default-image

Νεκρά ζώα και απώλειες σε γάλα από την κακοκαιρία

Κρήτη
Νεκρά ζώα και απώλειες σε γάλα από την κακοκαιρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 40% εκτιμάται ότι ανέρχεται ήδη η μείωση της γαλακτοπαραγωγής στα αιγοπρόβατα της Κρήτης, μετά και τη χθεσινή κακοκαιρία, με τα χιόνια στα ορεινά αλλά ακόμα και στις ημιορεινές περιοχές να έχουν προκαλέσει έντονο στρες στα θηλυκά ζώα που βρίσκονται στο στάδιο της γαλακτοπαραγωγής, με άμεση συνέπεια τη μειωμένη τους απόδοση στο γάλα. Στο μεταξύ, θεωρείται σίγουρο ότι, μετά το πέρας του χιονιά, οι βοσκοί θα ανακαλύψουν και πάλι πολλά νεκρά ζώα - θύματα του πολικού ψύχους που πλήττει κατά τα τελευταία 24ωρα την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα!

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο κτηνίατρος-ερευνητής και πρόεδρος στο Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης σημείωσε ότι «ουσιαστικά πρέπει να μιλάμε για δύο συνεχόμενες κακοκαιρίες που, πέρα από τις ζημιές στις υποδομές που έχουν κάνει, έχουν προκαλέσει προβλήματα και στη ζωική παραγωγή. Έχουν τραβήξει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τη γαλακτοπαραγωγή των πρώιμων προβάτων πολύ χαμηλά. Δηλαδή η απώλεια είναι πάνω από 40% και από τις δύο συνεχόμενες κακοκαιρίες».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Στεφανάκης κάνει λόγο και για τη μεγάλη αύξηση της θνησιμότητας των ζώων. «Είμαστε σε μια εποχή που γεννούν τα όψιμα πρόβατα. Και θα ανέβει πάρα πολύ η θνησιμότητα των νεογέννητων αρνιών, δηλαδή αυτά που θα πάνε για το Πάσχα. Και έτσι εκτιμώ ότι από τη μια χρειαζόμαστε αυτόν τον καιρό γιατί φέρνει μια ισορροπία. Από την άλλη πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι αυτό είναι ένα σύστημα του πρωτογενούς τομέα, που εξαρτάται από το Θεό. Από τις καιρικές συνθήκες».

Σε ό,τι αφορά τα νεκρά ζώα, ο κ. Στεφανάκης επισημαίνει: «Νεκρά ζώα θα υπάρξουν. Σε αυτές τις κακοκαιρίες, σε αυτές τις θεομηνίες, όταν υπάρχουν νεκροί άνθρωποι, αντιλαμβάνεστε ότι στα ζώα, που είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά».

Ο κ. Στεφανάκης θεωρεί ότι θα υπάρχουν ζημιές και στις υποδομές. Αλλά όλα αυτά θα αποτιμηθούν μετά το πέρας της κακοκαιρίας.

Προληπτικοί εμβολιασμοί

Στο ερώτημά μας τι θα συνιστούσε στην παρούσα φάση προς τους κτηνοτρόφους προκειμένου να έχουν όσο γίνεται τις λιγότερες απώλειες, ή και να θωρακίσουν όσο περισσότερο μπορούν τα ζώα τους, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος εξηγεί: «Στα ζώα τα μικρά οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε πρόληψη. Δηλαδή, στα νεογέννητα πρέπει να κάνουν προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών, πριν αρρωστήσουν, πριν πέσουν κάτω και ψοφήσουν. Έτσι μόνο θα τα βοηθήσουμε λίγο να ξεπεράσουν τα προβλήματα με τις διάρροιες και τις πνευμονίες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News