default-image

Τη Δευτέρα η δίκη για το θάνατο της Στέλλας Ακουμιανάκη

Κρήτη
Τη Δευτέρα η δίκη για το θάνατο της Στέλλας Ακουμιανάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα δικάσιμος από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου, στο σκέλος που αφορά τον έναν εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, έχει οριστεί για την υπόθεση θανάτου της Στέλλας Ακουμιανάκη.

Ο κατηγορούμενος, όταν διέπραξε τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα που του αποδίδονται (της θανατηφόρας έκθεσης και του βιασμού), ήταν ανήλικος (17 ετών), γι' αυτό και διαχωρίστηκε η δικογραφία ως προς αυτόν και παραπέμφθηκε να δικαστεί από Δικαστήριο Ανηλίκων.

Λόγω απουσίας συνηγόρου του, ο 20χρονος σήμερα κατηγορούμενος ζήτησε αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, αίτημα που έγινε δεκτό και η δίκη προσδιορίστηκε για τις 24 Μαρτίου 2015.

Στο μεταξύ, έχουν παραπεμφθεί σε δίκη τρία ακόμα άτομα. Συγκεκριμένα, ένας 26χρονος σήμερα νεαρός, που αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες με τον προηγούμενο, και δύο ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως.

Η δίκη των τριών έχει οριστεί για το Φεβρουάριο του 2015 και θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων.

Νέα υπόθεση ανηλίκου υπό την επήρεια αλκοόλ συγκλονίζει το Ρέθυμνο

Μπήκε παραπατώντας στην τάξη, ολοφάνερα μεθυσμένος! Και ήταν μόλις λίγο μετά τις 10 το πρωί! Η αναστάτωση, ο πανικός και ο τρόμος που επικράτησαν σε σχολείο του Ρεθύμνου ανήμερα της Τσικνοπέμπτης ήταν αναμενόμενα. Εξάλλου, οι μνήμες από τον αδόκητο χαμό της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη, που κατά τραγική σύμπτωση θα αναβιώσουν στο δικαστήριο την ερχόμενη Δευτέρα, είναι ακόμη νωπές.

Με συνοδεία καθηγητή και αφού έσπευσε ασθενοφόρο στο σχολείο, ο 16χρονος μαθητής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Λίγο πριν τις 11 προχθές το πρωί και στα ΤΕΠ του νοσοκομείου τού δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες: ενυδάτωση με ορούς, ενδοφλέβια γαστροπροστασία και συνεχή παρακολούθηση. Το ευτύχημα είναι ότι η περιπέτεια του ανηλίκου είχε αίσια έκβαση και μετά από λίγες ώρες πήρε εξιτήριο.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_fer1v6ar/

Όπως μας ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Νίκος Ξυπολιτάς, χρειάστηκαν να περάσουν 3 με 4 ώρες για να συνέλθει ο μαθητής και να επιστρέψει σπίτι του.

«Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν οι γονείς του παιδιού, αλλά και η Αστυνομία, όπως γίνεται συνήθως, γιατί πρόκειται για ένα ανήλικο παιδί», είπε. Παράλληλα ο κ. Ξυπολιτάς γι' άλλη μια φορά συνέστησε την προσοχή μικρών και μεγάλων, ενώ τόνισε πως το νοσοκομείο ήδη προετοιμάζεται για να δεχτεί παρόμοια περιστατικά, μιας και κατά παράδοση την περίοδο του Καρναβαλιού δέχονται αρκετά συμβάντα που έχουν να κάνουν με μέθη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πάνω από 200 άτομα, μικροί-μεγάλοι, βρέθηκαν πέρυσι στο νοσοκομείο με μέθη όταν γινόταν το Καρναβάλι.

Όσον αφορά στο 16χρονο μαθητή, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο πως ήπιε αλκοόλ έξω από το σχολείο, γιορτάζοντας την Τσικνοπέμπτη, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου.

Αξίζει να τονιστεί πως μέσα στις γιορτές και πάλι στο Ρέθυμνο είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο άλλοι δύο ανήλικοι που είχαν καταναλώσει αλκοόλ. Ο εφιάλτης του αλκοόλ, ακόμη και μετά το θάνατο της 16χρονης μαθήτριας το Πάσχα του 2011 εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης, έχει χτυπήσει αρκετές φορές το Ρέθυμνο.

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ κυρίως στα παιδιά. Σύμφωνα και με τελευταίες έρευνες, το Ρέθυμνο κρατά τα σκήπτρα σε πανελλήνιο επίπεδο σε πολύ μικρές ηλικίες, όπου τα παιδιά όχι μόνο έχουν δοκιμάσει απαγορευμένα ποτά, αλλά καταναλώνουν και συστηματικά, με την αρχή μάλιστα να γίνεται ακόμη και από την ηλικία των 11 ετών.

Επίσης, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 70% της κατανάλωσης του αλκοόλ στους εφήβους γίνεται σε μέρη όπως είναι το σπίτι ή οι ταβέρνες και όχι σε χώρους διασκέδασης. Σε μέρη δηλαδή που υπάρχει άμεση επαφή και επίβλεψη από τους γονείς, ενώ πολλές φορές, όπως αναφέρει ο κλινικός ψυχολόγος κ. Νίκος Παπανικολάου, ακόμη και με την ανοχή της οικογένειας θα πιει το παιδί αλκοόλ.

Ο ίδιος τονίζει το πόσο τελικά οι ίδιοι οι γονείς έχουν υποβαθμίσει τους κινδύνους της κατάχρησης του αλκοόλ, δεδομένου ότι το αλκοόλ είναι εξαρτησιογόνος ουσία, στην οποία ο καθένας έχει τη δυνατότητα να έχει ελεύθερη πρόσβαση.

«Οι ίδιοι οι γονείς λειτουργούν πολλές φορές σαν αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά που, έχοντας καταγράψει στο υποσυνείδητό τους εικόνες ακόμη και μέθης των γονέων, το πιθανότερο είναι ότι πολλές φορές θα τις επαναλάβουν. Άλλωστε, στην κατάχρηση του αλκοόλ ο παράγοντας κληρονομικότητα, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, φαίνεται να είναι σημαντικός».

Για να αποτραπούν πάντως καταστάσεις χρειάζεται πολύ καλή ενημέρωση των γονέων σε σχέση με τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ, όπως πρόσθεσε ο κ. Παπανικολάου, ενώ μιλάμε πλέον για καταναλώσεις ποτών, που έχουν υψηλότατη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η ρακή, το ουίσκι και η βότκα.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News