Ειδήσεις

Θέμα τριμήνου η απόκτηση Πολυδύναμου Ιατρείου στο Τυμπάκι

Σε χρονικό ορίζοντα τριών μηνών αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του νέο πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στο Τυμπάκι. Ένα ακόμη βήμα προς την κίνηση αυτή έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου παρουσία του διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, Αντώνη Γρηγοράκη, υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στο Τυμπάκι.

Όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ Αντώνη Γρηγοράκη και του εργολάβου του έργου, σε προτεραιότητα θα προχωρήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης της εισόδου του νέου κτηρίου, προκειμένου να μεταστεγαστεί άμεσα το παλιό ιατρείο στο νέο κτήριο του ΠΠΙ Τυμπακίου, μαζί με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που ήδη υπάρχει.

Για προμήθεια νέου απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του ΠΠΙ, η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, με απόφαση του διοικητή της, θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες, ενώ σε συνεργασία με τη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας  Μοιρών, κ. Τσουκαλά, θα ληφθεί μέριμνα για την περαιτέρω στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σημειώνεται ότι για το έργο "Νέο ισόγειο κτήριο Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Τυμπακίου - Υποέργο 2: Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου", με προϋπολογισμό 255.000 ευρώ, η χρηματοδότηση διασφαλίστηκε από την Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ 2007-2013.

Στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης στην Περιφέρεια ήταν παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Βιργινία Μανασάκη, ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης, οι αντιδήμαρχοι Φαιστού Ελένη Τιτάκη και Νίκος Παπουτσάκης, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της 7ης ΥΠΕ Δημήτρης Σταυράκης, τα στελέχη τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Φακουκάκης και Άννα Ροβίθη, και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Γιάννης Χριστάκης.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι «ένα ακόμη σημαντικό έργο στον τομέα της Υγείας ολοκληρώνεται. Είναι γνωστό ότι σε όλη την Κρήτη η Περιφέρεια έχει υποστηρίξει με χρηματοδοτήσεις της από το ΕΣΠΑ, με τις τεχνικές της υπηρεσίες, τέτοια σημαντικά έργα, που αναβαθμίζουν την παρεχόμενη δημόσια υγεία σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Μάλιστα ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για τέτοιου είδους έργα ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ. Με το Πολυδύναμο Ιατρείο Τυμπακίου μετά από μια επίσκεψή μου διαπίστωσα ότι δεν μπορεί ένα τόσο σύγχρονο και εξαιρετικό κτίριο να μη διαθέτει κατάλληλο διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο. Εμείς παρά την οικονομική στενότητα βρήκαμε τους πόρους από το ΕΣΠΑ, 255.000 ευρώ, και διαμορφώνεται ο εξωτερικός χώρος για να μπορούν οι κάτοικοι του Τυμπακίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής να εξυπηρετηθούν στο σύγχρονο αυτό κτίριο».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, καταλήγοντας είπε ότι «παράλληλα διεκδικούμε από την Πολιτεία την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στο νησί, με νέες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, που θα εξυπηρετούν αποτελεσματικότερα τους πολίτες».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης τόνισε πως «πρόκειται για ένα όραμα ετών. Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη Κρήτης και το ΔΥΠΕάρχη, για τις ενέργειες τους για να ολοκληρωθεί το ιατρείο. Η δημοτική ενότητα Τυμπακίου, με πάνω από 10.000 κατοίκους, χρόνια τώρα εξυπηρετείται από το Κέντρο Υγείας Μοιρών. Αποστάσεις, καθυστερήσεις στη μεταφορά, πολλά περιστατικά. Ευελπιστούμε να γίνει άμεσα και η στελέχωση του πολυδύναμου, που θα προσφέρει τα μέγιστα στην περιοχή από άποψη δομών υγείας».

Τέλος ο διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Γρηγοράκης, δήλωσε: «Το ρεύμα στο περιφερειακό ιατρείο έχει συνδεθεί, απομένει η καθαριότητα του κτιρίου, και στη συνέχεια με χρηματοδότηση της ΥΠΕ θα υπάρξει ο βασικός αναγκαίος ιατρικός εξοπλισμός στο Πολυδύναμο Ιατρείο. Μόλις ολοκληρωθεί η εξωτερική διαμόρφωση, το ιατρείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει».

Αντικείμενο του έργου

Το έργο "Νέο ισόγειο κτήριο Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Τυμπακίου - Υποέργο 2: Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου" αφορά τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Περιφερειακού Ιατρείου Τυμπακίου 3.000 τ.μ.

Το οικόπεδο βρίσκεται στον τομέα Β του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Τυμπακίου δήμου Φαιστού. Η διαμόρφωση περιλαμβάνει τοιχίο περίφραξης από οπλισμένο σκυρόδεμα περιμετρικά του οικοπέδου, πεζοδρόμιο, πλάτους 1,50 μ., σε επαφή με τους δρόμους, θέσεις στάθμευσης και διαδρομές πεζών εντός του οικοπέδου και χώρους φύτευσης.

Επίσης προβλέπεται η κατασκευή δικτύου άρδευσης για το πότισμα των φυτών στους χώρους πρασίνου. Οι διαδρομές, τα πεζοδρόμια και όλες οι θέσεις στάθμευσης πληρούν τις προϋποθέσεις για χρήση από ΑμεΑ. Ο συμβατικός χρόνος περαίωσης του έργου είναι 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Σχόλια