default-image

Ποιοί θα πληρώσουν για το σπίτι και πόσο

Κρήτη
Ποιοί θα πληρώσουν για το σπίτι και πόσο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας έρχεται, ο ΕΝΦΙΑ μας "αποχαιρετά", με την α' κατοικία να μη φορολογείται ή να φορολογείται ελάχιστα. Ένα σχέδιο με μεγάλες αλλαγές στα φορολογικά δεδομένα ετοιμάζει η κυβέρνηση και οι οποίες θα ισχύσουν από το 2016, όπως έχει διαρρεύσει.

Οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες, το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ για το φόρο ακίνητης περιουσίας και των 12.000 ευρώ για το φόρο εισοδήματος, φιγουράρουν στις νέες αλλαγές που έρχονται. Μεγάλοι κερδισμένοι οι χαμηλοεισοδηματίες και όσοι έχουν μικρή ακίνητη περιουσία, με το φόρο να κινείται κλιμακωτά και σύμφωνα με κριτήρια που θα ορίσει η κυβέρνηση. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι οι δόσεις που μένουν για τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να αποπληρωθούν.

"Οι Κερδισμένοι"

Το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών έχει πιάσει χαρτί και στυλό και επεξεργάζεται το νέο φορολογικό σύστημα που θα θέσει σε εφαρμοστεί  με αλλαγές και στην φορολογία εισοδήματος  Κερδισμένοι όσοι έχουν στην κατοχή τους μία κατοικία, οι οποίοι δε θα πληρώνουν παρά μόνο αν ξεπερνούν το αφορολόγητο, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες θα κυμαίνεται στα  200.000 ευρώ ενώ το 2014 ο φόρος που πλήρωνε κυμάνθηκε από 300 μέχρι 400 ευρώ

  • Μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.500 έως 12.000 ευρώ

(από 100 έως 540 ευρώ το χρόνο).

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ

Πάντως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξάρτητα από το εισόδημά τους θα επιβαρυνθούν και πάλι με το τέλος επιτηδευματία των 650 ευρώ. Και , οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αποπληρωθούν

 "Στη τσιμπίδα" της εφορίας μπαίνει η μεγάλη ακίνητη επιρουσία

Τα πάνω - κάτω και στην φορολογία εισοδήματος

Και στη φορολογία εισοδήματος έρχονται τα πάνω - κάτω, με τους χαμηλοεισοδηματίες να ανασαίνουν από τις νέες ρυθμίσεις που διαρρέουν ως πληροφορίες με την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ αλλά  και σχέδιο ίση μεταχείριση βάσει εισοδήματος.  

Μέχρι σήμερα  μισθωτός  ελευθερος επαγεγελματίας και ιδιοκτήτες ακινήτων  με  ετήσιο εισόδημα 20.000 πλήρωναν διαφορετικούς φόρους . Στόχος τώρα να φορολογούνται όλοι για τα εισοδήματά τους από οποιαδήποτε πηγή κι αν αυτά προέρχονται.

Της Φωτεινής Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News