default-image

Επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς στο γάλα το ΥΠΑΑΤ

Κρήτη
Επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς στο γάλα το ΥΠΑΑΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό το «τι πέντε μέρες, τι σαράντα, πάλι... φρέσκο είναι το γάλα», που αποτελούσε κάτι σαν... "μαύρο χιούμορ" της προηγούμενης συγκυβέρνησης, φέρεται αποφασισμένος να ανατρέψει ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, επαναφέροντας στις πέντε ημέρες τη χρονική διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής!

Μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί μέσα από δηλώσεις του ότι θα στηρίξει και τη διάθεση του αιγοπρόβειου γάλακτος ως φρέσκου στην ελληνική αγορά, γεγονός που έχει τεράστια σημασία για την οικονομία της Κρήτης, αλλά κυρίως για τη διασφάλιση και τη θωράκιση της υγείας των Ελλήνων, καθώς είναι γνωστό ότι το γάλα της κατσίκας και του προβάτου είναι ακόμα θρεπτικότερο του αγελαδινού.

«Με το προηγούμενο καθεστώς και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στην τιμή του γάλακτος από την πλευρά του καταναλωτή, πόσω μάλλον όταν στον ίδιο τον παραγωγό υπήρξε μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος, άρα διπλό πρόβλημα. Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την επαναφορά στις πέντε ημέρες. Θα το δούμε άμεσα. Από 'κει και πέρα, υπάρχει θέληση από μας να στηρίξουμε το συγκεκριμένο κλάδο, την αγορά. Η κατανάλωση φρέσκου γάλακτος ιδιαίτερα στη χώρα μας πρέπει να συνδεθεί και με αγελαδοτρόφους και με την αιγοπροβατοτροφία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.

«Θετικό μέτρο»

Ο αγροτοκτηνοτρόφος Γιώργος Τζουλιαδάκης δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ότι θεωρεί θετικό το μέτρο της επαναφοράς του φρέσκου γάλακτος στις πέντε μέρες. «Οτιδήποτε γίνεται από το οποίο ωφελείται και ο παραγωγός και ο καταναλωτής νομίζω ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τη διασύνδεση του όρου "φρέσκο" με το αιγοπρόβειο γάλα, ο κ. Τζουλιαδάκης είπε: «Μακάρι να γίνει αυτό. Διότι δε νομίζω να υστερεί το αιγοπρόβειο γάλα σε ποιότητα σε σχέση με το αγελαδινό. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι ισάξιο και πολλές φορές πολύ καλύτερο σε λιπαρά και σε πρωτεΐνες. Απλώς πρέπει να μπει στην κουλτούρα και στη νοοτροπία των καταναλωτών».

Καταγγελίες για συμφέροντα σε βάρος της ντόπιας παραγωγής

Να υπενθυμίσουμε ότι το καθεστώς της συγκυβέρνησης είχε καταγγελθεί τότε ως προσπάθεια εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ολλανδικών γαλακτοβιομηχανιών, κατ' εντολή της τρόικας, σε βάρος της ντόπιας γαλακτοπαραγωγής.

Και όπως λέει και ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, «το γάλα όσο πιο φρέσκο είναι, τόσο πιο καλό είναι. Δε χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός για να το γνωρίζει αυτό. Και εντάξει μπορεί να υπάρχουν μηχανήματα για την επεξεργασία του, αλλά η όποια επεξεργασία αλλοιώνει τα συστατικά και τη θρεπτική αξία που έχει το γάλα.

Εγώ δε λέω ότι προκύπτουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από την κατάργηση του όρου "φρέσκο". Αλλά δεν είναι το ίδιο θρεπτικό το φρέσκο με το γάλα των 40 ημερών».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News