Ειδήσεις

Αναταραχή με τις φήμες μη χρηματοδότησης των ΟΤΑ

Πρώτες αντιδράσεις στην αυτοδιοίκηση από τη δημοσίευση των μηνυμάτων που αντήλλαξαν Στέφανος Μάνος και Γιάνης Βαρουφάκης και μέσω των οποίων φαίνεται ο υπουργός οικονομικών να συζητά την πρόταση Μάνου για την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος με τη χρηματοδότηση των δήμων από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος.


Σύμφωνα με τον Στέφανο Μάνο εάν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και όπως αναφέρει «μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας».


Θετικός στην πρόταση Μάνου εμφανίσθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος μέσω twitter απάντησε τα εξής: «Συμφωνώ κ. Μάνο - χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκκαλίζει τον χρόνο μας θα το θέσω». Στο tweet του υπουργού Οικονομικών ο Στέφανος Μάνος απάντησε ως εξής: «Πολύ χαίρομαι για την απάντηση σας. Καλή επιτυχία!»

Π.Μπαριτάκης: Περιμένω διευκρινήσεις από τον πρωθυπουργό

Αδιανόητο να ασπάζεται ο υπουργός οικονομικών τις θέσεις του νεοφιλελεύθερου Στέφανου Μάνου. Περιμένω από τον πρωθυπουργό να το διευκρινίσει, το πρώτο σχόλιο του δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη στο Ράδιο 9,84.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε το θάνατο των ΟΤΑ. Εκτός κι αν το φορολογικό σύστημα περνούσε μέσα από τους δήμους και το κράτος είχε ένα ποσοστό από τα έσοδα πρόσθεσε.

Ζ.Καλογεράκης: Οι προγραμματικές ήταν άλλες

Μένω στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχολίασε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, μιλώντας στο Ράδιο 9,84.
Η ενίσχυση των δήμων αλλά και οι εξελίξεις θα συζητηθούν και στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ 7-9 Μαΐου στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα όπως έγραψε το in.gr:

Υπέρ της πρότασης του Στέφανου Μάνου για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος και τη χρηματοδότηση των δήμων από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Ο Στέφανος Μάνος σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βούληση να περιορίσει τη διαφθορά και την διαπλοκή, ωστόσο τα μέτρα που προτείνει για την ώρα είναι κατασταλτικά και τιμωρητικά, καθώς αυξάνει τους ελέγχους και τις ποινές.

«Υποστηρίζω ότι μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας. Έχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο εάν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και όπως αναφέρει «μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας». Σημειώνει δε πως καθώς ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ, δεν θα χρειαστεί νέος ΕΝΦΙΑ (ή ΦΜΑΠ) και η κυβέρνηση δεν θα μπλέξει σε μια αναπόφευκτη περιπέτεια (ασυνάρτητες αντικειμενικές τιμές, κλπ).

Θετικός στην πρόταση Μάνου εμφανίσθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος μέσω twitter απάντησε τα εξής: «Συμφωνώ κ. Μάνο - χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκκαλίζει τον χρόνο μας θα το θέσω».

Στο tweet του υπουργού Οικονομικών ο Στέφανος Μάνος απάντησε ως εξής: «Πολύ χαίρομαι για την απάντηση σας. Καλή επιτυχία!»

Σχόλια