πρωί πήραν το πρώτο αεροπλάνο από την Κρήτη για τα Γιάννενα. Εκεί διαπίστωσαν πως ο Βαγγέλης παρακολούθησε το πρωί το μάθημά του κανονικά και το μεσημέρι έφαγε, όπως συνήθιζε, στο εστιατόριο της σχολής του. Γύρω στη 1:50 το μεσημέρι έφυγε από το κτήριο χωρίς να πει σε κανέναν πού θα πήγαινε.

Στο πόδι

Στο μεταξύ, τα Γιάννενα είναι κυριολεκτικά στο πόδι και βοηθούν για τον εντοπισμό του άτυχου νέου. Εθελοντές, διασώστες, ΕΜΑΚ, συγγενείς, φίλοι και ιδιωτικοί ερευνητές, αλλά και η Αστυνομία, κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν ώστε να εντοπιστεί ο άτυχος φοιτητής από την Κρήτη. Οι έρευνες έχουν επεκταθεί σε σημεία που δεν είναι προσβάσιμα σε απλούς πολίτες. Μάλιστα, έχει ερευνηθεί και η λίμνη των Ιωαννίνων με ειδικό τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα. Είναι προγραμματισμένο ώστε να μπορεί να καταγράφει από ψηλά όλα τα σημεία όπου δεν υπάρχει ορατότητα, αλλά και ανάμεσα σε καλαμιές που δεν μπορεί να περάσει βάρκα. Ωστόσο, παρά τις εντατικές έρευνες, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η αγωνία για την τύχη του...

Φαντάρος ο νταής;

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή "Φως στο τούνελ" άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων ο αρχηγός της ομάδας που κακοποιούσε το Βαγγέλη ήταν επίσης Κρητικός. Έχει αποφοιτήσει από την ίδια σχολή και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία σε κοντινή πόλη. Φέρεται, μάλιστα, τρεις μέρες πριν την εξαφάνιση του 20χρονου φοιτητή να βρέθηκε πάλι στη σχολή και να πήρε το ίδιο λεωφορείο για τα Γιάννενα με τον αγνοούμενο. Από την ημέρα εκείνη ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος.

ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ

Νίπτει τας χείρας της η σχολή...

Οι μαρτυρίες που σοκάρουν έρχονταν η μια μετά την άλλη στο τηλεφωνικό κέντρο της εκπομπής την περασμένη Παρασκευή. Τα όσα βγήκαν στον αέρα προκάλεσαν την αντίδραση της διεύθυνσης της σχολής, εκπρόσωπος της οποίας επικοινώνησε με την Αγγελική Νικολούλη. Θέση τους είναι πως τα παιδιά είχαν τα στόματα κλειστά και πως μόνο τώρα, με αφορμή την εξαφάνιση του Βαγγέλη, έχουν αρχίσει να μιλάνε. Διαβεβαίωσαν μάλιστα τη δημοσιογράφο και διαμέσου εκείνης την κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γνώριζαν ότι υπήρχαν παραβατικές συμπεριφορές και να μην είχαν επέμβει.

Ο θείος του αγνοούμενου, ωστόσο, αναρωτήθηκε πώς γίνεται, αφού δε γνώριζαν, να άλλαξαν δωμάτιο στο παιδί λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Επίσης, αναρωτήθηκε πώς γίνεται ο ίδιος μέσα σε 5 ημέρες να έχει συλλέξει τόσες πολλές πληροφορίες για τα όσα διαδραματίζονταν μέσα στη σχολή και να μη γνωρίζουν τι γινόταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν καθημερινά μέσα σ' αυτήν...

Το άλλο σημαντικό που προέκυψε είναι ότι υπάρχουν από πέρυσι καταγεγραμμένα κρούσματα bullying στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων από το Παρατηρητήριο Σχολικής Βίας.

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News