Ειδήσεις

Τσίπρας: "Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύση"

«Είμαι πεπεισμένος οτι όλοι μαζί θα βρούμε μια αμοιβαία επωφελή λύση, ώστε να τελειώσουμε με τους όρους της λιτότητας, να ανασχεθεί η ανθρωπιστική κρίση και να επανέλθει η κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος δήλωσε: «Είμαι ανήσυχος. Έλπιζα ότι χθες μετά τις προόδους που έγιναν θα είχαμε κάτι χειροπιαστό. Τώρα περιμένω τις νέες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Στο ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».

Σύντομο διάλογο στη διάρκεια του καθιερωμένου «γύρου του τραπεζιού», πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Συγχαρητήρια για την εκλογή σας, ελπίζω ότι θα έχουμε καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες», είπε χαμογελώντας η κ. Μέρκελ στον κ. Τσίπρα. «Ευχαριστώ, το ελπίζω» απάντησε, επίσης με χαμόγελο, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας, κατευθύνθηκε προς τη θέση του, δίπλα στον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος τον αγκάλιασε και τον φίλησε, ενώ φρόντισε να του εξηγήσει και ορισμένες από τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις συνόδους κορυφής.

Η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο, δήλωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι να αναζητά μία συμβιβαστική λύση στα προβλήματα, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι καρίας σημασίας να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες και σημείωσε ότι ανυπομονεί για τη σημερινή πρώτη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Νωρίτερα, σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στο περιθώριο της Συνόδου.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους εταίρους στην Ευρωζώνη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Ο κ. Κάμερον φαίνεται να έδειξε ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συζητήσεων και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ενώ πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά και με βάση την εντύπωση που επικρατεί στα όργανα της Κομισιόν μετά την ατυχή κατάληξη του Eurogroup, ενα από τα ελάχιστα αισιόδοξα σενάρια, είναι αυτό που θέλει τον Αλ. Τσίπρα να θέτει το ζήτημα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προκειμένου να διεκδικήσει πολιτική λύση και όχι τεχνοκρατική.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή, «το ζήτημα της Ελλάδας μοιραία θα απασχολήσει επί μακρόν τη σύνοδο, αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο και αν δεν φανεί φως σήμερα, απειλείται με αποτυχία και το Eurogroup της Δευτέρας».

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά για την επίτευξη συμφωνίας. Γι' αυτό και σημειώνουν ότι από ευρωπαϊκής πλευράς υπάρχει διάθεση συμβιβασμού, όχι όμως εκτός πλαισίου και χωρίς δεσμεύσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές όλα δείχνουν πως εναπόκεινται στους χειρισμούς και τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα προσερχόμενος στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

«Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής και να προχωρήσουμε σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που μέχρι χθες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν την πολιτική βούληση να προωθήσουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη «πολύ εποικοδομητική» συνάντηση που είχε με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ σήμερα, στις Βρυξέλλες.

«Τώρα είναι ώρα να χτυπήσουμε με αποφασιστικότητα τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, το πελατειακό κράτος και τις σχέσεις διαφθοράς με την οικονομική ολιγαρχία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τώρα είναι η ώρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη να επαναφέρουμε την ατζέντα της ανάπτυξης για να επιστρέψουμε σε έναν δρόμο κοινωνικής συνοχής, που είναι απαραίτητα για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

Ο κ. Τσίπρας, όπως αναφέρει tovima.gr, ευχαρίστησε τον Βέλγο ομόλογό του για την κατανόηση που επέδειξε στις ελληνικές θέσεις και επισήμανε: «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές και να βρίσκει λύσεις, συνδυάζοντας τις αρχές της Δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας και ταυτόχρονα, του σεβασμού στους νόμους και τους κανόνες».

Στην Ελλάδα υπήρξε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα αλλά ταυτόχρονα να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον καλύτερο για τους λαούς μας, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εξέφρασε την προσήλωση της χώρας του προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Οι προσπάθειες των χωρών για περιορισμό των ελλειμμάτων θα πρέπει να συνοδεύονται και από συμπληρωματικές προσπάθειες για τις επενδύσεις και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών σε διαρθρωτικό επίπεδο, επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν χθες μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης είναι σημαντικές για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης και το Βέλγιο. «Θα πρέπει να εργαστούμε με δημιουργικότητα για να υπάρξει προοπτική και σταθερότητα και ο καθένας θα πρέπει να καταβάλει τις προσπάθειες που του αναλογούν για συμφωνία που σέβεται τις ανησυχίες του καθένα», τόνισε.

Η κατάσταση είναι ευαίσθητη, δύσκολη και χρειάζεται αποφασιστικότητα και βούληση για να φτάσουμε σε λύση, κατέληξε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Μετά τον Βέλγο πρωθυπουργό ο Αλ Τσίπρας αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ακυρώθηκε μετά τις εξελίξεις στο Μινσκ.

Με τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών-μελών της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας συζητάει την ελληνική πρόταση για συμφωνία-γέφυρα και παρουσιάζει τις θέσεις της κυβέρνησης για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες είναι το ακόλουθο:

Συνάντηση με τον Βέλγο πρωθυπουργό κ. Σαρλ Μισέλ.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντέιβιντ Κάμερον, και την πρωθυπουργό της Λετονίας κ. Λαϊμντότα Στραουτζούμα.

Ανταλλαγή απόψεων των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς.

Γεύμα εργασίας της Συνόδου Κορυφής.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σχόλια