default-image

Κακοκαιρίας συνέχεια - Από ποιες περιοχές επελαύνει ο χιονιάς (video)

Κρήτη
Κακοκαιρίας συνέχεια - Από ποιες περιοχές επελαύνει ο χιονιάς (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δόντια του και τις άγριες διαθέσεις που έχει για το νησί μας δείχνει και σήμερα ο καιρός, αφήνοντας το στίγμα του με προβλήματα σε διάφορες περιοχές και προκαλώντας αγανάκτηση στους κατοίκους που δοκιμάζονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αν και μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για σταδιακή βελτίωση των φαινομένων που θα γίνει αισθητή από το απόγευμα, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας, με αποτέλεσμα το δριμύ ψύχος στα ορεινά, η παγωνιά και το τσουχτερό κρύο στα πεδινά να πρωταγωνιστούν.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_6hn1bfcd/

Εντωμεταξύ, σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το μεσημέρι στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία φορέων, επιχειρηματιών και κατοίκων από τις Μαλάδες και τη Φοινικιά, στην οποία έχουν κληθεί και οι βουλευτές της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε στην περιοχή η κακοκαιρία, την αποζημίωσή τους αλλά και τα έργα υποδομής που απαιτούνται. Καταπέλτης ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης αναφορικά με τις ευθύνες της Πολιτείας διαχρονικά.

Δίχως τέλος τα προβλήματα στα οδικά δίκτυα

Στη Μαλάξα Χανίων ακινητοποιήθηκαν δύο λεωφορεία με μαθητές, για λόγους ασφαλείας, ενώ οι μαθητές επέστρεψαν χωρίς προβλήματα στα σπίτια τους με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.

Χιονόνερο και χαλάζι έπεφτε το πρωί ακόμα και μέσα στο Ηράκλειο. Δρόμοι-παγίδες σε όλο το νομό και προβλήματα ακόμα και με τα δρομολόγια των λεωφορείων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Μέχρι την Τύλισο η διέλευση προς τα Ανώγεια, μέχρι το Αρκαλοχώρι προς τη Βιάννο, μέχρι την Κερά προς Οροπέδιο. Ολισθηρότητα και περιορισμένη βατότητα προς Ασίτες, Άγιο Μύρωνα, Καρκαδιώτισα και Αγία Βαρβάρα. Χιόνι και ολισθηρότητα από τη Ροδιά προς τη Μονή Σαββατιανών, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής.

Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δρομολόγιο επίσης προς τις Μάλλες, ενώ ο παγετός στους δρόμους καθιστά άκρως επικίνδυνη την κυκλοφορία των οχημάτων, με τη συνδρομή εκχιονιστικών μηχανημάτων να κρίνεται επιβεβλημένη κυρίως στους ορεινούς δήμους της Κρήτης.

Σοβαρές είναι οι ζημιές στο παραλιακό μέτωπο σε Σίσι, Μίλατο, Ηράκλειο, Αμμουδάρα, Ρέθυμνο και Χανιά.

Μετρούν πληγές οι αγρότες

Δυνατό χαστούκι δέχτηκαν οι αγρότες του Τυμπακίου, οι καλλιέργειες των οποίων παραδόθηκαν στη μανία της φύσης. Πλήγμα στο 40% της γαλακτοπαραγωγής εκτιμούν για τον κλάδο τους οι κτηνοτρόφοι, που κάποιοι εξ αυτών αποκλείστηκαν στα ποιμνιοστάσιά τους, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν και έχοντας προμηθευτεί με τα απαραίτητα εφόδια.

Κλειστά  σήμερα και αύριο σχολεία στην Κρήτη.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες καθιστούν απαγορευτική τη διεξαγωγή των μαθημάτων σε διάφορά σχολεία του νησιού. Όπως και χθες έτσι και σήμερα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο οι πόρτες των σχολικών μονάδων δεν άνοιξαν με απόφαση των κατά τόπους δημοτικών Αρχών, ενώ και αύριο όπως αποφασίστηκε θα παραμείνουν κλειστά σχολεία στον Δήμο Βιάννου.

Ενδεικτικά στο νομό Ηρακλείου κλειστά είναι σχολεία στους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Αρχανών-Αστερουσίων, Βιάννου, Χερσονήσου και Γόρτυνας αλλά και στο νομό Ρεθύμνου στους δήμους Ανωγείων και Μυλοποτάμου.

Νομός Ηρακλείου

Δήμος Ηρακλείου: Άγιος Μύρων, Άνω και Κάτω Ασίτες, Βενεράτο, Δαφνές, Καρκαδιώτισσα, Προφήτης Ηλίας, Κυπαρίσσι, Άγιος Σύλλας καθώς και το 70ο Νηπιαγωγείο στην περιοχή της Παπαναστασίου λόγω τεχνικών προβλημάτων εξαιτίας της κακοκαιρίας.

1ο Δημοτικό, 1ο, 2ο &3ο Νηπιαγωγείο Βουτών.

Τα σχολεία Βασιλειών και Άγιου Βλάση είναι ανοιχτά και γίνεται κανονικά μάθημα.

Δήμος Μαλεβιζίου: 1ο Δημοτικό & 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρουσώνα, 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Κρουσώνα, Γυμνάσιο Κρουσώνα, Λύκειο Κρουσώνα, Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Μαράθου.

Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων: Όλα τα σχολεία θα μείνουν κλειστά.

Δήμος Χερσονήσου: Νηπιαγωγεία Μοχού και Γωνιών, Δημοτικό Σχολείο Μοχού, Γυμνάσιο Μοχού, Λύκειο Μοχού, Δημοτικό Σχολείο Ελιάς.

Δήμος Βιάννου: Γυμνάσιο και Λύκειο Βιάννου, Δημοτικό Σχολείο Άνω Βιάννου, Δημοτικό Σχολείο Αμιρών, Νηπιαγωγείο Άνω Βιάννου, Δημοτικό Σχολείο Εμπάρου.

Δήμος Γόρτυνας: Κλειστά τα σχολεία Αγίας Βαρβάρας-Ρούβα και το Σχολείο Καστελίου

Νομός Ρεθύμνου

Δήμος Ανωγείων: Κλειστά όλα τα σχολεία.

Δήμος Μυλοποτάμου: Κλειστά τα σχολεία σε Ζωνιανά-Λειβάδια.

Κλειστό το κολυμβητήριο Αγίου Νικολάου αλλά και το Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου

Με ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου ενημερώνει ότι το Δημοτικό Κολυμβητήριο θα παραμείνει κλειστό έως τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015 λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Παράλληλα, ως γνωστόν, το Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι και το Σάββατο με σκοπό να αποκατασταθούν οι σοβαρές ζημιές που υπέστη το δυτικό στέγαστρο. Όλες οι δραστηριότητες ματαιώνονται, ενώ για τις προπονήσεις στο γυμναστήριο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τις κάνουν στο κλειστό γυμναστήριο των Πατελών.

Επιτέλους τα πλοία σάλπαραν και τα αεροπλάνα απογειώθηκαν

Οι άνεμοι από αργά χθες τη νύχτα έδειξαν σημεία υποχώρησης δίνοντας έτσι και ένα τέλος στην πολυήμερη ταλαιπωρία επιβατών που θέλησαν να διακινηθούν για τους τελικούς προορισμούς τους με πλοία και αεροπλάνα, αφού όπως έγινε γνωστό από τα μεσάνυχτα υπήρξε άρση του απαγορευτικού απόπλου και έτσι τα πλοία της γραμμής αναχώρησαν μετά από σχεδόν δύο 24ωρα από το λιμάνι του Ηρακλείου με προορισμό τον Πειραιά, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες έφτασαν στο Ηράκλειο τα πλοία από τον Πειραιά.

Ημέρα για γερά νεύρα ωστόσο η χθεσινή και για τον κόσμο που βρέθηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης", όμως σήμερα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και οι πτήσεις διεξάγονται κανονικά. Οι θυελλώδεις άνεμοι καθιστούσαν χθες απαγορευτικές τις αναχωρήσεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες επιβάτες να είναι καθηλωμένοι στις αίθουσες αναμονής του αερολιμένα.

Δεν έλειψαν ωστόσο και τα τραγελαφικά της υπόθεσης, καθώς και σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες επιβατών, αν και είχαν τσεκάρει τα εισιτήριά τους, είχαν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος μετά από μία και πλέον ώρα αναμονής, τελικά τους ενημέρωναν ότι δε θα πραγματοποιηθεί η πτήση και να επιστρέψουν στις αίθουσες του αεροδρομίου. Τελικά μετά από πολύωρη αναμονή και αφού μειώθηκε η ένταση των ανέμων, το επιβατικό κοινό έφυγε για τον τελικό προορισμό του, ενώ από το πρωί σύμφωνα και με τον Πύργο Ελέγχου όλες οι πτήσεις διεξάγονται κανονικά.

Ο καιρός σήμερα στην Κρήτη

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για σήμερα χιονόνερο κατά περιόδους στο νότιο Αιγαίο με χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο νησί μας από 2 έως 8 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα κεντρικά και βόρεια πελάγη ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, με περαιτέρω εξασθένηση το απόγευμα, και στα νότια πελάγη σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ με περαιτέρω εξασθένηση το βράδυ.

Μικρά σημάδια σταδιακής βελτίωσης του καιρού και υποχώρησης της κακοκαιρίας αναμένονται από το απόγευμα σήμερα, αλλά το τσουχτερό κρύο θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Στο σκοτάδι έμειναν επί ώρες ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας

Για ώρες έμειναν χωρίς ρεύμα οι κάτοικοι πολλών χωριών λόγω ζημιών στο δίκτυο της ΔΕΗ, όπως στην περίπτωση ηλικιωμένων ανθρώπων στην Ιεράπετρα που ήταν μάλιστα και άρρωστοι.

Την αποκατάσταση των ζημιών στην Κρήτη από την κακοκαιρία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε και επαφή με τον περιφερειάρχη Κρήτης για το θέμα αυτό.

Βάλια Μπούη, Αγγέλα Δουλγεράκη, Αντώνης Νομικός, Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News