Ειδήσεις

Τη Δευτέρα τα "σπουδαία"

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις κύλησε το χθεσινό έκτακτο Eurogroup, αφού σε επιβεβαίωση των εκτιμήσεων δε βγήκε "λευκός καπνός" ως προς μια ενδεχόμενη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές.

Η χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση δικαίωσε απόλυτα το χαρακτήρα της ως μιας πρώτης αναγνωριστικής επαφής-προπομπού ουσιαστικά όχι τόσο ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής, αλλά κατά βάση ενόψει του τακτικού Eurogroup που ακολουθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Και εκεί όπου αναμένονται πλέον οι όποιες αποφάσεις μετά το χθεσινό αναγνωριστικό Eurogroup, που έμεινε μακριά από συμφωνία, μακριά όμως και από μια ρήξη.

Ως προπομπό και μια πρώτη αναγνωριστική "μάχη", όπως αποδείχτηκε στην πράξη, αντιμετώπισε τη χθεσινή συνάντηση και η ελληνική πλευρά, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης επέλεξε να μην ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, περιοριζόμενος να δώσει το στίγμα, τη γενική εικόνα της ελληνικής πρότασης για συμφωνία, χωρίς όμως αναλυτικές λεπτομέρειες και αριθμούς.

Από την ελληνική πλευρά, διά στόματος τόσο του Γιάνη Βαρουφάκη όσο και του Γιάννη Δραγασάκη, ξεκαθαρίστηκε πάντως σε όλους τους τόνους ότι βούληση της χώρας είναι η παραμονή στο ευρώ, η δημοσιονομική εξυγίανση και το πλεόνασμα σε συνδυασμό όμως με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα. Από πλευράς εταίρων υπήρξε, όπως αναμενόταν, ένα μπαράζ ισχυρών πιέσεων προς την Ελλάδα για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Μπαράζ πιέσεων στο οποίο, πέρα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρωτοστάτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Φιλανδίας. Οι πιέσεις έχουν ως αντικείμενο επιφυλάξεις των εταίρων επί του προγράμματος-"γέφυρα" που προτείνει η Ελλάδα και το σενάριο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Η ελληνική πλευρά, ακολουθώντας τους εταίρους στο πόκερ των διαπραγματεύσεων, αντέτεινε πως το πρόγραμμα-"γέφυρα" θα έχει δικλίδες που θα αποτρέψουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό και διεμήνυσε ταυτόχρονα πως δεν μπορεί να συναινέσει στην εμμονή, ακόμα και σε λεκτικό επίπεδο, του σκληρού ευρωπαϊκού μπλοκ για την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως χρειάστηκαν σχεδόν δύο ώρες από τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup για να γίνει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο κ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε… ότι δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία. 

Μάλιστα, δεν υπήρξε καν κοινό ανακοινωθέν.

Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών σε κοινά συμπεράσματα και επομένως δεν υπάρχει κοινή ανακοίνωση. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συζήτηση «έντονη και εποικοδομητική», με στόχο «να καλύψουμε έδαφος ενόψει του τακτικού Eurogroup».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν άλλες διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως ο χρόνος μέχρι τότε είναι πολύ σύντομος.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε χρήσιμη την επαφή με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γίνει σαφές τι επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Ο Γάλλος επίτροπος επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του να γίνει σεβαστή η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Τα «χαμένα» ανακοινωθέντα

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν τουλάχιστον τρία προσχέδια κοινού ανακοινωθέντος τα οποία και απορρίπτονταν από τη μια ή την άλλη πλευρά.

Πληροφορίες θέλουν το τελικό προσχέδιο να απορρίφθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ελληνική αντιπροσωπεία, δηλαδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο κ. Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με την κυβέρνηση, δηλαδή με τον πρωθυπουργό για το εάν θα συμφωνήσουν ή όχι με το ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις και επικαλούνται οι Financial Times, ο Γιάνης Βαρουφάκης «είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση που είχε ακόμη υπογραφεί από τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη».

«Μιας και υπήρχε συμφωνία, η συνάντηση έληξε και ο Σόιμπλε μαζί με αρκετούς συναδέλφους βγήκαν έξω», σημειώνεται στο άρθρο. «Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Βαρουφάκης έκανε ένα τελευταίο τηλεφώνημα στην Αθήνα για να τους πληροφορήσει σε τι είχε συμφωνήσει και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έβαλαν βέτο στη δήλωση», περιγράφουν οι Financial Times.

Το ανακοινωθέν που « σκότωσε» ο Αλ. Τσίπρας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο κοινό ανακοινωθέν διατυπωνόταν ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σε επέκταση και επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.

Επίσης αναφερόταν στο ανακοινωθέν ότι σε περίπτωση που η συνεργασία είναι επιτυχής, θα υπάρξει χρονικό διάστημα-γέφυρα ώστε ελληνικές Αρχές και Εurogroup να συμφωνήσουν σε ενδεχόμενες νέες ρυθμίσεις.

Μάλιστα, λέει το δημοσίευμα ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δέσμευση της για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές της καθώς και για μία ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.

H λέξη «επέκταση» ήταν αυτή που προκάλεσε το αδιέξοδο αφού η ελληνική πλευρά δεν την αποδέχθηκε.

Η δήλωση που παρουσιάζουν οι Financial Times:

«Σήμερα το Eurogroup έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του υπάρχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές Αρχές.

Οι ελληνικές Αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές Αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές Αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές Αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

Επιβεβαιώνει το Reuters

Και το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στο συγκεκριμένο κείμενο σημειώνοντας πως την αντίθεση της Αθήνας προκάλεσε ιδιαίτερα η αναφορά περί παράτασης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, το κείμενο ανέφερε:

«Οι ελληνικές Αρχές συμφώνησαν να εργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να διερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

«Με επιτυχή κατάληξη, αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο για τις ελληνικές Αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν σε πιθανές νέες συμβατικές συμφωνίες».

Διαψεύδει ο Σακελλαρίδης

Μιλώντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διέψευσε το δημοσίευμα των Financial Times.

«Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν σκεπτικοί αναφορικά με τη διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης και απλά η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «εμάς αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι το τυπικό σκέλος».

Ερωτηθείς αν ο λόγος που τελικά δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup και της Ελλάδας ήταν το πώς θα «βαφτιστεί» το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας, ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε πως «δεν πάμε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο», σχολιάζοντας πως «μας ενδιαφέρει η ουσία, και ας το πούμε και Φούφουτο το πρόγραμμα».

Σχόλια