default-image

Reuters: οι Έλληνες αισθάνονται ξανά υπερηφάνεια

Ελλάδα
Reuters: οι Έλληνες αισθάνονται ξανά υπερηφάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, ωστόσο ο ελληνικός λαός όχι μόνο δεν "χαμπαριάζει", αλλά θα στηρίξει οποιαδήποτε επιλογή της κυβέρνησης, ακόμη και την πλήρη ρήξη με τους δανειστές.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από το άρθρο του Reuters για το πώς έχουν γίνει δεκτές στη χώρα οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

«Για πάνω από δύο εβδομάδες, η μοναδική προειδοποίηση της Ευρώπης προς την Ελλάδα είναι ότι το χάος και η μιζέρια της εθνικής χρεοκοπίας παραμονεύει, εκτός αν η νέα κυβέρνηση αλλάξει την κατά της λιτότητας στάση της. Το μήνυμα της επικείμενης καταστροφής φαίνεται ότι έχει περάσει απαρατήρητο στους δρόμους της Αθήνας, όπου η ελπίδα και η αισιοδοξία που φτάνει σε ευφορία επικρατεί, με τους Ελληνες να θεωρούν ότι επιτέλους αποτινάσσουν τα ξένα δεσμά και διαμορφώνουν τη δική τους μοίρα», γράφει το Reuters σε άρθρο με τίτλο «Οι Ελληνες ακτινοβολούν από υπερηφάνεια ενώ η χώρα παραπαίει στην κόψη».

Το διεθνές πρακτορείο μάλιστα ασχολήθηκε και με τα ελληνικά ΜΜΕ. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν απομονωμένος στην κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, αλλά το ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι Mega μετέδωσε στο δελτίο ειδήσεων ότι ''έκλεψε την παράσταση''. Ενα άλλο τηλεοπτικό ρεπορτάζ για τον Βαρουφάκη είχε το χιτ «Can't take my eyes off you» (Δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από πάνω σου). Μακριά από τη μανία για μία πιθανή τραπεζική κατάρρευση ή Grexit μετά από την κατάληξη των συζητήσεων της Πέμπτης χωρίς συμφωνία, οι ελληνικές εφημερίδες είχαν τίτλους για μία ''συμφωνία γέφυρα'' που σύντομα θα υιοθετηθεί. ''Ανοιξη στην Αθήνα, ομίχλη στις Βρυξέλλες'', ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ''Εφημερίδας των Συντακτών''», αναφέρει το δημοσίευμα, που ασχολείται και με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα.

«Δύο δημοσκοπήσεις αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Ελλήνων υποστηρίζουν τη σκληρή στάση του Αλέξη Τσίπρα για ολοκληρωτική ακύρωση του προγράμματος της Ελλάδας, που προκάλεσε συναγερμό στην Ευρώπη και άφησε την Αθήνα επικίνδυνα κοντά στη χρεοκοπία. Μία έρευνα έδειξε ότι το 79% των Ελλήνων στηρίζουν τις πολιτικές του Τσίπρα και το 74% πιστεύει ότι η διαπραγματευτική στρατηγική του θα πετύχει, παρότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει βρει ούτε έναν σύμμαχο ανάμεσα στα 19 κράτη της ευρωζώνης».

Η διάθεση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη του 2012, όταν ο πανικός για ένα πιθανό Grexit έκανε τους Ελληνες να ψηφίσουν μία φιλομνημονιακή κυβέρνηση, παρά την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα, σημειώνει το Reuters. Μετά από 2,5 χρόνια, η διάθεση του λαού άλλαξε από το θυμό, στο σημείο στο οποίο οι Ελληνες νιώθουν ότι δεν έχουν κάτι άλλο να χάσουν, συμπληρώνει το διεθνές πρακτορείο.  

«Η ηχηρή επιτυχία του νέου πρωθυπουργού εντός των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα τρομοκρατεί το εξωτερικό, αντανακλά το βαθμό στον οποίο οι Ελληνες αγανακτούν με την «ταπείνωση» του να τους λένε οι ξένες δυνάμεις τι να κάνουν, ένα σύνηθες θέμα στην ιστορία του έθνους. Σε μία φορτισμένη πρώτη ομιλία στο κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός, ο Τσίπρας ανέφερε τη λέξη «αξιοπρέπεια» 11 φορές», σημειώνεται ακόμη.

Για τους Ευρωπαίους πολιτικούς, συνεχίζει το Reuters, το ελληνικό πρόβλημα είναι κυρίως ένα οικονομικό θέμα το οποίο πρέπει να λύσουν οι Ελληνες εφαρμόζοντας δεσμεύσεις που έχουν κάνει για να εξασφαλίσουν τα χρήματα. Για πολλούς Ελληνες είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με τις επί μακρόν υποψίες για φαύλα ξένα συμφέροντα και τη θυματοποίηση.

«Η αντιπάθεια των Ελλήνων για τους ξένους προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τους αιώνες που ήταν υπό Οθωμανική αυτοκρατορία, αποκομμένοι από την πρόοδο που απολάμβαναν άλλοι Ευρωπαίοι. Υπάρχει επίσης και η δυσαρέσκεια που σιγοβράζει για την βάναυση γερμανική κατοχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα αποικιακά κατορθώματα της Βρετανίας και το ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ τόσο στον εμφύλιο πόλεμο, όσο και στη δικτατορία», σημειώνεται ακόμη.

«Πολλοί υψηλοί αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν επί χρόνια την Ελλάδα ως θύμα των ξένων συμφερόντων», καταλήγει το πρακτορείο, κάνοντας αναφορά στο βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τίτλο «Ελλάδα: Αποικία χρέους, ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και γερμανική πρωτοκαθεδρία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News