Ειδήσεις

Αυτοκίνητο χωρίς ρύπους: Το 6ο ΕΠΑΛ παρουσιάζει το πρότζεκτ

Δύο ημερίδες με θέμα "Υβριδικά Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα με την Τεχνολογία Υδρογόνου" θα πραγματοποιηθούν στο έχων την τεχνογνωσία 6ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου. Το σχολείο, ως γνωστό, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων υλοποίησε στις εγκαταστάσεις του το project "Υβριδικό Ηλεκτρο-Υδρογονο-κινητό Αυτοκίνητο". Το πρωτοπόρο όχημα που προέκυψε έχει ήδη παρουσιαστεί σε Κρήτη και Αθήνα, ενώ τώρα γίνεται και μια προσπάθεια διάδοσης των αποτελεσμάτων του 6ου ΕΠΑ.Λ.

Οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο 14 και το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Απευθύνονται σε καθηγητές, μαθητές, γονείς και σε κάθε ενδιαφερόμενο εκτός σχολικής κοινότητας.

Όπως μας ενημερώνει ο διευθυντής του 6ου ΕΠΑ.Λ. Κώστας Αρχοντάκης, «στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο τεχνογνωσίας που αποκομίζουν οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. από τα μαθήματα που διδάσκονται, με βάση τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του υπουργείου Παιδείας για το σχολικό έτος 2013-2014, οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών αξιοποιούν τις γνώσεις τους ώστε να υλοποιούν καινοτόμες δράσεις και κατασκευές.

Στόχος των προγραμμάτων είναι οι μαθητές να αναδείξουν τεχνικές δεξιότητες και το γνωστικό τους επίπεδο σε πρωτοποριακά συστήματα παραγωγής, ελέγχου και αυτοματισμού, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, με προηγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα. Για άλλη μία φορά θα γίνει έκθεση στο κοινό και παρουσίαση αποτελεσμάτων, καθώς και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης με τη δημιουργία επιχειρήσεων έντασης γνώσης, για περαιτέρω ενίσχυση του εθνικού συστήματος καινοτομίας.

Το συγκεκριμένο project "Υβριδικό Ηλεκτρο-Υδρογονο-κινητό αυτοκίνητο", που υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης, αποτελεί αντικείμενο μελέτης πάνω στις νέες τεχνολογίες. Με αυτό το project δίνεται η ευκαιρία στη μαθητική κοινότητα να συμβάλει στην ανάπτυξη πρωτοπόρων καινοτόμων δράσεων, στα πλαίσια της μαθησιακής διαδικασίας.

Οι δράσεις εμπλέκουν όλους τους τομείς της σχολικής μονάδας (Ηλεκτρολογικός, Μηχανολογικός, Ηλεκτρονικός και Πληροφορικής), για τη σύνθεση του υβριδικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου (ισχύος ηλεκτροκινητήρα 35KW). Η φόρτισή του γίνεται από μία υδρόψυκτη Μονάδα Κυψέλη Καυσίμου Υδρογόνου (Hydrogen Fuel cells Stack), ισχύος 5KW, μέσω ενός τροποποιημένου Inverter DC/AC, ενώ το απαιτούμενο υδρογόνο είναι αποθηκευμένο σε φιάλη υδριδίων μετάλλων. Η όλη κατασκευή διαθέτει ένα πλήρες σύστημα ηλεκτρονικού και ηλεκτρομηχανολογικού ελέγχου, με όλα τα συστήματα ασφαλείας, καθώς επίσης σύστημα πλοήγησης το οποίο μπορεί να επικοινωνεί με τοπικές και απομακρυσμένες κινητές συσκευές, μεταφέροντας δεδομένα και λειτουργικά στοιχεία της μονάδος μέσω ίντερνετ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρησιμοποιούμενο υδρογόνο της μονάδας πρέπει να προέρχεται από ηλεκτρόλυση του νερού (Η2Ο) μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα από φωτοβολταiκά. Έτσι το σύστημα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αφού αποτελεί καθαρή πηγή ενέργειας, χωρίς να μολύνει το περιβάλλον τόσο κατά τη διαδικασία παραγωγής του υδρογόνου όσο και κατά την κίνηση του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη.

Αποτέλεσμα είναι το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο (Electric Smart της Mercedes), το οποίο αποτελεί καθαρά ενδεικτικό όχημα επίδειξης της λειτουργικότητας της μονάδας, να αποκτά πλήρη αυτονομία κινητικότητας, προσεγγίζοντας πολλαπλάσια χιλιομετρική απόσταση από την εργοστασιακή, ενώ είναι φιλικό προς το περιβάλλον με μηδενικούς ρύπους».

Σχόλια