Ειδήσεις

Μ. Γλέζος: "Οι Γερμανοί μπορούν να πληρώσουν επανορθώσεις"

Δεν υπάρχει θέμα συμψηφισμού του κατοχικού δανείου με τα χρέη της Ελλάδας, δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής". Όπως διευκρινίζει «τα δύο θέματα είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους και γι' αυτό και θα γίνουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις».

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Γερμανία μπορεί να πληρώσει επανορθώσεις χωρίς αυτό να επηρεάσει «αρνητικά τη γερμανική οικονομία», παραθέτοντας μάλιστα παραδείγματα για τους τρόπους που θα μπορούσε να γίνει αυτό: «Γερμανικές υποτροφίες σε φοιτητές και νεαρούς επιστήμονες από την Ελλάδα με προτεραιότητα στους απογόνους των θυμάτων, μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, ή ανάληψη από το γερμανικό κράτος των εξόδων των γερμανικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιούν έργα υποδομής στην Ελλάδα. Τη σχετική διαδικασία θα μπορούσε να την επεξεργαστεί μια κοινή οικονομική επιτροπή».

Ο κ. Γλέζος σημειώνει ότι εκτός από το κατοχικό δάνειο υπάρχουν οι ατομικές αποζημιώσεις, οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στον δημόσιο τομέα, καθώς και η επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων.

Σχόλια