default-image

Μετρούν πληγές την επομένη της κακοκαιρίας

Κρήτη
Μετρούν πληγές την επομένη της κακοκαιρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχωρεί σταδιακά το κύμα της κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη και αν μη τι άλλο άφησε πληγές στους Κρητικούς, που σε πολλές περιπτώσεις δεν επουλώνονται εξαιτίας του δυσβάσταχτου κόστους που απαιτείται. Η επόμενη μέρα θέλει το νησί να κάνει προσπάθεια να επανέλθει στους κανονικούς του ρυθμούς και να αρχίσει για μια ακόμη φορά να μετρά τις συνέπειες του τελευταίου κύματος της κακοκαιρίας.

Για το λόγο αυτό αλλά και για τις πρόσφατες πλημμύρες ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης συγκαλεί το μεσημέρι της Παρασκευής, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης, σύσκεψη παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί οι βουλευτές Ηρακλείου, ο δήμαρχος Ηρακλείου, παραγωγικές τάξεις και φορείς.

Μεγάλες απώλειες για τους κτηνοτρόφους

Στο μεταξύ, προβληματισμό για την παραγωγή γάλακτος εξέφρασε ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης. Όπως ανέφερε, το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας μπορεί να επιφέρει πτώση της παραγωγής γάλακτος, η οποία θα ξεπερνά το 40%.

Θύελλα προβλημάτων με το οδικό δίκτυο και την ηλεκτροδότηση

Οι θυελλώδεις άνεμοι και ο παγετός προκάλεσαν σοβαρότατα προβλήματα στο νησί, τόσο στο οδικό δίκτυο και στην ηλεκτροδότηση όσο και σε θερμοκήπια στην περιοχή του Τυμπακίου. Οι ήδη χρεωμένοι παραγωγοί, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με χίλιες δυο δυσκολίες, χθες αντίκρισαν ολόκληρα θερμοκήπια να σηκώνονται στον αέρα, ενώ έκαναν παράλληλα το σταυρό τους που δεν ήταν μέσα σε αυτά.

Οι άνεμοι, εντάσεως έως και 11 μποφόρ, εξαφάνισαν σκεπές, έσπασαν πόρτες και παράθυρα και σήκωσαν όλα τα νάιλον. Τα προϊόντα που βρίσκονταν στο στάδιο της αποκομιδής πάγωσαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή! Θερμοκήπια δε γλίτωσαν και από τη μανία ανεμοστρόβιλου. Αιωρούνταν στον αέρα κι έπειτα κομμάτια τους εκτοξεύονταν δεκάδες μέτρα μακριά, σκορπώντας τρόμο και πανικό σε όσους παραδίπλα σε άλλα θερμοκήπια μάζευαν κηπευτικά.

Για ολοκληρωτική καταστροφή κάνουν λόγο οι παραγωγοί. Στα 20 με 25 χιλιάδες ευρώ υπολογίζουν τη ζημιά που υπέστη θερμοκήπιο από τον ανεμοστρόβιλο, ενώ 30 με 40 χιλιάδες ευρώ τόνιζαν ότι κοστίζει για να ξαναστηθεί ένα θερμοκήπιο. Ο ΕΛΓΑ, όπως σημειώνουν, θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, τουλάχιστον για να αποζημιώσει σε πρώτη φάση την παραγωγή, την οποία το κρύο και η βροχή αποτελείωσαν. Ήδη πάντως οι παραγωγοί άρχισαν να δηλώνουν τις ζημιές με την ελπίδα να αποζημιωθούν.

Κομφούζιο επικράτησε από τις πολύωρες διακοπές ρεύματος, με τα τηλέφωνα να πέφτουν βροχή στη ΔΕΗ για να μάθει ο κόσμος πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Πάνω από 200 βλάβες, οι οποίες ήταν διάσπαρτες, έχουν σημειωθεί μέσα σε ένα 24ωρο, με τους τεχνικούς της ΔΕΗ να δίνουν μάχη, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, για να αποκατασταθούν. Όπως εκτιμούν, το εύρος των ζημιών οφειλόταν από τη μια στους ανέμους και από την άλλη στην υπερφόρτωση του δικτύου λόγω χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος ως μέσο θέρμανσης.

Προβλήματα και στις μεταφορές

Πολλά προγραμματισμένα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ προς την ενδοχώρα ακυρώθηκαν, ενώ οι πολικές θερμοκρασίες επικρατούσαν παντού, όπως και στην Αγία Βαρβάρα, ελάχιστα χιλιόμετρα από το Ηράκλειο.

Προβλήματα από τον παγετό προκλήθηκαν στη Βιάννο, όπου επί ώρες αποκλείστηκε ένα μεγάλο μέρος του δήμου. Προβλήματα υπήρξαν επίσης στο Οροπέδιο Λασιθίου και στα Ανώγεια. Τα λεωφορεία πήγαιναν μέχρι Τύλισο αντί για Ανώγεια και μέχρι Αρκαλοχώρι αντί για Βιάννο.

Λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης στον ορεινό όγκο του νομού Χανίων, ιδιαίτερα στις περιοχές Λάκκοι, Ομαλός, Αλίκαμπος, Ασκύφου, Φλώρια, Σέλινο, Εννιά Χωριά, Καλλικράτης, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται από και προς αυτές τις περιοχές.

Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων συνεχίζουν να εργάζονται ασταμάτητα για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Δήμων, και καταβάλλουν προσπάθειες για όσο το δυνατόν πιο άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επίλυσή τους.

Κατολισθήσεις

Με μεγάλη προσοχή κινούνταν χθες οι οδηγοί στο δρόμο Μεσαρά-Ηράκλειο. Λίγο μετά την Αγία Βαρβάρα προς Μεσαρά και συγκεκριμένα στις πρώτες στροφές μετά τη διασταύρωση των Άνω Μουλίων, έπεσαν πέτρες και σχεδόν έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία

Σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη και λόγω των συνεχιζόμενων έντονων καιρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων, καθώς και για λόγους πολιτικής προστασίας, δε θα λειτουργήσουν για σήμερα οι σχολικές μονάδες στο δήμο Βιάννου. Και συγκεκριμένα το Γυμνάσιο και Λύκειο Βιάννου, το Δημοτικό Σχολείο Άνω Βιάννου, το Δημοτικό Σχολείο Αμιρών και το Νηπιαγωγείο Άνω Βιάννου.

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Ελιάς, τα οποία συστεγάζονται και ανήκουν στη δημοτική κοινότητα Ελαίας, με νέα απόφαση του δημάρχου Χερσονήσου κ. Γιάννη Μαστοράκη. Η διακοπή των μαθημάτων στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα παρατείνεται για μία ακόμα ημέρα, καθώς η ζημιά που υπέστη το κτήριο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν έχει ακόμα πλήρως αποκατασταθεί.  

Βάλια Μπούη - Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News