Ειδήσεις

Επιφυλακτικοί οι αγρότες μετά τις ανακοινώσεις Αποστόλου

Εν αναμονή των δικών τους συναντήσεων στην Αθήνα, δηλώνοντας επιφύλαξη για τις χθεσινές ανακοινώσεις που έγιναν σε αγρότες άλλων περιοχών της χώρας, βρίσκονται οι συνδικαλιστές των αγροτών του νομού Ηρακλείου, αναφορικά με όσα προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κάνοντας λόγο για κατάργηση του μνημονιακού νόμου φορολόγησης του κλάδου, αλλά και για μια σειρά θεμάτων οικονομικής και θεσμικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα.

«Τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε θα τις υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο πρωτογενής τομέας είναι ο ασθενέστερος κρίκος της ελληνικής οικονομίας και συνάμα αυτός που μπορεί να ακουμπήσει η ανάπτυξη της χώρας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο δρομολογεί σειρά μέτρων για την άμεση ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

Μεταξύ άλλων, στα μέτρα που προανήγγειλε χθες ο Βαγγέλης Αποστόλου είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωράφια, αποθήκες και στάνες, η θέσπιση αφορολόγητου 12.000 ευρώ, το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, η σταδιακή κατάργηση του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ώστε σταδιακά να υλοποιηθεί η θεσμοθέτηση του λεγόμενου αγροτικού πετρελαίου και η επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, που είναι σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

Σε ό,τι αφορά την παροχή ρευστότητας, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια» όπου θα περιλαμβάνονται και τα αγροτικά δάνεια και στη δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει την ίδρυση τράπεζας γενετικού υλικού στη Θεσσαλονίκη, την οριοθέτηση των βοσκοτόπων και την ίδρυση τράπεζας για την αξιοποίηση γης και ακινήτων. Παράλληλα, αφού ξεκαθάρισε ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις ούτε θα φορολογούνται ούτε θα παρακρατούνται, γνωστοποίησε ότι από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου θα είναι η δημιουργία καινούργιου θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς, όπως θα προκύψει έπειτα από εκτενή διάλογο.

Στο μεταξύ, αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων όσων αγροτών το φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο υπέστη καταστροφές από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρίνισε ότι ήταν άμεση η κινητοποίηση για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου εγκαίρως να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Περί συνεταιρισμών

"Παρελθόν" θα αποτελεί σε λίγο όμως και ο περίφημος νόμος Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς, που μόνο προβλήματα δημιουργούσε κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε λόγο χθες για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών.

Όπως ανέφερε, τηλεγραφικά, το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο θα εστιάζει στη δημιουργία κλαδικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών ανά προϊόν.

Η ΟΑΣΝΗ: Ουσιαστικά ερωτήματα

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Αποστόλου, ο Μιχάλης Καμπιτάκης από την πλευρά της ΟΑΣΝΗ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε έμμεσα και ελάχιστα για τον πρωτογενή τομέα στις προγραμματικές του εξαγγελίες. «Και θα ρωτούσα εγώ: πού είναι μια Αγροτική Τράπεζα να χρηματοδοτήσει το λάδι για να το διώξουμε τυποποιημένο;». Ο κ. Καμπιτάκης διευκρινίζει στο σημείο αυτό ότι για τις ανακοινώσεις Αποστόλου η ΟΑΣΝΗ θα αποφανθεί από βδομάδα μετά από συνάντηση που επιδιώκει να έχει μαζί του.

Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος το πρωί της Πέμπτης στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγ. Δουλγεράκη, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αγροτών των νησιωτικών περιοχών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Καμπιτάκης εξέφρασε τη δυσφορία του για τις διαφορετικές γραμμές που ακολουθούν οι συνδικαλιστές ανά την Ελλάδα καθώς και αιχμές για την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που εξέθρεψε το φαινόμενο.

«Οι θέσεις του υπουργού στην πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου από τη λοιπή Ελλάδα ικανοποιούν εν μέρει τον αγροτικό κόσμο και της Κρήτης», είπε ενδεικτικά ο κ. Καμπιτάκης.

«Να δούμε ποιες είναι οι διαθέσεις τους. Θα ξαναδούν τη νέα ΚΑΠ από τη βάση της; Θα υπάρξει πλέον αγροτική πολιτική; Θα υπάρξουν κάποια τραπεζικά καταστήματα να παίξουν το ρόλο της Αγροτικής Τράπεζας; Θα στηριχτεί ο πραγματικός αγρότης και όχι ο καθένας που δηλώνει αγρότης; Έχουμε δηλαδή θέματα που είναι άλλα θεσμικά και άλλα ουσιαστικά για το μέλλον της γεωργίας», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Αγγέλα Δουλγεράκη

Σχόλια