default-image

Ανήλικος κατέληξε στο νοσοκομείο έχοντας γίνει "φέσι"

Κρήτη
Ανήλικος κατέληξε στο νοσοκομείο έχοντας γίνει "φέσι"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εφιάλτης του αλκοόλ χτύπησε για μία ακόμη φορά στο νησί και μάλιστα ανήμερα της Τσικνοπέμπτης, στο Ρέθυμνο, εκεί όπου οι μνήμες παραμένουν άσβεστες από το χαμό της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη το μοιραίο Πάσχα του 2011.

Θύμα αυτήν τη φορά ένας μαθητής που, αφού κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, κατέρρευσε, σκορπώντας τον τρόμο και τον πανικό στους συμμαθητές του.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε στο νοσοκομείο το 16χρονο με τη συνοδεία και των συμμαθητών του.

Στον έφηβο έγιναν άμεσα οι απαραίτητες εξετάσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αφού διαπιστώθηκε ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ ειδοποιήθηκαν και οι γονείς του παιδιού.

Το ευτύχημα είναι ότι η περιπέτεια του ανηλίκου είχε αίσια έκβαση και μετά από λίγες ώρες πήρε εξιτήριο.

Ωστόσο, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ κυρίως στα παιδιά, θέμα άλλωστε που είχε αναδείξει πρόσφατα η εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", παρουσιάζοντας στοιχεία μέσα από τα οποία γινόταν σαφές ότι στην Κρήτη, και δη στο Ρέθυμνο, η κατανάλωση από τους ανηλίκους μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ έχει λάβει δραματική αύξηση, σκορπώντας αν μη τι άλλο ανησυχία σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα για το αλκοόλ και την επίδρασή του στους νέους από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV":

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_8gnisb5k/

Και αυτό γιατί, σύμφωνα και με τελευταίες έρευνες, το Ρέθυμνο κρατάει τα σκήπτρα σε πολύ μικρές ηλικίες, όπου τα παιδιά όχι μόνο έχουν δοκιμάσει απαγορευμένα ποτά αλλά καταναλώνουν και συστηματικά, με την αρχή μάλιστα να γίνεται στην ηλικία των 11 ετών. Επίσης ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 70% της κατανάλωσης του αλκοόλ στους εφήβους γίνεται σε μέρη όπως είναι το σπίτι ή οι ταβέρνες και όχι σε χώρους διασκέδασης. Σε μέρη δηλαδή που υπάρχει άμεση επαφή και επίβλεψη από τους γονείς.

Σε κάθε περίπτωση και η Ελλάδα έχει ανησυχητικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι αλκοολικοί και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, εκτιμάται ότι περίπου 200.000 Έλληνες πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση, ενώ περίπου 5.000 θάνατοι ετησίως οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Τραγικές διαστάσεις του αλκοολισμού στην Κρήτη

-Χρήση αλκοόλ από 15 ετών

-Το Ρέθυμνο πρώτο στη βαριά χρήση αλκοόλ κυρίως σε παιδιά

-Σε ποσοστό 70% η χρήση αλκοόλ από τα παιδιά γίνεται παρουσία των γονέων

-Από τα 11 καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ τα αγόρια

-Από τα 13 καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ τα κορίτσια

-Τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ εδραιώνονται γύρω στα τέσσερα με πέντε έτη

-Τα κοινωνικά πρότυπα δημιουργούνται πρώτα από όλα από τους γονείς.

Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News