default-image

Δαρβινική Δευτέρα: Αναζητώντας μια ρεαλιστική ηθική

Κρήτη
Δαρβινική Δευτέρα: Αναζητώντας μια ρεαλιστική ηθική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ανάδυση και τις εφαρμογές της ηθικής θα έχει ως θέμα η επόμενη Δαρβινική Δευτέρα που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στις 16 Φεβρουαρίου, και ώρα 7 μ.μ., με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Εισηγητής στο θέμα της εκδήλωσης της Δευτέρας 16 Φλεβάρη θα είναι ο κ. Λευτέρης Ζούρος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Υπάρχει μια άποψη ότι κάποιες εκφάνσεις της ανθρώπινης φύσης δεν μπορούν να κατανοηθούν μέσα από το δρόμο των εμπειρικών επιστημών. Το ίδιο πιστεύαμε παλαιότερα και για τις σωματικές μας ασθένειες. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η προστασία της βιολογικής μας υγείας περνά μέσα από την κατανόηση των φυσικών αιτίων που την επηρεάζουν.

Ο εισηγητής θα θέσει το ερώτημα μήπως αυτός είναι ο δρόμος για να αντιμετωπίσουμε και την κοινωνική μας υγεία; Ο έρωτας και η αφοσίωση του γονιού προς το παιδί είναι έμφυτα αισθήματα που συναρμολογήθηκαν στην πορεία της εξέλιξης της ζωής και αποτελούν μέρος της στρατηγικής για τη βιολογική μας επιβίωση. Με τον ίδιο τρόπο τα αισθήματα δικαίου και αλληλεγγύης μπορούν να αντιμετωπιστούν ως αισθήματα που συναρμολογήθηκαν στην πορεία της εξέλιξης της ζωής και αποτελούν μέρος της στρατηγικής για την κοινωνική μας επιβίωση.

Βιολογική και κοινωνική εξέλιξη είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, συναποτελούν μια αδιαίρετη ενότητα. Κατά συνέπεια, η ηθική θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ιδιότητα που προέρχεται από αυτόν τον κόσμο και αφορά αυτόν τον κόσμο.  

Στις Δαρβινικές Δευτέρες ένα θέμα με ευρύ και διαχρονικό ενδιαφέρον αναπτύσσεται με τρόπο που δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις. Οι συναντήσεις αρχίζουν με μια εισήγηση από τον κεντρικό ομιλητή και ακολουθεί ευρύτατη συζήτηση με συμμετοχή του ακροατηρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News