default-image

Στο μικροσκόπιο η στοματική υγεία μαθητών στα δημοτικά

Κρήτη
Στο μικροσκόπιο η στοματική υγεία μαθητών στα δημοτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο υγιή είναι τα δόντια των μαθητών του δημοτικού, κάθε πότε τα βουρτσίζουν, ποιες τροφές βοηθούν στην καλή στοματική τους υγιεινή και σε τι κατάσταση βρίσκονται; Είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των ειδικών στα πλαίσια του προγράμματος αγωγής στοματικής υγείας και πρόληψης για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής νομού Ηρακλείου.

Ένα πρόγραμμα που εντάσσεται στο "Κοινωνικό Σχολείο" με τη συνεργασία της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, της Μονάδας Υγείας ΠΕΔΥ Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης-ενεργοποίησης μαθητών πάνω στα θέματα στοματικής υγείας, διδασκαλία στοματικής υγιεινής, συμβουλές διατροφής και έλεγχο οδοντιατρικής κατάστασης μαθητών.

Στους μαθητές που το επιθυμούν γίνεται φθορίωση στους χώρους του σχολείου, με έγγραφη συγκατάθεση των γονέων, και δίδεται ενημερωτικό σημείωμα για πιθανά προβλήματα στοματικής υγείας, ενώ σε μελλοντικό στάδιο εξετάζεται και η δυνατότητα παροχής πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας. Το πρόγραμμα έχει βασιστεί στο "Πρόγραμμα Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού" (http://www.oral-health.gr/) από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και θα διανεμηθεί εγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα θα διαρκέσει ως το Δεκέμβριο του 2015 και περιλαμβάνει τρία στάδια:

Στο πρώτο στάδιο, υγειονομικό κλιμάκιο επισκέπτεται το σχολείο. Ενημερώνονται οι μαθητές ηλικίας 9-12 των τάξεων Δ', Ε' και ΣΤ' για τη δομή, τον αριθμό, τις θέσεις, τη σειρά ανατολής, τις διαφορές των δοντιών, τις νόσους των δοντιών και του περιοδοντίου, τους τρόπους πρόληψης των νόσων αυτών (οδηγίες διατροφής και στοματικής υγιεινής και προληπτικών παρεμβάσεων) και δίδονται απαντήσεις σε ερωτήσεις παιδιών. Γίνεται διδασκαλία οδηγιών στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα). Δίδονται έντυπα συγκατάθεσης προς τους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών για συμμετοχή στο δεύτερο στάδιο.

Στο δεύτερο στάδιο, στα παιδιά ηλικίας 9-12 των τάξεων Δ', Ε' και ΣΤ' προγραμματίζονται επισκέψεις στο σχολείο και διαμόρφωση αιθουσών για φθορίωση.

-Γίνεται ενδοστοματική εξέταση των παιδιών από οδοντίατρο και συμπλήρωση εντύπου οδοντοστοματολογικής κατάστασης και οδοντιατρικών αναγκών.

-Γίνεται τοπική εφαρμογή φθορίου με βερνίκι φθορίωσης.

-Μοιράζεται στα παιδιά εγκεκριμένο υλικό του προγράμματος.

Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο προγραμματίζεται η ίδρυση Τμήματος Οδοντιατρικής Παρακολούθησης παιδιών στη Μ.Υ. ΠΕΔΥ Ηρακλείου (Παιδοδοντιατρικό) και ο εξοπλισμός με αναλώσιμα οδοντιατρικά υλικά (υλικά φθορίωσης, υλικά προληπτικών εμφράξεων, συγκολλητικοί παράγοντες και σύνθετες ρητίνες για εμφράξεις).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News